Akelius sågning efter skogsartikeln: ”Uselt påhopp”

Roger Akelius är upprörd efter vad han menar är felaktiga spekulationer om att han planerar att nyttja en lucka i lagen för att driva upp värdet på sin skog.
Roger akelius
Roger Akelius säger att han inte kommer att testamentera sin skog till bolag för att trissa upp värdet. Foto: Emelie Asplund / TT

Det pratas om Roger Akelius testamente. Mer specifikt handlar det om huruvida finansmannen har planer på att testamentera sina skogsfastigheter till företag inom Akelius bolagssfär för att trissa upp värdet.

Under torsdagen publicerade tidningen ATL en artikel under rubriken “Planen bakom Akelius massiva uppköp“, där de bland annat berättar att det finns ett tjugotal, flera relativt nystartade, bolag inom Akelius bolagssfär som enligt verksamhetsbeskrivningarna ska syssla med skogsbruk.

I dagsläget krävs så kallat förvärvstillstånd när en juridisk person vill köpa mark från en fysisk person. Tidningen förklarar att det finns ett sätt att kringgå reglerna, nämligen genom att som privatperson testamentera skogsmark till en juridisk person. ATL intervjuar fastighetsmäklaren Åsa Eriksson Ludvig & Co som tror att Roger Akelius plan är att göra enligt just denna metod. Hon trycker också på att Akelius varit en av Sveriges skickligaste skatteplanerare.

“Jag tänker att han ska testamentera det här till de startade bolagen och sen ska hans barn och barnbarn få innehaven, han ser ju det här som vilken investering som helst, det är inte något annat för honom”, säger Åsa Eriksson till ATL.

Dementerar för Afv

Skogsmark som ägs av bolag är alltså mer eftertraktad och högre värderad än skog som ägs av en privatperson. Enligt ATL brukar prisskillnaden ligga mellan 25 och 30%.

ATL hade sökt Roger Akelius inför publiceringen som inte velat ställa upp på intervju.

I ett mejl till Affärsvärlden under torsdagseftermiddagen kommenterar Roger Akelius ATL:s artikel med upprörd ton. Han kallar det hela för “spekulation” och “osant rykte” samtidigt som han dementerar att hans plan är att testamentera skogen till bolagen. Roger Akelius skriver även att han tar ”mycket illa” vid sig av “usla påhopp” och menar att hans skogsaffärer är långsiktiga investeringar.

“Den har värde enbart om arvingar omedelbart ska avyttra skogsfastigheter för att placera i något helt annat”, skriver Roger Akelius.

Affärsvärlden har varit i kontakt med ATL:s chefredaktör Lilian Almroth för att höra hur hon ser på kritiken från Roger Akelius.

”Vi påstår inte att han ska göra det här. Det är en fastighetsmäklare som säger det. Det påståendet har Roger Akelius haft möjlighet att besvara men det har han valt att inte göra”, säger hon och fortsätter:

”Vi har haft kontakt med honom (Roger Akelius reds. anm.) idag och gett honom ytterligare möjlighet att bemöta det som framgår i våra texter och det som mäklaren säger. Det har han fortfarande full möjlighet att göra. Ingenting i vår publicering säger att han har gjort något olagligt.”

ATL:s artikel ingår i en serie som bland annat handlar om balansen i markägandet mellan fysisk och juridisk person och om “luckan” i jordförvärvslagen. Lilian Almroth säger även att frågan är extra aktuell nu eftersom det nyligen kommit en lagrådsremiss som handlar om att täppa igen den här luckan.

”Tidigare har det aldrig funnits någon person som suttit på så mycket mark som eventuellt skulle kunna testamenteras till bolag”, säger Lilian Almroth.

Omdiskuterade uttalanden

Det är inte första gången som finansmannen Roger Akelius väcker uppmärksamhet i media. Under hösten sa han till Dagens industri att “mitt horoskop säger att fastighetsaktier är billigare om tre år”.

Sex dagar efter Di:s publicering gick det ut ett pressmeddelande om att Roger Akelius köpt aktier i fastighetsbolaget Castellum för hisnande 4,6 miljarder kronor.

Ytterligare en månad senare riktade han hård kritik mot Castellums dåvarande VD Rutger Arnhult när han i en intervju i GP anklagat Arnhult för att lura aktieägarna.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du Afv Fastighet