Batljan om midnattsrapporten: ”Har räknat på ett worst case scenario”

Det har stormat kring SBB:s årsredovisning som släpptes under helgen. Bolaget justerade ner helårsresultatet med 247 miljoner kronor. "En nedskrivning av fastighetsvärdena", menade vissa, och fick mothugg. Det är snårigt, men Afv reder ut turerna från helgen som gått.
SBB Ilija Batljan
SBB:s VD Ilija Batljan. Foto: Lars Pehrson / SvD / TT

Natten mellan fredag och lördag klockan 00:14 klockan publicerade SBB sin årsredovisning för 2021. I pressmeddelandet skrev bolaget att de har antagit en ”mer försiktig och konservativ bedömning av den redovisningsmässiga hanteringen av tilläggsköpeskillingar vid förvärv och försäljningar”.

SBB:s pressmeddelande

”Som en följd av ovan minskar värdeförändringar fastigheter med 473 mkr och uppskjuten skatt ökar med 68 mkr för 2021 jämfört tidigare rapporterat utfall. Samtidigt ökar förvaltningsresultatet med 293 mkr. Nettoeffekten av omarbetningarna innebär att årets resultat minskar från 25 849 mkr till 25 601 mkr och resultat per stamaktie A och B från 17,35 kronor till 17,17 kronor. Vidare minskar eget kapital som en följd av justeringarna från 83 832 mkr till 82 971 mkr. En komplett redogörelse för omarbetningarna av de finansiella rapporterna för 2020 och 2021 lämnas i Årsredovisningens not 30”, framgick av pressmeddelandet.

Efter att årsredovisningen hade släppts rapporterade flera medier att SBB hade gjort nedskrivningar av sina fastigheter, något som tillbakavisades av SBB:s VD Ilija Batljan på Twitter som menar att det inte stämmer.

Under lördagsförmiddagen skrev Ilija Batljan på sitt Twitterkonto att han precis hade vaknat efter att han och hans medarbetare hade jobbat natt och dag på grund av falska anklagelser, och syftade på blankarrapporten som släpptes tidigare i år. I inlägget beklagade han sig även över att beskrivningen i media om nedskrivningar är felaktig. Tonläget var högt i kommentarsfältet på den sociala medieplattformen.

“Ska det vara synd om er för ni blir kritiskt granskade? Av med offerkoftan och fortsätt se till att bolaget presterar så motbevisar ni era tvivlare”, skrev en Twitteranvändare i kommentarsfältet.

“Tänk att det känns nästan oseriöst av dig att inte låta granskare och analytiker ha sin åsikt utan dina kommentarer. Du kanske ska köpa ut bolaget så slipper du vara publikt. Jag säljer mina aktier i ert bolag med förlust och kommer aldrig tbx”, skrev en annan.

Men det fanns även de som hyllade Batljan.

“Bra jobbat Ilja och hela Finans gänget! Tips till övriga ledare; en VD som försvarar en och ens hårda arbete är det som gör att anställda jobbar dom extra timmarna och helgdagarna, oavsett om det blåser eller solen skiner. Framförallt stannar man kvar i bolaget långsiktigt”, skrev ytterligare en twitteranvändare.

“Högre prislapp från början”

Men vad är det för ändringar SBB har gjort då, eftersom värdeförändringarna och helårsresultatet har minskat?

”Vi har inte skrivit ner några värden utan har skrivit upp anskaffningskostnaden. Det innebär att slutvärdet är detsamma men värdeförändringen blir mindre eftersom prislappen var högre från början”, säger Ilija Batljan till Affärsvärlden.

Ordet tilläggsköpeskilling har varit ett för många okänt ord fram till att SBB:s årsredovisning publicerades och väckte stor uppmärksamhet på Twitter. En tilläggsköpeskilling är en betalning i efterskott. Ilija Batljan förklarar det som att köparen betalar för ett tillkommet mervärde.

“Om du säljer en byggrätt för 100 kr, och sedan tillkommer 10% mer yta på byggrätten kan det exempelvis innebära 15 kronor mer i tilläggsköpeskilling. Det är en betalning som är kopplad till prestation. Ett annat exempel kan vara om det hinner tillkomma en detaljplan på en byggrätt som har köpts. Den bedömning som vi har gjort nu är extrem. Vårt sätt att räkna innebär att vi ska betala 100% av de möjliga tilläggsköpeskillingar som finns vid förvärv, och få 0% av de möjliga tilläggsköpeskillingarna vid försäljning”, säger han.

SBB har alltså justerat så att vissa tilläggsköpeskillingar redovisas som anskaffningskostnad.

“Omarbetningen har ökat anskaffningsvärdet på fastigheter med 477 mkr med effekten att den orealiserade värdeförändringen minskas med motsvarande belopp”, skriver SBB i sin årsredovisning.

Enligt Ilija Batljan är det dock inte kritiken från Viceroys uppmärksammade blankarrapport som har lett till de ändrade bedömningarna.

”Vi gör det för att vara konservativa i våra bedömningar och har räknat på ett worst case scenario.”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du Afv Fastighet

Annons från AMF
Annons från AMF