Gardell 8 miljarder back på Thyssenkrupp

Cevian ligger som näst största ägare nu 8 miljarder kronor back på sina investeringar i krisande Thyssenkrupp, enligt Affärsvärldens beräkning.

Indiska Tata Steel meddelade i november att 1 000 anställda, en av åtta, ska friställas från bolagets anläggning i Port Talbot. I Nederländerna minskas antalet anställda med 1  600. I fallet Tata påverkas besluten om nedskärningar inte bara av en svag stålkonjunktur utan också av att EU:s konkurrensmyndigheter tidigare stoppade den planerade fusionen med Thyssenkrupp, en affär som hade skapat Europas näst största stålkoncern efter Arcelor Mittal.

Det var inte bara EU som gav tummen ner för samgåendet mellan Thyssenkrupp och Tata. Också Thyssenkrupps näst största ägare, Christer Gardells Cevian, med cirka 18 procents ägande, var enligt en studie av Harvard Law School negativa med motiveringen att avtalet var för fördelaktigt för Tata.  Det framgick dock inte av de uttalanden som Cevians Lars Förberg gjorde när affären offentliggjordes. Med rätt strategiska beslut och en execution i toppklass skulle Thyssenkrupp kunna värderas till i storlek 50 euro per aktie i stället för dagens 21 euro, framöll han då i en intervju med Reuters. Sedan dess har kursen halverats till 11 euro. På de 100 miljoner aktier Cevian äger betyder det ett värdetapp på drygt 1 miljard kronor.

Cevian gjorde sitt första köp på 5,2 procent i Thyssenkrupp hösten 2013 till en kurs runt 20 euro per aktie. Köpen upp till nuvarande 18 procent har skett mellan topp- och bottennivåerna sedan dess på 22 respektive 16 euro. Totalt har Cevian därmed investerat i storleken 20 miljarder kronor i Thyssenkrupp. Den posten är nu värd  runt 8 miljarder mindre.

Ett samgående mellan Kloeckner och Thyssenkrupp har också diskuterats men lagts ner. Utan någon partner har Thyssenkrupp sökt lösa sina lönsamhetsproblem med interna åtgärder. En ny strategi har lagts med en uppdelning av bolaget i en ståldel och en marindel samt planerad försäljning av hissverksamheten. En ny koncernchef, Martina Merz, har tillsatts och det har inletts ett saneringsprogram, nödvändigt sedan förlusten ökat från 650 miljoner till 3,2 miljarder kronor för det verksamhetsår som gick ut i september i år. Saneringsprogrammet innebär att minst 6 000 anställda får gå samtidigt som utdelningen slopas.

Thyssenkrupp är världens 32:a största stålbolag medan Indiska Tata kommer på 11:e plats, enligt World Steels rankning för 2018. Världsettan Arcelor Mittal lider också av den usla stålkonjunkturen där de under tredje kvartalen gick från vinst förra året på 8,5 miljarder kronor till en förlust på drygt 5 miljarder i år.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.