Boprisförväntningarna sjunker som en sten: ”Lika låga nu som i början av pandemin”

Prisförväntningarna sjunker rejält, visar Erik Olsson Bostadsindex. Samtidigt förbereder sig visningsbesökarna redan på mycket högre räntor.
Erik Olsson fastighetsförmedling, boprisförväntingarna
Foto: Erik Olsson Fastighetsförmedling

Visningsbesökarnas förväntningar på bostadspriserna har minskat kraftigt, visar Erik Olsson Bostadsindex, EOBi. Nettot för boprisförväntningarna, de som tror på prisökning minus de som tror på sänkning, har minskat till -25%. Det är alltså betydligt fler som tror på fallande priser än vad det är personer som tror på stigande priser.

“Prisförväntningarna är lika låga nu som i början av pandemin när oron var som störst. Nu samverkar flera faktorer negativt när höjda priser på basvaror som mat och drivmedel ger sänkta reallöner samtidigt som högre räntor gör boende dyrare. Effekten av det förstärks av att en tredjedel av visningsbesökarna säger att de vill lägga en mindre del av sin konsumtion på boendet nu än under pandemin. Om man har mindre pengar att röra sig med, och vill lägga en mindre del av dem på boendet pressas priserna”, skriver Erik Olsson.

Förbereder sig på mycket högre räntor

Samtidigt förbereder sig visningsbesökarna redan på mycket högre räntor. Visningsbesökarna räknar med en rörlig bolåneränta på hela 3,7%. Att visningsbesökarna har ökat kalkylräntan när de planerar sina bostadsköp minskar risken för allt för stor turbulens på bostadsmarknaden vid drastiska åtgärder för att dämpa inflationen, menar Erik Olsson.

“Nu när vi har den högsta inflationen på över 30 år är det skönt att visningsbesökarna planerar sina bostadsköp med en bolåneränta som ger större marginaler mot dagens räntor, som ju fortfarande är väldigt låga i ett historiskt perspektiv. Det ger oss en stabilare bostadsmarknad med bättre motståndskraft mot de räntehöjningar som rimligen kommer”, skriver mäklarfirman.

Vidare visar EOBi att hela 80% av visningsbesökarna planerar att ha en belåningsgrad över 50% så de påverkas av amorteringskravet som baseras på belåningsgrad. Det är också fler än i i februari – 60% jämfört med 40% – som planerar att belåna över 70%, vilket innebär att de tvingas amortera maximalt baserat på belåningsgrad. Erik Olsson säger i sin kommentar att det är överraskande att man inte vill låna mindre, med tanke på att man också tror på räntehöjningar som kommer att svida i plånboken.

Vidare visar ”Erik Olsson Skräckindex” att oron bland säljarna inte har varit lika hög som nu sedan hösten 2020. Nu vill nästan hälften minimera risken för en för en dålig försäljning hellre än att chansa lite för att maximera slutpriset. Det är dock bara hälften som sänker sin ekonomiska risk nästan helt genom att sälja innan de köper nytt.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Här hittar du Afv Fastighet

Annons från SPOTLIGHT STOCK MARKET