Dicot – inget att hetsa upp sig över än

Uppsalabaserade bioteknikbolaget Dicot genomför just nu en nyemission inför listning på Aktietorget. Bolagets läkemedelskandidat ska råda bot på erektionsproblem och för tidig utlösning hos män samt potentiellt också nedsatt sexlust. Det kommer att ta Dicot många år att komma i mål med kliniska studier som kan visa effekt och kapitalbehovet är ganska stort. Dicot är en typisk lottsedel.

Dicots Libiguin är tänkt att bli ett nytt läkemedel för behandling av sexuell dysfunktion hos män. Effekten ska råda bot på både erektionsproblem, för tidig utlösning samt potentiellt minskad sexlust.

Libiguin är baserat på rötterna från en växt (Neobeguea Mahafelensis) som först upptäcktes på Madagaskar och som länge använts som folkmedicin där. Som substansen är beskriven påminner det om ett föryngringspiller som ger män samma sexuella förmåga som i unga år. Inga kända biverkningar är rapporterade.

Till skillnad från storsäljande läkemedel som Viagra ger Libiguin en långvarig effekt, upp till 14 dagar, vilket tar bort kravet på planering av sexuella aktiviteter. En annan viktig skillnad är att effekten inte är lokal utan sker i det centrala nervsystemet. Den exakta mekanismen är inte känd. Nedsidan är att effekten är fördröjd ett par dagar från att substansen tas.

Dicot genomför just nu en nyemission riktad till allmänheten inför listning på Aktietorget (se faktaruta). Efter kostnader ska emissionen tillföra cirka 10 Mkr. Om emissionen övertecknas kan en övertilldelningsemission tillföra ytterligare drygt 2 Mkr.

Dicot Maj 2018
VD Göran Beijer
Styrelseordförande Lars Jonsson
Nyckelpersoners ägande Cirka 56%
Antal anställda 1
Börsvärde efter IPO Cirka 38 Mkr
Nettokassa 11 Mkr
Resultatnivå, årstakt Cirka -10 Mkr
Erbjudandet Börsnotering
Lista Aktietorget
Teckningskurs 5,15 kr
Rådgivare InWest Corp.
Storlek på erbjudande 11 Mkr
Emissionkostnad Cirka 1 Mkr (12,4% av erbjudandet)
Säkrad andel av IPO* 19%
Investerare som ska teckna i IPO Bertil Lindkvist, Rune Löderup, Jarl Wikberg, Gerhard Dal, Fyrstad Företagsfin., m.fl. (19% i åtagande)
Garanter
Varningsflaggor** En varningsflagga
Sista teckningsdag 2018-05-24
Beräknad första handelsdag 2018-06-20 (27 dagars väntetid)
* Andelen av antalet aktier i erbjudandet som på förhand är säkrade via förbindelser (garantiåtagande/teckningsåtaganden).
** Särskild metodik. Se faktaruta nedan.
Källa: SvD Börsplus / bolaget

En varningsflagga enligt Börsplus IPO-guide

Artikeln IPO-guidens 24 varningsflaggor beskriver den granskningsmetod som Börsplus använt för över 130 noteringar.

Flertalet IPO-er får någon eller några varningsflaggor. En varningsflagga är alltså inte så allvarligt i sig utan mer en signal om att man som investerare bör fundera ett extra varv kring vissa aspekter.

Börsplus hittar en varningsflagga i Dicot.

# Kladdiga incitament

Kladdiga incitament är Börsplus samlingsbegrepp för olika typer av risk för intressekonflikt. Ett typexempel är att rådgivaren eller dess anställda äger aktier i IPO-bolaget. Det behöver inte vara ett problem och kan även ses som en fördel men det finns också risker för intressekonflikter eller att rådgivaren översäljer aktien.

Dicot använder InWest som rådgivare, vars företrädare ställer upp som teckningsåtagare i erbjudandet.

Börsplus syn på Dicot

Det här är en förhoppningsaktie, alltså ett entreprenörsdrivet utvecklingsbolag med minimala intäkter och högtflygande planer. Analys av förhoppningsbolag kräver andra metoder än vanliga börsaktier (se faktaruta längst ner). Plus insikten att det vanligaste utfallet är att investerarna förlorar nästan hela insatsen.

