Börsbolagens orderböcker glesnar när renoveringstrenden tvärnitar

Renoveringshysterin tvärnitar när svenskarna har mindre i plånboken. Förutom en tuff höst för hantverkarna påverkas en rad bolag indirekt när efterfrågan på deras produkter minskar. ”Bolag som Inwido och Nobia handlas till nivåer som vi inte har sett på väldigt länge”, säger aktieanalytikern Rasmus Engberg.
renovering
Totalt utbetalt ROT-avdrag för september månad halverades jämfört med samma månad i fjol. Foto: Janerik Henriksson / TT

”Om det 2021 var hantverkarnas marknad, där konsumenten kunde få vänta länge på att få sina renoveringar utförda, är läget nu det omvända.”

Det skriver förmedlingssajten Offerta i ett färskt pressmeddelande där de tittat på svenskarnas renoveringsvilja som är betydligt svalare än föregående år.

”Hushållen ställs inför en osäker framtid kring hur de påverkas av den stigande inflationen och höjda räntor”, skriver de.

Bankomaten har sinat

Johan Nordenfelt, informationschef på mäklarfirman Erik Olsson, menar att det nya ränteklimatet är en starkt bidragande orsak till att renoveringssuget har minskat. Han säger att under de åtta år av nollränta eller negativ styrränta fungerade bostaden som en bankomat inför renoveringar.

Johan Nordenfelt på Erik Olsson.

”Du kunde låna pengar för en renovering utan att öka belåningsgraden tack vare värdetillväxten. När räntorna var så låga blev den extra månadskostnaden för renoveringen i princip försumbar. Nu är läget det motsatta. Hushållen är väldigt försiktiga med att öka sina kostnader”, säger han.

Under september 2022 betalade staten ut rotavdrag för 580 miljoner kronor, visar statistik från Skatteverket. Det är nästan en halvering jämfört med samma månad 2021, då siffran uppgick till en miljard kronor.

Bland de renoveringar som minskade mest i september jämfört med motsvarande månad i fjol ligger köksrenovering i topp.

Byggkategorier som minskade mest i september 2022 jämfört med september 2021
Kategori Förändring
Köksrenovering −47%
Om- & tillbyggnation −46%
Golvslipning, olja & lack −43%
Elinstallation −41%
Totalrenovering −40%
Källa: Offerta

Det totala antalet förfrågningar hos Offerta var 13% lägre i september i år jämfört med samma månad förra året, samtidigt som antalet svar från företagen per förfrågan gick upp med 18%. Hantverkarna står med andra ord inte med fullbokade kalendrar längre.

Men det är inte bara hushållen som drar i svångremmen när osäkerheten tilltar. Afv har tidigare rapporterat om att fastighetsbolagen avvaktar med nya projekt när både räntor och kostnaden på byggmaterial stiger.

Rasmus Engberg är aktieanalytiker på Handelsbanken och täcker bland annat kökstillverkaren Nobia och fönstertillverkaren Inwido.

Rasmus Engberg
Rasmus Engberg på Handelsbanken.

”För Nobia har vinsten historiskt varit rätt jämnt fördelad mellan konsumenter och industrin. Just nu är det en övervikt mot industri vilket har att göra med att projekten där är längre och fortfarande pågår, medan konsumenterna avvaktar”, säger han.

Han förtydligar med att på industrisidan är ledtiderna längre. Fastighetsbolag som beslutade att renovera ett bestånd för ett och ett halvt år sedan, och är mitt uppe i projektet, väljer att slutföra det. Nya projekt får däremot vänta tills läget stabiliseras.

Rasmus Engberg berättar att det dock inte syns något större tapp på intäktssidan än för Nobia, men säger att volmen troligtvis har minskat. Bolaget har en organisk tillväxt på 3%.

”Om man tänker rapporterade intäkter som efterfrågan syns ingen större inbromsning. Däremot kan man tänka sig att volymen i antal köksskåp som säljs har gått ner men priserna är högre än förut”, säger han.

Orderstocken dyker

Inwido är ett annat bolag som också påverkas av det kyligare klimatet på renoveringsmarknaden.

”Inwido slutade sitt andra kvartal med att säga att de såg en försvagning av försäljningen mot slutet av Q2. Det man ser i både Inwido och Nobia är att orderstocken går ner, de skriver färre nya ordrar än de rapporterar av”, säger Rasmus Engberg.

Han poängterar även att en skillnad mellan Inwido och Nobia är att ett fönster som går sönder måste bytas, men att ett omodernt kök troligtvis kan användas i ytterligare några år till.

”Sedan har vi oron kring uppvärmningskostnader, det ligger närmare till hands att byta fönster i sitt hus som energibesparande åtgärd än att renovera köket när det blir tuffare ekonomiskt. Men i slutändan drabbar konsumenternas krympande plånbok alla bolag, bara i något olika grad”, säger Rasmus Engberg.

Andra bolag som faller inom samma kategori, alltså bolag som påverkas av av renoveringsviljan är exempelvis BHG, Balco och Fasadgruppen. Både Nobia och BHG gick nyligen ut med en vinstvarning.

Stockholmsbörsen är ner drygt 30% sedan årsskiftet. De ovan nämnda bolagen är ner mellan 50% och 80%.

Rasmus Engberg menar att aktiemarknaden har sagt sitt om situationen.

”Bolag som Inwido och Nobia handlas till nivåer som vi inte har sett på väldigt länge.”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du Afv Fastighet

Annons från ABG Sundal Collier
Annons från Mangold