Calmfors om fastighetsskatten: ”Förs ingen debatt värd namnet bland politiker”

Statsminister Magdalena Andersson (S) slår ifrån sig anklagelser från politiska motståndare att hon kan komma att återinföra fastighetsskatten. Helt väntat, menar ekonomiprofessor Lars Calmfors, som anser att det inte finns någon seriös politisk debatt om fastighetsskatten.
Calmfors om fastighetsskatten: ”Förs ingen debatt värd namnet bland politiker” - lars-calmfors-tt-900
Professor Lars Calmfors. Foto: Anders Wiklund / TT

Tidigare i veckan sade statsminister Magdalena Andersson (S) till Sveriges Radio att hon inte har några planer på att införa en fastighetsskatt, men avlade inga löften inför valet. Detta efter att andra partier hävdat att Socialdemokraterna kan komma att återinföra fastighetsskatten.

“Uttalandet var helt väntat. Som debatten har utvecklats är det svårt för alla partier med undantag av Vänsterpartiet att uttrycka någon annan uppfattning. Här avviker Sverige från i stort sett alla andra ekonomiskt utvecklade länder”, säger Lars Calmfors, professor emeritus i internationell ekonomi på Stockholms Universitet, till Affärsvärlden.

Vad tycker du om debatten kring fastighetsskatten i nuläget?

“Det förs ingen debatt värd namnet bland politiker. En vettig debatt borde diskutera för- och nackdelar med olika skatter och hur hela skattesystemet ska se ut för att vara så bra som möjligt. Men det verkar helt omöjligt att få till stånd en sådan politisk debatt på någon intellektuell nivå. I stället diskuteras enskilda skatter var och en för sig utan några bemödanden till helhetssyn.”

Varför är det viktigt med en fastighetsskatt?

“Beskattning av ägt boende behövs för att olika typer av investeringar ska behandlas lika. Idag har vi en överkonsumtion av ägt boende därför att inbesparade hyresintäkter inte beskattas. Med en fastighetsskatt skulle andra mer skadliga skatter på arbete kunna sänkas. Men i det mesta av debatten glömmer man bort det eller vill inte att väljarna ska förstå det. I stället blir hela fokuset på att människor – äldre – inte kommer att ha råd att bo kvar. Men det finns många sätt att hantera den problematiken på som borde belysas i diskussionen: begränsningsregler, skatt som utgår på inköpsvärde i stället för på marknadsvärde och möjligheter att skjuta upp skattebetalningar till dess en fastighet avyttras.”

Tror du att en fastighetsskatt är att vänta inom en närmare framtid?

“Tyvärr inte. Det är av de få hundraprocentigt säkra prognoser som man kan göra som ekonom. Att återinföra en fastighetsskatt skulle förmodligen kräva att vi hade ett ekonomparti som fick majoritet i riksdagen. Och det har vi inte.”

Fakta: Fastighetsskatt

2008 ersattes den statliga fastighetsskatten med en kommunal fastighetsavgift.

Fastighetsavgiften uppgår till 0,75% av en fastighets taxeringsvärde, men kan inte överstiga 8524kr per år.

Källor: Skatteverket, Riksdagen.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du Afv Fastighet