Fastighet Byggbolag
Analytiker: Byggbolagen lär se minskad omsättning och vinst
Det har blivit dyrare att bygga. Enligt SCB steg byggkostnadsindex för flerbostadshus med 9,6% mellan mars 2021 och mars 2022. Entreprenörernas kostnader för transport, drivmedel och el steg med 26,7% under samma period.
”Nästa fråga är hur mycket av detta som redan är diskonterat på börsen. Min känsla är att börsen redan till största delen har prisat in detta. Däremot tror jag inte att byggaktier kommer vara superheta framöver”, säger Bertil Nilsson, fastighetsanalytiker på Carlsquare.
Byggjättarna har tagit stryk på börsen under året. Skanska ligger på -27%, NCC B -24,7% och Peab B -35% sedan årsskiftet. Alla tre bolag nämner ökade just produktionskostnader och materialbrist i sina rapporter.
”Ofta sätts priserna i samband med upphandlingen. Om det är fast pris slår kostnadsökningarna hårdast mot byggbolagen som har uppdraget att slutföra projektet. Men det kan även bli omförhandlingar gentemot kund, alltså fastighetsbolaget, eller från byggbolagen gentemot deras underleverantörer. Men då får det kopplas till utförande eller standard, priset brukar vara reglerat vid det laget”, säger Bertil Nilsson.
Johan Edberg, fastighetsanalytiker på Handelsbanken, menar dock att högre kostnadsökningarna inte har synts i byggbolagens rapporter hittills.
”Om man tittar till och med Q1 har det varit positiv marginalutveckling för byggbolagen än så länge. De ökade kostnaderna har överförts till beställarledet, alltså fastighetsbolagen, eller till leverantörerna. Några mindre byggbolag har haft problem men de stora är duktiga på att skriva kontrakt och upphandla i tidig fas för att skydda sig mot denna typ av smällar”, säger han.
Han menar att fastighetsbolagen inte står och faller med högre kostnader i befintliga projekt i nuläget, men belyser att det däremot kan påverka hur fastighetsbolagen väljer att agera framgent.
”Om det plötsligt är 20% dyrare att bygga ett hus kan fastighetsbolagen komma att dra ner på antalet nystartade projekt, inte minst bostadsutvecklarna. Om de inte kan ta ut högre hyror eller sälja bostadsrätter till högre pris blir det en kostnadsökning som inte kan överföras, då kommer de hellre avvakta med nya projekt”, säger Johan Edberg och fortsätter:
”Byggbolagen lär komma att se minskad omsättning och vinst framöver, från privata beställare, men min bedömning är att detta redan är inprisat i aktiekurserna.”
Bertil Nilsson är inne på samma linje, att många fastighetsbolag lär pausa byggandet framöver. Han nämner det kommunala bostadsbolaget Gavlegårdarna som nyligen kommunicerade att de pausar nyproduktion av lägenheter i Gävle.
”Det är inte bara ökade byggkostnader som hämmar byggandet, investeringsbidraget för nyproducerade hyresrättslägenheter som försvann vid årsskiftet påverkar också”, säger Bertil Nilsson.
Fastighetsbolagen har haft det darrigt på börsen under året. Affärsvärlden skrev i veckan en analys om hur fastighetsbolagen värderas efter raset, de finns att läsa HÄR.
Mer om börsens vinnare och förlorare finns på Affärsvärldens börsen idag-sida.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.
Här hittar du Afv Fastighet