Storm: ”Överdriven centralisering hotar vårt finansiella självstyre”

Europa behöver satsa minst 800 000 miljoner euro per år för att möta framtidens krav på bland annat innovation och försvar.
EU har inlett en ny runda av regleringar för att konsolidera finansmarknaden.
Men att slå samman infrastrukturen är inte avgörande när det kommer till effektiviteten, skriver Euroclear Swedens VD Roger T Storm i ett debattinlägg.
Storm: ”Överdriven centralisering hotar vårt finansiella självstyre” - Euroclear Sweden, VD Roger Storm
Roger Storm, VD på Euroclear Sweden. Foto: Pernilla Pettersson

Räntesänkningarna kickstartar en ny fas av börsnoteringar och refinansieringar medan rapporter visar EU:s svagare tillväxt och konkurrenskraft jämfört med USA och Asien.

Det är glädjande att Apotea valde Stockholmsbörsen. Men Spotify är noterade i USA, och snart även Klarna.

För att Europa ska bli en bättre grogrund för tillväxtbolag behövs satsningar på minst 800 000 miljoner EUR per år de närmaste åren för att möta kraven på innovation, försvar, miljöomställning, entreprenörskap samt en åldrande befolkning. Med bättre förutsättningar för investerare kommer Europa upplevas som ett mer fördelaktigt alternativ för bolag.

“Svårt att genomföra”

Marknader är komplexa ekosystem.

Diskussioner har förts om att slå samman europeiska aktörer inom finansmarknadens infrastruktur – börser, clearinghus och värdepapperscentraler. Värdepapperscentralerna är ländernas marknadsinstitut för opartiskt säkrande av all finansiella data, bolagshändelser, transaktioner samt bokföring av vem som äger vad.

EU börjar nu en ny runda med regleringar och påtryckningar för konsolidering av tillsynen av finansmarknadsbolag där Europas marknad jämförs med USA:s.

En ny rapport från Euroclear visar vad en centralisering av EU:s 27 lokala marknader och 28 värdepapperscentraler skulle kunna innebära. Det är en missuppfattning att det krävs en enda central värdepapperscentral, och därtill tillsynsmyndighet, för en välfungerande europeisk kapitalmarknad. Det är också mycket svårt att genomföra.

Det viktiga för att uppnå effektivitet är gemensamma tekniska plattformar.

Samgående inte avgörande

I USA finns fyra värdepapperscentraler. Idag hanteras 96% av transaktionerna inom EU av tre värdepapperscentralgrupper, varav Eurocleargruppen är en.

Euroclear har redan konsoliderat ett stort antal värdepapperscentraler juridiskt så långt som möjligt. Men i länderna finns olika aktiebolagslagar och regler om skatter, konkurser och säkerhet.

De gemensamma tekniska standarder som Euroclear Sweden nu integrerar med stöd av Riksbanken blir här ett lingua franca för framtiden. Samordning är viktigt, men samgående är inte avgörande för fungerande kapitalmarknader.

Sverige: Bästa kapitalmarknaden i EU

Sverige har den bästa kapitalmarknaden i EU, konstateras i flera aktuella rapporter.

Förutom tillgång till kapital ska finansmarknadens infrastruktur säkra transparent styrning och bidra till social hållbarhet – merparten av svenskarnas sparande finns i värdepapper.

Medborgarnas tillgång till den finansiella marknaden är unik för Sverige och Norden, och att privatpersoner väljer att spara via den reglerade marknad som finns för investeringar i både små och stora företag. Det är ett sparande som hotas när våra svenska bolag noteras i utlandet.

I övriga EU finns inte samma möjlighet till aktiehandel för privatpersoner som i Sverige. Enorma summor privatkapital är låsta på sparkonton. Skattelättnader och incitament för att reformera pensionssystem kan stimulera övriga Europa att följa den svenska modellen.

Minskat finansiell självstyre

Samtidigt som vi investerar i modernisering måste vi värna de välfungerande processer som säkrar tillgången till finansmarknaden varje dag, samt bidrar till stabilitet och försvarskapacitet vid kriser.

Lokal närvaro är också viktigt i näringslivet, och alla europeiska länder bör se till sin förmåga att öka likviditeten i sina egna ekosystem med relevanta aktörer.

Att underkasta sig en enda centraliserad EU-värdepapperscentral samt en överstatlig tillsynsmyndighet med säte i Centraleuropa skulle innebära att de nordiska länderna gör avkall på sin unika infrastruktur, och dessutom avskriver sig sitt finansiella självstyre.

EU är inte USA, utan består av 27 nationer där det finns en styrka i mångfald. För värdepapperscentralerna i centrum av en dynamisk och djup kapitalmarknad är det fundamentalt att alla aktörer samverkar, både på nationell och europeisk nivå.

Låt oss därför inte bara värna vår lokala finansmarknad utan samlas till att bygga en ännu bättre struktur för framtiden – som lockar investerare och skapar välfärd i hela Europa.

Roger T Storm, VD på Euroclear Sweden

Detta är en debattartikel. Analys och ställningstagande är skribentens.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från SciBase