Fastighet Collectorhärvan
Balderchefer döms till fängelse för grova insiderbrott
I dag kom domen mot Baldercheferna i Collectorhärvan. Tingsrätten fäller alla elva personer för insiderhandel i Collectors aktie.
Två av de åtalade, Balders finanschef Marcus Hansson och fastighetsbolagets före detta CFO Magnus Björndahl, döms på flera punkter, däribland grovt insiderbrott.
Marcus Hansson döms till fängelse i 1 år och 3 månader och Björndahl till fängelse i 1 år och 6 månader.
Övriga nio döms för insiderbrott av normalgraden, med villkorlig dom och böter som påföljd.
Förutom påföljden ska de dömda betala tillbaka de aktievinster som de har gjort, vilket totalt handlar om cirka 2,1 miljoner kr. De tilltalade ska också själva stå för sina advokatkostnader i målet.
Brotten ska bland annat ha begåtts i januari 2020. En kedja av händelser utgår från ett lunchmöte mellan Erik Selin, som vid den tidpunkten var vice ordförande i Collector och Martin Nossman, Collectors VD.
Lunchmötet ägde rum den 10 januari 2020 och har varit en central pusselbit i utredningen. Vid samma tidpunkt diskuterade Collectors ledning kreditförlustreserveringar i banken. Ett par timmar efter lunchmötet, som ägde rum på Balders kontor, börjar högt uppsatta Balderchefer sälja aktier i Collector. Följande dagar säljer även personer i deras närhet aktier i Collector. Elva dagar senare publicerar Collector ett pressmeddelande med kreditförlustreserveringar för nästan en miljard kronor. Aktien dyker 20% samma dag.
Varken Erik Selin eller Martin Nossman har varit misstänkta för något brott utan har enbart kallats som vittnen i målet.
Erik Selin vittnade i rättssalen den 31 mars i år och var säker på sin sak, han hade inte sagt något om några kreditförlustreserveringar i Collector till någon på Balder efter lunchmötet den 10 januari.
”Varför skulle jag informera någon om det helt i onödan?”, frågade Erik Selin retoriskt i rättssalen i slutet av mars.
När åklagaren menade att det ibland kan kännas skönt att prata av sig med folk som jobbar inom samma område reagerade Erik Selin starkt och menade att det inte hade hänt.
”Ska man springa runt och prata som Krösa-Maja? Det är jättefarligt.”
De två Baldercheferna har själva sagt i förhör att försäljningarna grundade sig på magkänsla, slump och tur. Att de hade tröttnat på att Collectors aktie gång på gång visade röda siffror i portföljen men att de inte har handlat på insiderinformation.
TIDSLINJE – AKTIEFÖRSÄLJNING I COLLECTOR JANUARI 2020
10 januari 11:15-12:15 – Möte mellan Erik Selin och Martin Nossman (Collectors VD)
10 januari 13:42 – Första försäljningsordern inkommer från Balders CFO Magnus Björndahl, säljer för totalt 2,5 miljoner kronor
10 januari 14:27 – Balders koncernredovisningschef säljer aktier för 99 000 kr
10 januari 14:27 – CFO:n ringer till sin ena son som jobbar på Balder. Samtalet pågår i 14 minuter. Två minuter efter samtalet säljer Baldersonen aktier för 200 000 kr
10 januari 14:44 – CFO:n ringer till sin bolagskompanjon som två minuter senare loggar in och säljer aktier för 397 000 kr
10 januari 16:37 – Balders redovisningschef säljer aktier för 188 000 kr
13 januari – Magnus Björndahls affärskompanjon sms:ar sin vän Teneriffaresenären och tipsar om att sälja aktier. Teneriffaresenären säljer aktier för 74 000 kr
13 januari – Balders koncernredovisningschef säljer aktier för 99 000 kr
13 januari – Finanschefen Marcus Hansson säljer aktier för 1 975 000 kr
13 januari – CFO:ns sambo säljer aktier för 195 000 kr
13 januari – Finanschefens granne säljer aktier för 225 000 kr. Grannens bror säljer aktier för 123 000
14 januari – CFO:ns sambo säljer aktier för 258 000 kr
14 januari – CFO:n säljer aktier för 1,85 miljoner kronor
16 januari – CFO:n ringer till sin andra son, juristsonen, och pratar i 30 minuter
17 januari – Juristsonen säljer aktier för 146 000 kr
21 januari – Collector skickar ut pressmeddelande om vinstvarning. Aktien dyker 20% på beskedet.
