Fastighet Fastighetsbolag
Fastighetskungarnas gömda skatter och miljardskulder
Erik Selin, Ilija Batljan, Rutger Arnhult och Sven-Olof Johansson är närapå synonyma med sina börsbolag: Balder, SBB, Corem och numera även Castellum, samt Fastpartner. Men i ett lager mellan person och bolag finns ägarbolagen vars årsredovisningar innehåller en hel del mindre kända innehav.
Här finns såklart stora aktieposter i bolagen som fastighetskungarna grundat en gång i tiden – men även skulder på omkring 20 miljarder kronor totalt.
Erik Selin
I Selins sfär finns en skattkista vid namn Erik Selin Fastigheter AB, som alltså är ägarbolaget där en stor del av hans innehav ligger. Här finns lite allt möjligt, direktägda fastigheter, storposter i börsnoterade bolag och några onoterade innehav.
Det största innehavet är föga förvånande posten i fastighetsbolaget Balder där Erik Selin är grundare och VD. Innehavet i Balder uppgår till 65,5 miljoner aktier till ett värde av 36,9 miljarder kronor.
En annan storpost i portföljen är fastighetsbolaget K-Fastigheter där innehavet ligger på runt 52 miljoner aktier till ett värde av 4,5 miljarder kronor.
Enligt årsredovisningen 2020 hade ägarbolaget Erik Selin Fastigheter AB skulder på 6,4 miljarder kronor.
Förutom miljardposterna i Balder och K-fastigheter finns bland annat aktieposter värda 960 miljoner kronor i banken Collector (ej medräknat Balders aktier i banken vars värde uppgår till lite drygt 3,3 miljarder kronor), 835 miljoner kronor i fastighetsbolaget Sagax, 480 miljoner i snustillverkaren Swedish Match och 359 miljoner kronor i Evolution.
Erik Selins ägarbolag påminner lite om en rysk docka med många små privata dotterbolag i flera led. De två största dotterbolagen heter Skandrenting och Kunskapsporten som direktäger fastigheter spridda över Sverige. Här återfinns bland annat en nybyggd padelhall i Kristinehamn, ett förskoleprojekt i Svedala och ett badhus i Ängelholm.
Erik Selin är fåordig när Affärsvärlden frågar om hur det beslutas vilka fastighetstransaktioner som ska genomföras i Balder respektive de privata bolagen. Han säger att det inte har varit några intressekonflikter, att alla fastighetsaffärer som passar Balder erbjuds dit och att han inte vill kommentera sina övriga investeringar.
Ett av de onoterade innehaven i Erik Selins ägarbolag som inte är verksamt inom fastighetsbranschen är språkreseföretaget STS Education. Enligt årsredovisningen 2020 uppgick ägarandelen i STS till 17%. Språkreseföretaget stod på randen till konkurs i augusti 2020 då bolaget hade tappat två tredjedelar av omsättningen till följd av pandemin. Den 2 september gick STS ut med att Erik Selin gått in som delägare.
”Att kunna erbjuda studenter möjlighet till internationellt utbyte är helt avgörande för framstående bolags framtida rekryteringar. Behovet av goda språkkunskaper, öppenhet och förståelse för andra kulturer är stort nu och kommer bara att öka i framtiden”, kommenterade Erik Selin i pressmeddelandet.
Ilija Batljan
Ilijas imperium består av flera olika ägarbolag. Högst upp i kedjan återfinns Healthrunner, som i sin tur äger Ilija Batljan Invest och Ilija Batljan Invest Fast 1.
“Jag äger både Healthrunner och IB Invest till 100%. Strukturen är bara som det har sett ut historiskt. Det var Healthrunner som startade IB Invest en gång i tiden. Det var så jag startade bolaget, men det är bara byråkrati som inte spelar någon större roll. Det är inte på strukturer man tjänar pengar utan på hårt arbete”, säger Ilija Batljan till Affärsvärlden.
I Ilija Batljan Invest AB uppgår de totala skulderna till strax över 1,2 miljarder kronor.
I Ilija Batljan Invest ligger bland annat 68,7 miljoner aktier i SBB till ett värde av 3,8 miljarder kronor. Totalt sitter Ilija Batljan på runt 132 miljoner aktier i SBB till ett värde av 7,4 miljarder kronor. Hälften av aktierna ligger alltså under ett av ägarbolagen och andra hälften ägs direkt av honom.
Ett annat större innehav är Logistea. Aktieposten som ligger under IB Invest uppgår till 269 miljoner kronor. Totalt äger Ilija Batljan aktier i Logistea för 677 miljoner kronor, vilket innebär att knappt två tredjedelar direktägs av honom. I portföljen finns även några mindre och mellanstora aktieposter. Bland annat 35 miljoner aktier Episurf Medical värda 134 miljoner kronor, 37 miljoner aktier i Hexicon värda 77,9 miljoner kronor och 2,6 miljoner aktier i Scandinavian Biogas Fuels International värda 71,5 miljoner kronor.
Jämfört med Erik Selin har Batljans ägarbolag färre led och färre dotterbolag med enskilda fastigheter till höger och vänster. I ägarbolagets årsredovisning finns dock några dotterbolag bland annat med direktägda logistikfastigheter i Nybro och Kristianstad.
