Fastighet Fritidshus
Mäklare om fritidshusen: ”Pandemibubblan har spruckit”
Mäklare i Åre, Gotland, Torekov och Österlen tycker till:
✓ "Det görs väsentligt mindre affärer"
✓ "Allt tar längre tid - vi får jaga kunder"
✓ "Många frågar vad fritidshusen har för temperatur under vintern"
Bostadsrätts- och villapriserna har fått sig en rejäl törn under året som gått till följd av den ekonomiska oron. Men hur har marknaden för fritidshus påverkats? Afv har ringt runt till några av landets mäklare som säljer som är specialiserade på denna typ av objekt. Överlag är det en avvaktande marknad där pandemipriserna har punkterats som mäklarna vittnar om.
Björn Strömberg Wallerström på Mäklarhuset Norrtälje säljer fritidshus i Stockholms norra skärgård.
”Det hade varit en helt hysterisk marknad under två års tid.”
Bubblan har spruckit
Han säger att det är relativt mycket folk på visningarna i dagsläget och att marknaden hålls uppe av en kundgrupp som avvaktade under pandemin och nu kommer tillbaka.
”Marknaden har gått ner 15% i snitt från april 2022 till och med idag. Då är vi tillbaka till 2019 och 2020 års priser och då finns kunderna där igen. Pandemipriserna var en bubbla som har spruckit och en marknad som inte finns kvar”, säger Björn Strömberg Wallerström och fortsätter:
“Vi vet inte riktigt om nedgången är kvar eller om det kommer ytterligare.”
Att fritidshus är ett segment som är extra känsligt för ekonomisk oro eftersom det är en lyx som inte prioriteras när plånboken blir tunnare tonar han ner, även om han menar att det delvis ligger något i det resonemanget.
”Det finns oerhörda förmögenheter i Stockholm även om räntorna och elen har gått upp. Det gör att den kundgruppen som valde att inte köpa när det var hysteri, de har fortfarande gott om pengar. Det är inte de som fullbelånar sig eller är jättekänsliga för elpriset. De ser snarare att det blir köpläge när priserna har gått ner 15%”, säger Björn Strömberg Wallerström och tillägger att ett typiskt fritidshus i Stockholms norra skärgård ligger i prisspannet 1,5–4 miljoner kronor.
Halverat antal transaktioner i Åre
Prisläget i Åre fick raketfart under pandemin. Joakim Westerlind Wiklund, VD på Bjurfors Åre, tecknar bilden av en avmattad fritidshusmarknad i fjällen.
”Vi har haft en otrolig rusch de senaste tre åren, men sedan i somras har det planat ut ganska rejält. Det görs väsentligt mindre affärer rent volymmässigt. Men de affärer vi gör är fortfarande till bra priser.”
Enligt honom är många slutpriser högre än pandemiåret 2021. Men från toppen januari-april 2022 har priserna kommit ned runt 10–15%.
Samtidigt är antalet affärer för samtliga mäklare i Åre kommun ned ungefär 50% det senaste halvåret. Joakim Westerlind Wiklund säger att man jämför med en onormalt het marknad, boostad av låga räntor och dessutom en pandemidopad friluftstrend.
”Vi har fortfarande en bra prisnivå på det som säljs, men jag skulle gärna se att aktiviteten kommer upp lite.”
I den rådande marknaden krävs det mer rådgivning från mäklarna till både säljarna och spekulanterna, säger han.
”Det är färre antal köpare i marknaden, vilket märks både på visningar och i budgivningen. I vissa affärer kan det vara en spekulant som vi till slut medlar ihop med säljaren till en affär.”
Avvaktande på Gotland
I en annan del av landet säljer mäklaren Eric Randlert fritidshus på Gotland.
”Här på Gotland gör vi knappt någon skillnad på fritidshus och andra objekt, men det är inte direkt positivt på varken det ena eller det andra. Säljarna får inte sämre betalt men allt tar längre tid och vi får jaga kunder och ha fler visningar.”
Han säger att osäkerheten på marknaden är något mindre än för 4–5 månader sedan.
”Ränteläget har satt sig något, energipriserna också och Ukraina-kriget har blivit mer vardag, om man får uttrycka sig så”, säger Eric Randlert på Mäklarhuset Visby och lägger till:
”Men orderingången har varit lägre i år, jag tror att folk väntar litet med att sälja. Stora och dyra objekt har vi väldigt få nu.”
Eric Randlert säger att de enligt statistiken har haft den största prisnedgången de senaste tre månaderna. Men han menar att det främst beror på att inga dyra objekt sålts och att det överhuvudtaget varit få transaktioner.
Du säger att det alltid finns stockholmare som är intresserade. Kommer det några på visningarna?
”För tre år sedan skulle jag sagt ‘kom ner och titta’, men nu sker allt digitalt. Det är bra för då ökar antalet som kan se objekten. Sen skickar man ofta någon vän eller släkting före köpet. Men går det trögt på fastlandet, som nu, blir det likadant här.”
Energipriserna oroar i Skåne
Oskar Persson, fastighetsmäklare på Jakobssons Bjäremäklaren i Torekov, säger att det ofta är lägre aktivitet under vinterhalvåret men tycker att intresset har ökat under de senaste två–tre veckorna.
”Vi sitter i en marknad där många kanske inte är så räntekänsliga, utan det är mer börsen som styr intresset. Intressenterna är måna om att berätta att marknaden inte är som den var i fjol, att prislappen måste ned lite”, säger Oskar Persson.
Han har noterat fler frågor om energiförbrukningen för fritidshusen än tidigare.
”Det var nästan en icke-fråga tidigare när det handlade om fritidshus. Nu frågar många om elförbrukning och kostnader som har med uppvärmning att göra.”
Den svaga svenska kronan har dock inte fått danskar och tyskar att rusa till Bjärehalvön, då de i regel söker sig till svenska skogsområden i stället.
På andra sidan Skåne arbetar Marcus Ekström som fastighetsmäklare på Mäklarna Ekström & Co. Pandemiåren gav en stark påverkan på fritidshusmarknaden på Österlen. Obebyggda tomter rusade nästan med 100% och fritidshus liksom villor med i snitt runt 35% under 2020 och 2021 för att delvis falla tillbaka under sista halvan av 2022.
”Den största prisjusteringen har skett mest på tomter som inte är bebyggda. På de bebyggda tomterna är det ner ungefär 15% nu jämfört med för ett år sedan”, säger Marcus Ekström.
Han är också optimistisk kring marknaden under 2023, men att det är först vid påsk som det är lättare att känna av hur marknaden kommer gå.
”Väldigt många av våra köpare av fritidshus är kontantköpare, de köper sitt andra boende. Då är man inte lika beroende av att låna, så höjda räntor är inte lika farligt för just fritidshus”, säger Marcus Ekström.
Däremot noterar han att energifrågan och den pågående elpriskrisen, framförallt i södra Sverige, påverkar marknaden på ett annat sätt.
”Den stora skillnaden mot alla andra år är att energin är något man diskuterar. På fritidshus diskuterades det inte överhuvudtaget tidigare. Nu är det många som frågar vad fritidshusen har för temperatur under vintern när man inte är där, och vilka uppvärmningslösningar som är möjliga. Energin är en större puck än vanligt”, säger Marcus Ekström.
Afv:s reportrar Carl-Johan Kullving, Cecilia Nikpay och Madeleine Lundberg har intervjuat mäklare som uttalar sig i den här texten.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.
Här hittar du Afv Fastighet