———

1. Incitament nyckelpersoner

Det är bara grundaren Jarl Wikberg som äger aktier av nyckelpersonerna. Efter genomförd nyemission kommer hans ägande att uppgå till drygt 50 procent . Övriga personer i ledning och styrelse har teckningsoptioner i varierande grad.

Bland storägarna märks miljardären Bertil Lindkvist som före emissionen äger knappt 10 procent av Dicot. Cirka 20 procent av emissionen är säkerställd genom teckningsförbindelser.

2. Track record nyckelpersoner

Dicot är virtuellt med bara en anställd i vd Göran Beijer som har lång erfarenhet från life science industrin. Grundare och vetenskaplig chef Jarl Wikberg är professor i farmakologi vid Uppsala universitet. Styrelseordförande Lars Jonsson är läkare och docent. Han är också vd för Uppsala universitets holdingbolag (UUAB) som kommersialiserar forskning. UUAB närmar sig hundra spin-outs från universitetet. Ledamot Lena Söderström är vd för First North-noterade Senzime.

Nyckelpersonerna har en bra mix av kompetenser från relevanta forskningsområden, life science industrin, bolag i noterad miljö och kapitalanskaffningar.

3. Trovärdighet för produkt och strategi

Blir det till slut ett av läkemedel av Libiguin så är marknaden mycket stor. Bara erektil dysfunktion är en marknad värd 5 miljarder USD och håller Libiguin vad preparatet lovar kan alltså fler problem än detta behandlas.

Forskarna bakom Dicot har strukturbestämt den aktiva substansen och visat effekt i musmodeller både avseende påverkan på erektion och utlösning. Att testa nedsatt sexuellt intresse är förmodligen svårare i en musmodell. Den ursprungliga växten finns bara i begränsad omfattning. Det problemet är löst genom syntetisering med råmaterial från en annan växt som kan odlas kommersiellt. Läkemedelskandidaten blir semisyntetisk och benämns DIC2024. Tidiga toxicitetsstudier har genomförts med god profil.

Dicot söker nu kapital för den prekliniska dokumentationen. Produktionen ska skalas upp och det ska genomföras toxicitetsstudier på djur. Det är ungefär så långt kapitalet räcker.

I nästa steg ska bland annat substansen produceras enligt GMP. Den andra fasen av det prekliniska arbetet kan tänkas vara inledd om ett år och kommer att kräva ytterligare cirka 30 Mkr.

Efter det är det dags för en klinisk fas I-studie, gissningsvis med start sent år 2020, för att visa säkerhet i människa och eventuellt effekt. Det kommer att kosta uppskattningsvis 10-20 Mkr. Om Dicot väljer att själva ta projektet genom fas II-studier kommer det att behövas minst lika mycket kapital till.

Kapitalbehovet är med andra ord stort och kan summeras till ytterligare minst 40-50 Mkr förutom den nu aktuella nyemissionen. På en aktiemarknad där riskviljan svänger rejält och det inte är lätt att få uppmärksamhet är det ett problem. Dicots ledning verkar dock vara medvetna om det och öppnar upp för att det kan finnas anledning att anpassa ambitionerna efter förutsättningarna.

Målsättningen är att genomföra en affär med ett större läkemedelsbolag för att finansiera vägen till ett registrerat läkemedel. Det är ett klassiskt upplägg. En affär kan ske tidigt, i preklinisk fas, eller senare, i klinisk fas. Ju längre Dicot kan utveckla DIC2024 desto bättre affär kan bolaget göra.

Patentsituationen ser god ut jämfört med andra noterade mikrobolag inom bioteknik med 14 beviljade patent på flera kontinenter inom två patentfamiljer.

4. Nödvändiga antaganden i optimistiskt scenario

  • Framgångsrik nyemission
  • Det prekliniska arbetet löper på som tänkt
  • Säkerställa ytterligare finansiering för preklinik, fas I och eventuellt fas II-studier
  • Fånga de större läkemedelsbolagens intresse

Primärt på agendan är att den pågående nyemissionen blir en succé. Så fort emissionslikviden är på plats är det dags att börja planera för nästa kapitalisering. En klok strategi vore att Dicot redan nu försöker få de större läkemedelsbolagens uppmärksamhet.

