Bostadsföreningar hotas av räntesmäll: ”Får höja avgifterna kraftigt”

Bostadsrättsföreningarnas räntor stiger i samma takt som de boendes. Det kan leda till drastiska avgiftshöjningar säger flera bedömare till Affärsvärlden. Särskilt drabbade lär boende i nyproducerade lägenheter bli, där föreningarna ofta är högt belånade.
Bostadsföreningar hotas av räntesmäll: ”Får höja avgifterna kraftigt” - NORRA DJURGÅRDSSTADEN
Foto: Jonas Ekströmer / TT

Det är inte bara bolånekunderna som möter högre räntor. Bostadsrättsföreningarna som vant sig vid en snittränta på 1% möter nu ett helt annat ränteläge.

Hans Arén är VD på Finopti. Foto: Pressbild

”För att kompensera för räntehöjningen kommer avgiften behöva höjas kraftigt för många föreningar”, säger Hans Arén.

Han är VD på Finopti, som jobbar med ekonomisk rådgivning åt bostadsrättsföreningar. Snitträntan för kunderna på bundna lån har drastiskt gått upp sedan februari för kunderna. När bostadsrättsföreningar lån successivt läggs om uppskattar han att föreningarnas snittränta närmaste åren lär stiga till runt 3%.

”Då kommer boendekostnaden dubbleras för många människor. Det finns många nya föreningar, framför allt i storstäderna, som har 15–16 000 kronor per kvadrat i belåning”, säger Hans Arén och fortsätter:

”Sannolikt kommer inte att alla medlemmar att klara kraftigt höjda avgifter utan behöva hitta en annan boendeform, vilket kommer att sätta press på bostadsrättspriserna”.

SBAB tror på högre avgifter

Robert Boije, som är chefsekonom på SBAB, tror också att många bostadsrättsföreningar kommer tvingas till avgiftshöjningar när räntorna stiger.

Robert Boije är chefsekonom på SBAB. Foto: Pressbild

”Ränteuppgången slår på samma sätt för bostadsrättsföreningar som för privatpersoner, men jag tror inte de är så rustade för det. Därför kommer många behöva höja avgifterna”, säger han.

SBAB har i flera undersökningar tittat på huruvida bostadsrättsköpare tar hänsyn till föreningarnas ekonomi. Många gör det inte, men ett annat ränteläge lär förändra det menar Robert Boije.

”Om räntorna fortsätter upp till historiskt normala räntor, då kommer också köparna bli mer intresserade av att väga in föreningarnas ekonomi i sitt köp. Välskötta föreningar med god finansplan och rätt avgift tjänar då på detta relativt andra föreningar. Alla drabbas av ränteuppgångar, men i relativa termer kan det bli viss skillnad”.

Behöver långsiktiga finansplaner

Hur bör bostadsrättsföreningarna agera i det här läget? 

”Om man inte redan har en finansplan är det hög tid att ta fram en nu. I en sådan bör man blicka framåt, men förutom att ta höjd för saker som kommande underhåll bör man även fundera över hur man tror räntan kan påverka kostnaderna framöver. Till det hör att diskutera frågor som rörlig eller fast ränta, och vilken riskspridning man vill ha”, säger Robert Boije.

Hans Arén delar bilden att föreningar som saknar en långsiktig plan behöver ta fram en sådan, men han betonar också vikten av att se över sina lånevillkor.

”Steg ett är att inse att räntorna stiger. Föreningar bör ha en kalkylränta i sin budget på 3%, och ju mer man kan spara innan räntan hamnar där, bör man antingen lägga på hög eller amortera. Steg två är räntan. Det finns ingen anledning att inte få så bra villkor som möjligt, till exempel genom att göra breda kvalitativa upphandlingar och inte göda bankerna i onödan. Steg tre är att ta grepp om situationen genom att ha en räntestrategi, där man blandar bundna och rörliga lån.”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Här hittar du Afv Fastighet

Annons från Spotlight Group
Annons från SciBase