Fastighet Rutger Arnhult
Efter miljardförsäljningen: Arnhults uteblivna flaggning i Sagax kan ge böter
Rutger Arnhults miljardförsäljning i Sagax har inte flaggats till Finansinspektionen.
Afv rapporterade för över två månader sedan att Rutger Arnhult har storsålt i Sagax. Större aktieägare är skyldiga att informera FI när de passerar, uppåt eller nedåt, gränserna 5, 10, 15, 20, 25, 30, 50, 66 och 90%.
Under fredagsmorgonen bekräftades försäljningen i Sagax färska bokslut där det framgår att Rutger Arnhult gått från 5,4% till 1,9% av kapitalet i fastighetsbolaget.
Rutger Arnhult har sålt omkring 7,8 miljoner B-aktier och 8 miljoner D-aktier i Sagax. Det sammanlagda värdet på dessa aktier är drygt 2,2 miljarder kronor räknat på dagens kurser.
Arnhult passerade alltså flaggningsgränsen 5%, men något flaggningsmeddelande har inte kommit.
”Jag kan inte se att vi har publicerat någon flaggning. Jag har också pratat med vår rapporteringsavdelning och det låg ingen väntade flaggningsanmälan hos dem”, säger Olof Lüning, junior jurist på avdelningen för marknadstillsyn på FI.
”Om man passerar en gräns ska man rapportera det till Finansinspektionen så snart som möjligt eller senast efter tre handelsdagar. Så beroende på när transaktionen är gjord påverkar det när man ska rapportera till FI”, tillägger Olof Lüning.
Kan bli böter
Afv rapporterade om miljardförsäljningen i början av december. I Sagax bokslut framgår det även att Arnhults innehav är per den 31 december 2022, vilket innebär att minskningen gjordes för betydligt längre än tre handelsdagar sedan.
Olof Lüning på FI vill inte kommentera Arnhults transaktion specifikt eftersom han inte vet något om den.
”Jag vet inte när just den här transaktionen i sådana fall gjordes, men generellt kan man säga att en sen, eller utebliven, flaggningsanmälan är en överträdelse som vi kan utreda och driva ett ingripande ärende emot. Det kan leda till sanktionsavgift.”
Olof Lüning säger att bötesbeloppet beror på en rad olika parametrar, bland annat transaktionens storlek och hur sen flaggningen är. Han vill inte spekulera i storlek på eventuellt bötesbelopp i detta fall, men säger att det generellt är från 15 000 kronor upp till ”ganska höga belopp”.
”Bara för att vi startar en utredning betyder inte det att det leder i sanktion per automatik. Det kan finnas förklaringar. Vad som till en början ser ut som en misstänkt överträdelse behöver inte alltid vara det, men det kan vara så”, säger han.
Afv har sökt Rutger Arnhult om den uteblivna flaggningen.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.
Här hittar du Afv Fastighet