Dicot Idag Tänkbart 2021
Avklarad milstolpe Djurstudier & folkmedicinsk tillämpning Framgångsrik fas I-studie
Kommande värdedrivare (i) Flera steg mot kliniska studier Licensavtal eller fas II-studie i egen regi
Värderingsmodell (ii) e.m e.m
Resultatnivå, årstakt Cirka -10 Mkr e.m
Börsvärde, Mkr (iii) 40 Mkr 300 Mkr
Optimistisk vinstchans (iv) 610%

Tabellförklaring

Tabellen visar bolaget i dag samt ett tänkbart framtida optimistiskt scenario. Detta är alltså inte Börsplus huvudscenario. Huvudscenariot för förhoppningsbolag är att det som regel slutar med en stor förlust för investerarna.

(i) Värdedrivare är de enligt Börsplus enskilt viktigaste aktiviteterna och målen för bolagets utveckling. Exempel på värdedrivare i förhoppningsbolag är: licensavtal, regulatoriska godkännanden, genombrottsorder, kundintag, nya marknader, nya råvarufyndigheter, nya forskningsdata, produktlanseringar etc.

(ii) Värderingsmodell: Vad är viktigast för hur aktien prissätts på börsen? Enklast är det om man har vinster eller omsättning att utgå ifrån som kan ge en värderingsmultipel som P/e-tal, EV/EBIT eller EV/Sales. Annars är man hänvisad till en grov skattning av vad som vore ett rimligt börsvärde i en tänkt framtid efter att bolaget klarat av flera värdedrivande milstolpar längs vägen.

(iii) Börsvärde idag avser aktuell börskurs och full utspädning efter eventuell pågående nyemission. Börsvärdet i en tänkbar framtid avser Börsplus (ofta svåra) bedömning av vad som kan vara ett rimligt framtida börsvärde i ett läge där Börsplus optimistiska antaganden om utvecklingen slagit in.

(iv) Optimistisk vinstchans är är en förenklad skattning av potentialen i aktien på några års sikt. Detta är starkt förenklat och tar inte hänsyn till mindre finansieringsbehov eller exakt nettoskuld/kassa. Större bedömda finanseringsbehov är dock inkluderade vilket i så fall anges i tabellen och/eller i analysen.

Optimistiskt scenario

Dicots substans fungerar folkmedicinskt. Det ökar sannolikheten för framgång men ska samtidigt inte tas för givet. Marknaden läkemedelskandidaten DIC2024 adresserar är riktigt stor och skulle bolaget nå i mål kommer det att ha varit en vinstgivande lottsedel trots betydande kapitalbehov de kommande åren.

Pessimistiskt scenario

Forskningsrisken är hög och i närtid är finns även risken för nyemissionen som nu görs inte inbringar tillräckligt med pengar för att driva projektet på rätt vis.

Jämfört med ett annat Aktietorgsbolag inom samma fält (ED), Initator Pharma, kan Dicot uppfattas som en dyrt givet sitt kapitalbehov, till exempel. Initiator värderas till 40 Mkr med 20 Mkr i kassan som tar bolaget genom en klinsk fas I-studie. För att Dicot, som också värderas till 40 Mkr, ska komma dit Initiator är idag krävs 30 Mkr till och ett par år.

Det är vanskligt att jämföra bolag men det finns risk att sådana jämförelser skrämmer marknaden.

Dicot kommer att genomföra nyemissionen om teckningsgraden når minst 60 %. Skulle bolaget inte få in mer kapital än så är Dicot rejält underkapitaliserat. Det skulle inte vara en bra situation för aktieägarna.

Börsplus slutsats

Dicot är en typisk lottsedel. Förutsättningarna för läkemedelskandidaten DIC2024 ser bra ut så här långt och projektet är seriöst. Når bolaget i mål finns det en potentiellt stor affär att göra med de större läkemedelbolagen. Vägen dit är dock lång och Dicot kommer att återkomma till aktieägarna för att be om mer pengar. Den som vill chansa på framgång får räkna med att stoppa in ytterligare ett par kronor för varje krona som investeras nu.

