Fastighet Intervju Carnegie Fonder
Förvaltaren: Låter siffrorna tala i SBB – aktien är för billig för att sälja
Du förvaltar Carnegie Fastighetsfond Norden. Hur har 2022 varit så här långt?
”Klart att det har varit en dålig start på det här året. Vi har haft en ganska stor sättning på marknaden och fonden och fastighetsindex är ned runt 25%, vilket är mer än börsen som helhet. Men vi kommer från ett starkt 2021 där sektorn var upp runt 50%.”
Och nu är det räntehöjningar som spökar i sektorn?
”Ja. Den svenska femårsräntan är upp en procentenhet de senaste två månaderna vilket påverkar fastighetssektorn väldigt mycket. Men jag tycker ändå att marknaden överreagerar. Sist vi hade extrem inflation och höga räntor var på 70-talet, och då gick fastigheter faktiskt rätt bra på börsen.”
JONAS ANDERSSON
Förvaltar: Carnegie Fastighetsfond Norden
Förvaltat kapital: 2,3 miljarder kronor
Utveckling i år: -25%
Utveckling 3 senaste åren: +43%
Hur kan inflation och räntehöjningar vara bra för fastighetsbolagen?
”Det behöver inte bli bra, men kanske inte så dåligt som marknaden tror. Så länge ränteuppgångarna är inflationsdrivna så blir det ett nollsummespel för fastighetsbolagen som i stort alla har inflationsjusterade hyresintäkter. Jag tror att marknaden behöver vänja sig vid att det finns olika skäl till räntehöjningar. Om de drivs av inflation eller ökad tillväxt så behöver det inte vara dåligt för bolagen, i synnerhet inte fastighetsbolag.”
Men inflationsklausulen du pratar om finns väl inte i alla fastighetsbolag?
”Nej, det finns ju framför allt i kommersiella fastigheter som kontor och liknande. Men det finns inte på bostadssidan på samma sätt. Där kan det bli lite jobbigare.”
Då låter det som att du har övervikt mot kommersiella fastigheter?
”Ja, jag har minskat min rena bostadsexponering en del de senaste månaderna. Men det är klart att några av bolagen med hög bostadsexponering har kommit ned mycket på börsen och börjar se attraktivt värderade ut, så jag har lite bostadsexponering kvar.”
Butiksfastigheter pressades rejält under pandemin men börjar komma tillbaka så smått. Är det en tillfällig rekyl vi ser i sektorn nu när vi går tillbaka till ett mer normalt samhälle igen?
”Det varierar lite. Butiksfastigheter drabbades ju rejält under pandemin, och det verkar finnas ett uppdämt behov av att gå i affärer där aktiviteten nu till och med är högre än innan pandemin. Men jag tror det är temporärt och att e-handelstrenden på längre sikt kommer fortsätta ta marknadsandelar.”
Man talade ju mycket om kontorsdöden under pandemin. Men hur blev det med det egentligen?
”Ja, kontorsbolagen kom ju ned ganska mycket och jag tycker det finns en del uppsida kvar att hämta. De flesta företag vill ju ha sina anställda på plats, även om efterfrågan ser lite annorlunda ut nu än förr. Men de värsta farhågorna har vi kunnat blåsa av. Castellum är mitt största innehav i fonden just nu. Jag gillar deras kommersiella lokaler, kontor framför allt, men även industri, lager och logistik som jag tycker om.”
Du har även en hel del i SBB som har klappat ihop helt de senaste månaderna. Vad tänker du kring det innehavet?
”Ja, SBB har ju gått riktigt dåligt det senaste. Det har funnits firmor som försökt smutskasta SBB och släppt rapporter kring bolagets verksamhet och redovisning. Men det är egentligen inget nytt som framkommit. Jag tror att de flesta svenska investerare har känt till hur det ser ut i SBB, men kanske har det varit nyheter för utländska investerare. Oavsett har det påverkat kursen väldigt mycket.”
De har ju både bostäder och samhällsfastigheter i portföljen. Är du bekväm med det?
”Det är klart, hade de varit på sin gamla, högre värdering så hade jag nog velat sälja av lite med tanke på bostadsexponeringen. Men nu när aktien har fallit så mycket så tycker jag den ser för billig ut för att sälja.”
SBB:s grundare och VD Ilija Batljan har ju varit ganska frispråkig kring den så kallade blankarattacken, vilket i sin tur har genererat kritik. Borde man ha agerat annorlunda från SBB:s håll?
”Jag tycker att man får låta siffrorna tala. SBB har ju gjort en extra genomlysning av bolaget där man låtit fastighetskonsulter gå igenom värderingsansatser som kommit fram till att det är rätt små justeringar av historiska siffror. Så det känns ju som att kritiken har haft en liten påverkan på redovisningen. Däremot har ju sentimentet kring SBB kommit ned rejält.”
Förra året såg vi ju en hel del konsolidering i fastighetssektorn. Tror du det kommer komma tillbaka nu när värderingarna kommit ned?
”Ja, det är klart det finns möjligheter här och var. Men jag tror att man först vill se hur räntehöjningarna spelar ut och att det kommer finnas en mer avvaktande stämning på fastighetsmarknaden ett tag framöver.”
Finns det några bolag som är särskilt utsatta vad gäller högre räntor och inflation?
”Särskilt utsatta är projektutvecklingsbolag, där även priser på insatsvaror som trä, betong och stål har stuckit. Den typ av verksamhet kommer vara mindre i år, där särskilt de som är verksamma inom bostadsutveckling kommer påverkas mer av både höga räntor och inflation. Det kommer vara svårare att få projekten att gå ihop.”
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.
Här hittar du Afv Fastighet