Hushållen blundar för räntechocken – riskerar smäll på 30 miljarder

Hushållen tror att styrräntan ligger på 1,48% om ett år, men den nivån lär bli verklighet redan nästa vecka när Riksbanken kommer med sitt nästa räntebesked. "Jag är rädd för att hushållen blir tagna på sängen", säger analytikern Gustav Helgesson.
bopriser utveckling
Robert Bergqvist på SEB och Gustav Helgesson på Nordea ser risker med hushållens låga uppskattning av styrräntans nivå om ett år.

Morgonens inflationssiffror Sverige kom in på 9% för augusti månad. Nästa vecka kommer Riksbankens nästa besked om styrräntan. Swedbanks prognos är att höjningen blir med 75 punkter och bedömer samtidigt att det är mer troligt att Riksbanken höjer med 100 än 50 punkter.

I början av veckan släppte SEB sin boprisindikator där de bland annat mätt vad hushållen tror att styrräntan kommer att ligga på om ett år. Resultatet var 1,48%, vilket är långt under bankernas prognoser för styrräntan på ett års sikt.

Prognoser från SEB, Handelsbanken, Swedbank och Nordeas pekar alla på en styrränta på 2,25-2,5% om ett år.

Men dagens styrränta på 0,75% plus den väntade septemberhöjningen med 0,75 punkter innebär alltså att styrräntan skulle nå 1,50% redan nästa vecka – och inte om ett år som hushållen i SEB:s boprisindikator tror.

Skillnaden mellan bankernas prognoser kring styrräntan om ett år jämfört med hushållens gissning ligger alltså på 0,75-100 procentenheter. I kronor och ören blir det stor skillnad.

Smäll på 30 miljarder

Den totala lånestocken för bostäder uppgick i 4 000 miljarder kronor i juni 2022 enligt SCB. Om man multiplicerar det med 0,75% (alltså skillnaden mellan hushållens gissning och bankernas prognoser för styrräntan på ett års sikt) innebär det att hushållen riskerar att underskatta räntekostnaderna med 30 miljarder kronor.

Den här lånestocken inkluderar även lån som är bundna på längre period, vilket innebär att smällen kommer gradvis i takt med att bundna lån löper ut.

”Det finns absolut en risk i att hushållen har underskattat räntehöjningarna, det är svårt för dem att veta vad styrräntan ligger på. Jag tror att hushållen till viss del inte riktigt har tagit höjd för det som kommer komma under hösten, men det är svårt att veta i vilken utsträckning”, säger Robert Bergqvist, senior ekonom på SEB.

Samtidigt slår han fast att bankens prognos om ett prisfall på 15-20% från toppen i våras ligger kvar, och tar hänsyn till att hushållen kan ha underskattat styrräntans branta kurva framöver.

”Det är en väldigt tydlig och stark motvind som hushållen kommer att möta under hösten, där både inflationen och boräntorna äter upp våra plånböcker. Hushållen har dock ett stort sparande där det finns utrymme att ta av”, säger Robert Bergqvist.

38 000 kronor per år i Stockholm

De senaste tolv månaderna har snittpriset för en villa i Stockholm legat på drygt 7,3 miljoner kronor enligt Svensk Mäklarstatistik. Vid 70% belåningsgrad blir lånebeloppet på 5,1 miljoner kronor. En skillnad i ränta med 0,75 procentenheter skulle för genomsnittsvillan i Stockholm innebära runt 38 000 kronor i räntekostnader per år, eller nästan 3 200 kronor i månaden.

Genomsnittligspriset för en bostadsrätt i Stockholms innerstad ligger på drygt 6,3 miljoner för de senaste tolv månaderna. Vid 80% belåningsgrad landar lånebeloppet på 5 miljoner kronor, och ränteskillnaden för 0,75 punkter innebär även här nästan 38 000 kronor per år.

En annan som reagerade på hushållens låga uppskattning i SEB:s boprisindikator är Gustav Helgesson, analytiker på Nordea.

”Jag tycker att det är en ganska oroande siffra, hushållen räknar med en 75 punkter högre styrränta om ett år. Den höjningen kommer om en vecka. I vår prognos har vi 2,5% om ett år. Det talar för en räntechock, att hushållen inte är beredda på vad som komma skall.”

Kan inte utesluta större prisfall

Han understryker att det dessutom kan komma andra prischocker för hushållen, som en kall vinter med elräkningar som skjuter i höjden.

”Jag är ganska orolig över hushållens ränteförväntningar, hur snabbt det går och hur allvarligt läget är. Det finns helt klart risk för tumult kring årsskiftet.”

Även Gustav Helgesson står fast vid sin tidigare prognos om 15% prisfall från toppen i våras, även om hushållen underskattar räntehöjningarna.

”I de långa bolåneräntorna finns redan höjningarna med, så den delen av räntechocken har hushållen redan fått känna på. Men det är hushåll som sitter på rörlig boränta som kommer att påverkas kraftigt.”

Han menar att det finns en väldigt stor risk för tumult på bostadsmarknaden när hushållen överraskas av prischocken.

”Jag är rädd för att hushållen blir tagna på sängen och reagerar hårdare än om man hade tagit höjd för det. Det ökar spänningarna på och riskerna på bostadsmarknaden. Det går inte att utesluta ett större fall än vår prognos.”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du Afv Fastighet

Annons från SciBase