Systematiskt beteende
Utöver brotten från januari 2020 har åklagarna även presenterat bevismaterial som de menar visar på ett systematiskt beteende från Balders dåvarande CFO Magnus Björndahl och finanschefen Marcus Hansson. Eftersom Balder äger 44% i Collector behöver fastighetsbolaget få in siffror från nischbanken för att kunna göra sina kvartalsrapporter. Åklagarna lyfte att de två Baldercheferna upprepade gånger kort efter att informationen om Collectors siffror har inkommit till Balder antingen själva har handlat eller uppmanat anhöriga att köpa eller sälja aktier i Collector.
”Hade jag varit dig så hade jag fiskat upp lite Collector”, skrev Balders finanschef Marcus Hansson vid lunchtid den 17 juli 2018 till sin granne.
Samma morgon hade information över Collectors siffror som ska föras in i Balders kvartalsrapport inkommit till Balders kontor.
En liknande händelse utspelade sig i april 2020. Dagen efter att informationen med Collectors kvartalssiffror hade inkommit till Balders kontor sms:ade Marcus Hansson sin granne.
”Har du vinst i Collector så ta hem den så köper du tillbaka efter rapporten”, skrev Marcus Hansson i sms:et.
”Ok”, svarade grannen och sålde en vecka senare aktier i Collector för runt 170 000 kr den 30 april.
Marcus Hansson har sagt i förhör att han resonerade att de flesta bankrapporterna redovisade stora kreditförluster på grund av coronapandemin. Han förväntade sig att även Collector skulle göra det, vilket är anledningen till att han skriver som han gör i sms:et till grannen. Men han hade inte kännedom om Collectors siffror inför rapporten.
“Tingsrätten kan konstatera att det har varit fråga om en omfattande och samfälld aktiehandel inom en avgränsad krets personer, vilka alla på något sätt har koppling till varandra. Det har dessutom säkrats viss kommunikation i anslutning till handeln, bl.a. via sms, som stärker slutsatsen att de tilltalade har haft ett kunskapsövertag gentemot den övriga marknaden. Det har också framkommit att vissa av de tilltalade har haft goda möjligheter till insyn i Collector AB:s verksamhet. Dessa omständigheter sammanlagda har i detta fall räckt för en fällande dom”, säger rådmannen Peter Adamsson i ett pressmeddelande från Stockholms Tingsrätt.
Balders kommunikationschef var sparsam med kommentarerna strax efter att domen hade kommit vid lunchtid på onsdagen och sa att de skulle läsa och analysera den först. Senare samma kväll skickade dock fastighetsbolaget ut ett pressmeddelande att Marcus Hansson avgår som finanschef.
”Jag är besviken och överraskad över domen och jag har fortsatt väldigt svårt att tro att Marcus medvetet har gjort något fel. Utifrån tingsrättens fällande dom har vi dock gemensamt kommit fram till att det är bäst för alla parter att han får lämna bolaget”, säger Balders VD Erik Selin i pressmeddelandet.
Marcus Björndahl och Marcus Hanssons respektive advokater är båda mycket besvikna över domen och säger till Affärsvärlden att de kommer att överklaga. Läs advokaternas om advokaternas ord om domen HÄR.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.
Här hittar du Afv Fastighet