Collectorhärvan – gammal lag hinder i utredningar av insiderbrott

Collectorhärvan går in i en ny vecka. I dagens förhandlingar står bland annat ett sms som inte får användas som bevis på grund av en gammal lag från 1940-talet i fokus. Afv är på plats i rättssalen.
balderchefer collector
En gammal lag från 40-talet hindrar åklagarna från att använda ett viktigt sms som bevismaterial i målet. Foto Fredrik Sandberg / TT

I förra veckan rapporterade Afv om Collectorhärvan där totalt elva personer står åtalade för insiderbrott efter handel i Collectors aktie under 2020. Två av de huvudmisstänkta är Marcus Hansson och Magnus Björndahl som vid tidpunkten då de misstänkta brotten har begåtts hade höga positioner på fastighetsbolaget Balder. Balder är delägare i banken Collector. Flera personer i deras närhet har också gjort transaktioner i Collectors aktie som åklagaren menar är baserade på insiderinformation från de två Baldercheferna.

Under denna dag i tingsrätten är det personer i den yttre kretsen, och deras handlande, som står i fokus. Balders finanschef Marcus Hansson och fastighetsbolagets dåvarande CFO Magnus Björndahl ska upp i rätten på torsdag. Men det som avhandlas idag kan vara ett av de sista tillfällena då en gammal svensk lag hindrar sms från att föras in i bevisningen i insidermål. En lagändring väntas träda i kraft i början av sommaren.

Den 13 januari 2020 skickar Marcus Hanssons granne ett sms till sin bror. Han skriver att brodern borde sälja Collector och hänvisar till Marcus Hansson i sms:et, har han berättat i förhör. Men åklagaren får inte använda själva sms:et som bevis.

Marcus Hansson och grannen bor några hundra meter från varandra. De umgås familjevis och barnen har gått i samma klass. Marcus Hansson brukar ge grannen aktietips. Samma dag som sms:et skickas säljer Marcus Hansson, grannen och grannens bror aktier i Collector. Åtta dagar senare kommer Collector med en vinstvarning som får nischbankens aktie att dyka 20% på en dag.

Målet i korthet

Fem av de totalt elva åtalade jobbar eller har jobbat för Balder som äger 44% i banken Collector. Övriga sex är närstående till dessa personer. Två av de huvudmisstänkta är alltså Balders finanschef Marcus Hansson och fastighetsbolagets dåvarande CFO Magnus Björndahl. Stora delar av målet utgår från ett lunchmöte som ska ha ägt rum på Balders kontor i januari 2020 mellan Collectors VD Martin Nossman och bankens vice styrelseordförande Erik Selin (som idag är styrelseordförande för Collector).

Erik Selin är även VD på Balder. Exakt vad mötet handlade om har inte kunnat fastställas men vid samma tidpunkt diskuterade ledningen i Collector de oroväckande kreditförlusterna i banken som orsakade vinstvarningen.

Erik Selin är inte misstänkt för något brott. Foto: Tobias Ohls

Varken Erik Selin eller Martin Nossman är misstänkta för några brott utan har kallats som vittnen i målet.

Endast ett par timmar efter lunchmötet börjar personer med kopplingar till Balder samt närstående till dessa att sälja aktier i Collector. Säljordrarna börjar rassla in likt fallande dominobrickor kort efter lunchmötet som ägt rum på Balders kontor, där de båda Baldercheferna befunnit sig.

Det förbjudna sms:et

Under tisdagens förhandlingar i tingsrätten står alltså sms:et som inte får användas som bevis i fokus. Sms:et som sådant finns inte med i bevismaterialet, endast det som grannen har berättat om det i förhören.

Grannen pratar bred göteborgska har en blå skjorta på sig. Han sitter tillbakalutad i stolen med armarna i kors. Stolen guppar lite, han verkar sitta och röra på foten under bordet. Svaren är ganska korta och raka.

Anledningen till att sms:et inte får användas är på grund av förbudet mot beslag av meddelanden mellan närstående, som makar eller syskon. Förbudet är en kvarleva från brottsbalken som infördes på 1940-talet, alltså många decennier innan sms eller chattkonversationer var påkommet. Men det sätter ofta käppar i hjulen i insidermål, eftersom det är vanligt att informationen vid sådana brott sprids just till närstående.

När åklagaren ställer frågor om grannens sms till brodern till där Marcus Hansson nämns protesterar försvarssidan. Grannens advokat säger att frågorna om sms:et är ett sätt att kringgå lagen. Han menar att inga frågor om sms:et ska få ställas. Men åklagarsidan håller inte med och hävdar att det är fritt fram att använda information som har lämnats i förhör.

Lagändring på ingång

Ordföranden utlyser en tio minuters paus i rättssalen för att överlägga om frågor om sms:et ska få ställas och om utdraget från förhöret där grannen berättar om sms:ets innehåll ska få läsas upp.

”Den här frågan kommer upp i var och varannan utredning. Ibland spelar det en avgörande roll. Det har varit mål som antingen har ogillats (inte lett till fällande dom, reds anm.) eller där åtal inte har kunnat väckas på grund av beslagsförbudet”, åklagare säger Pontus Hamilton till Affärsvärlden.

Men rätten går på åklagarens linje och hänvisar till principen om fri bevisföring. Det är fritt fram att ställa frågor om sms:et där grannen skriver om något som finanschefen Marcus Hansson har sagt och som påverkar brödernas val att sälja Collectoraktier.

”I det här målet är sms:et viktigt men inte avgörande”, fortsätter Pontus Hamilton.

Grannen säger dock att han inte minns varför han valde att sälja sina Collectoraktier just den dagen. Det kan ha varit något som Marcus Hansson hade sagt som påverkade hans beslut.

I februari i år kom en proposition från regeringen att förbudet mot beslag av meddelanden mellan misstänkt och en närstående tas bort. Lagändringen föreslås träda i kraft den 1 juni 2022.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du Afv Fastighet

Annons från Santander