Ilija Batljan Invest Fast 1 AB:s totala skulder uppgår till runt 1,85 miljarder kronor.
Inom Ilija Batljan Invest Fast 1, som alltså ägs 50/50 via Healthrunner och Ilija Batljan Invest, ryms hans investeringar i andra noterade fastighetsbolag. Här ligger drygt 4,4 miljoner aktier i Castellum till ett värde av 960 miljoner kronor, 4,3 miljoner aktier i Fastpartner till ett värde av 456 miljoner kronor samt 2,8 miljoner aktier i Nyfosa till ett värde av 370 miljoner kronor.
”SBB är såklart min klara favorit bland innehaven. Allt annat är där för att supporta SBB, jag får utdelningar som bland annat gör att jag kan köpa mer aktier i SBB”, säger Ilija Batljan.
Rutger Arnhult
I Rutger-republiken är det centrala bolaget M2 Asset Management, vilket alltså är ägarbolaget där en stor del av Rutger Arnhults innehav ligger.
Under M2 Asset Managements paraply finns mycket smått och gott. Bland de större innehaven återfinns aktieposter i bolag som Castellum värt 12,2 miljarder kronor, Corem för 5,2 miljarder kr, Sagax för 3,6 miljarder kr och Wästbygg för 1,9 miljarder kr.
De totala skulderna för M2 Asset Management uppgår till 10,8 miljarder kronor.
Ett annat bolag är onlinehandelsbolaget Footway där innehavet uppgår till strax under 23 miljoner aktier till ett värde av 350 Mkr. Enligt årsredovisningen fanns även en liten post om 10 000 aktier i Spotify.
Bland de mindre innehaven finns flera inriktade mot medicinteknik och läkemedel. Bland annat medicinteknikbolaget Bactiguard med en aktiepost värd 48 miljoner. Vidare finns även 3,8 miljoner aktier i läkemedelsbolaget Rhovac värda 99 miljoner kronor, samt 3,85 miljoner aktier i Devyser Diagnostics till ett värde av 312 miljoner kronor.
“Samtliga av dessa bolag arbetar hårt för att rädda liv eller förbättra livet för de sjuka. Dessa frågor ligger nära”, skriver Rutger Arnhult i ett sms till Affärsvärlden angående vad det är som lockar med medicinteknik- och läkemedelsbranschen.
Det finns även ett gäng onoterade bolag som M2 har investerat i. Här återfinns bland annat det digitala faktureringsverktyget Billogram, paketutlämningstjänsten Instabox och Northmill bank.
Under M2-paraplyet finns även ett flertal direktägda fastigheter under varumärket M2 Gruppen. Enligt årsredovisningen består M2 Gruppens bestånd främst av bostäder samt handels- och kontorsfastigheter, huvudsakligen i Stockholm, Gävle, Jönköping och Växjö till ett marknadsvärde om 6446 Mkr.
Rutger Arnhult tog över som VD för Castellum den 11 januari. Men någon risk för intressekonflikt mellan de transaktioner, främst inom kontor, som görs inom ramen för M2-gruppen och Castellum finns inte enligt Arnhult.
“Lilla M2 märks inte…”, skriver han.
Ett av Rutger Arnhults favoritinnehav bland M2:s fastigheter är bostadsfastigheterna i Fredriksberg i centrala Köpenhamn.
“Huvudfavoriterna är dock de via Corem ägda fastigheterna 1245 Broadway och 28&7 på Manhattan samt deras ‘Klövernhus’ i Köpenhamn”, skriver han.
Sven-Olof Johansson
Sven-Olof Johanssons ägarbolag heter Compactor. Enligt årsredovisningen 2020 ägde han 75% av aktierna i Compactor och hans exfru resterande 25%.
De totala skulderna för Compactor uppgår till 1,4 miljarder kronor.
Det största innehavet i Compactor är Fastpartner, med 67% av kapitalet och 71% av rösterna. Compactor sitter på runt 136 miljoner aktier till ett värde av 14 miljarder kronor. Vidare finns även ett innehav om 54 miljoner aktier i SBB till ett värde av 2,9 miljarder kronor.
Utöver posten i Fastpartner finns även ett bolag som heter Henrik och Sven-Olof Fastigheter AB som direktäger fastigheter. Här återfinns bland annat en fastighet i Skurup som tidigare har inhyst en Coop-butik men som nu planeras bli bostäder. Det finns även bostäder i Ödeshög i Östergötland, där Sven-Olof Johansson är uppvuxen, samt kontors- och restauranglokaler i Eskilstuna. Totalt uppgick tillgångarna i detta “lilla” fastighetsbolag till drygt 200 miljoner kronor enligt årsredovisningen 2020.
Henrik Johansson, som är Sven-Olof Johanssons ena son, är VD för det mindre fastighetsbolaget Henrik och Sven-Olof Fastigheter AB. Den andra sonen, Christopher Johansson, är VD för Compactor och vice VD i Fastpartner.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.
Här hittar du Afv Fastighet