Fastighet CBRE
Experterna: Så blir fastighetsåret 2021
Under 2019 stod internationella investerare för 31% av transaktionsvolymen på den svenska fastighetsmarknaden. Motsvarande siffra för coronaåret 2020 var 23% visar statistik från fastighetsinformations- och analysföretaget Datscha. Amanda Welander, analyschef på CBRE, ser internationella investerares återkomst på den svenska marknaden som en trend för fastighetsåret 2021.
”Vi kommer ha fler internationella investerare på marknaden under 2021 än det var i fjol. Vi ser en stor efterfrågan bland internationella investerare men många har som krav att de ska ha sett realtillgången de köper, något som reserestriktionerna till följd av coronapandemin satte stopp för,” säger hon.
Enligt Annika Edström, Head of What’s Next på Cushman & Wakefield, kan politiska beslut kring vaccinering påverka utvecklingen under året.
”Reserestriktioner kopplat till att de som inte vaccinerat sig inte är välkomna till andra länder kan i vissa fall påverka var investerare kan och väljer att fokusera sina affärer. Sverige är idag högintressant som investeringsmarknad ur ett internationellt perspektiv med fundament som attraherar internationella köpare,” säger hon.
Allt fler svenskar handlar mat på nätet. Enligt PostNords E-barometer utgjorde dagligvaruhandeln 8% av detaljhandeln på nätet år 2019. Motsvarande siffra i den fysiska detaljhandeln uppgick till 43%. Sammanställningen för 2020 har inte släppts än men allt talar för en stor ökning för den digitala dagligvaruhandeln.
”Dagligvaruhandeln på nätet har vuxit kraftigt under 2020 och kommer säkerligen att utgöra en högre andel av den totala e-handeln för 2020 jämfört med föregående år”, skriver Mattias Danielsson, analytiker vid Svensk Handel, i en kommentar.
Enligt Amanda Welander ställer utvecklingen krav på lagerlösningar med kylmöjligheter.
”Kyllager och mega-lager är tydliga trender inom logistik, det förstnämnda i synnerhet i huvudstadsområdena i Norden och är en följd av att allt fler svenskar handlar mat på nätet”, säger hon.
Cushman & Wakefields Property Investor Confidence Index för Q4 2020 visar att de tre segment som investerarna bedömer klara nuvarande marknadsförutsättningar bättre än andra är idag bostäder, logistikfastigheter och samhällsfastigheter. I botten hittas i nuläget handel, kontor och hotell.
“Pandemin skakade om marknaden något under förra våren och ledde då till ett ökat intresse för objekt med stabila och säkra kassaflöden, främst bostäder och samhällsfastigheter. Sedan dess har många investerare breddat blicken då denna typ av objekt är få med hård konkurrens och priserna därmed stigit ordentligt. Vi ser därav nu också ett ökat intresse att förvärva objekt redan i projektfasen”, säger Annika Edström.
Amanda Welander betonar polariseringen i två av bottensegmenten.
”Det kommer tyvärr att vara fortsatt tufft för hotell som är mycket exponerade mot affärsresande, åtminstone initialt. Hotell som mer är exponerade mot inhemsk turism har god potential att studsa tillbaka i takt med att fler vaccineras. Handeln är väldigt polariserad – köpcentrum inomhus med mycket kläd- och skobutiker har haft det otroligt tufft, medan externhandelsområden med mataffärer, byggvaruhandel och hemmafix har gått fint.”
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.
Här hittar du Afv Fastighet