FAKTARUTA – Mer om listningsemissionen

Teckningsperioden pågår mellan den 2 och 24 maj. Teckningskursen är 5,15 kronor per aktie. Det ger Dicot en premoney-värdering på cirka 27 Mkr. Emissionens genomförande är villkorat av att emissionen tecknas till minst 60 %. Första handelsdagen på Aktietorget är beräknad till den 20 juni. InWest Corporate Finance agerar finansiell rådgivare i nyemissionen.

Så ser Börsplus på förhoppningsbolag

Vid investeringar i entreprenörsbolag utan intäkter men med högtflygande planer bör man enligt Börsplus åsikt börja med nyckelpersonerna i projektet.

1. Har nyckelpersonerna rätt incitament och engagemang för att göra det långa och hårda arbete som krävs för att lyckas? Saknas detta incitament kan man ofta stryka aktien som köpkandidat redan här.

2. Har nyckelpersonerna erfarenhet och historik med sig som gör det troligt att de har rätt förutsättningar för att ta projektet till framgång? Det gör enorm skillnad om entreprenören har relevanta framgångar i bagaget eller ej. Detta är en väldigt subjektiv och därmed svår bedömning men den bakomliggande tanken är robust. Nämligen att en förstklassig ledning med en halvdan affärsidé är långt mycket bättre än en förstklassig affärsidé i händerna på en halvdan ledning.

3. Hur trovärdig är strategin och produkten? Denna fråga kan besvaras på flera nivåer. Från höftskott till datainsamling i McKinsey-klass. Vi lägger oss på en nivå någonstans där emellan där nedlagd analystid får styras av hur intressant investeringen ser ut att vara i övrigt. En mycket intressant aktie förtjänar en mer grundlig research än ett börsbolag som vi på andra grunder bedömer som helt ointressant. Dessa bedömningsgrunder kan vara saker som frågorna 1–2 ovan eller potentialen, värderingen eller något annat.

4. Nödvändiga antaganden i optimistiskt scenario

Investeringar i förhoppningsbolag handlar helt och hållet om att skissa på hur uppsidan ser ut och därefter utsätta detta optimistiska scenario för ”konstruktiv kritik”. Om aktien står pall för trycket så kan det vara en intressant investering.

En metod är att lista vilka antaganden man nödvändigtvis måste göra för att det optimistiska scenariot ska besannas. Exempel på sådana antaganden kan vara:

  • Kundtillväxten ökar
  • Positiva forskningsresultat (Life Science)
  • Framgångsrik lansering utomlands
  • Lyckad prospektering (råvarubolag)
  • Inget priskrig från stark konkurrent
  • Nyckelpersonerna klarar att verkställa strategin

Vi ser det alltså som mindre meningsfullt att skissa på det mest sannolika utfallet för en förhoppningsaktie eftersom det utan undantag är att investerarna över tid gör en stor förlust.

Börsplus slutsats

Förhoppningsbolag är svårbedömda och inslaget av oförutsägbarhet är större än för aktier i rörelsedrivande bolag. Som en påminnelse om det stora inslaget av slump så graderar Börsplus sin syn på förhoppningsbolag som sidorna på en tärning. Där tärningsutfallen:

1 eller 2 = Sälj

3 eller 4 = Neutral

5 eller 6 = Köp

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel finns på www.svd.se. I juli 2019 migrerades denna och ett tusental andra artiklar över från SvD till analystjänsten Börsplus och därefter (april 2020) till Affärsvärlden. I vissa fall har delar av dessa artiklar dessvärre inte följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla tabeller, bilder, formatering eller rutor med tilläggsinfo. Om du vill vara säker på att läsa en artikel med helt fullständig information bör du alltså söka rätt på ursprungsversionen på www.svd.se. Ett enkelt sätt att hitta dit är att via en sökmotor som Google söka på ”SvD Börsplus + [Bolag] och/eller [Rubrik]”.
Annons från SPOTLIGHT STOCK MARKET