Mats Arnhög: Då är Sverige för litet för Northvolt

I den gröna omställningens namn verkar allting vara tillåtet. Northvolt försätter ett dotterbolag i konkurs och frånsäger sig ansvar. Småföretagare får ta notan för batteritillverkarens misslyckanden, skriver finansmannen Mats Arnhög.
Mats Arnhög: Då är Sverige för litet för Northvolt - vindkratensgeografi (77)
I den gröna omställningens namn verkar allting tillåtet, skriver Mats Arnhög.

Detta är en debattartikel. Analys och ställningstagande är skribentens.

Har all etik och moral försvunnit från svensk finansmarknad?

Stora svenska institutioner såsom AMF och AP-fonderna verkar tillåta att Northvolt skaffar sig finansiering till att betala skatter genom att sätta ett dotterbolag i konkurs. Ska vi – politikerna och alla vi andra – verkligen acceptera detta?

Skatterna blir betalda medan fordringsägarna, som består av underleverantörer, mindre småföretagare och familjeföretagare på orten döms till undergång med obetalda fordringar. Enligt konkursförvaltaren summerar fordringarna till långt över 3 miljarder kronor.

Det är ju dessa fordringsägare som indirekt betalar Northvolts skatter. Man tömmer helt enkelt dessa företags balansräkningar till gagn för sig själv. Tragedierna i kölvattnet av detta cyniska agerande är i dagsläget oöverblickbara.

Jag är mycket förundrad över att Stora Enso fått löpa gatlopp för att de försenar betalningar. Detta medan Northvolt inte betalar över huvud taget.

Vad säger konkursförvaltaren?

Konkursförvaltaren har verkligen en uppgift här att utreda moderbolagets ansvarsgenombrott, ”piercing the corporate wheel”, för dotterbolagets skulder.

Han är den som har det formella ansvaret att företräda ”offren” och att minimera tragedierna. Inte som oftast bara företräda Skatteverket som här verkar nöja sig med att få betalt utan att bry sig om hur. Helt utan tanke på konsekvenserna längre ned i näringskedjan.

Journalistkåren applåderar

Den samlade journalistkåren, de svenska institutionerna, långivarna och Skatteverket applåderar denna ”smartness” som en självklarhet. I stället borde de fokusera på offren som utsatts för denna ”smartness”.

Ännu värre är det som antyds av konkursförvaltaren: Att den enda köparen av den halvfärdiga fabriken är Northvolt själv. Skuldfritt. Simsalabim. Och ingen frågar sig ”vad är det som pågår?”

Förluster lämpas över

Riskkapitalisterna driver sin verksamhet i fonder som är stängda för kapitaltillskott. När alla pengarna är investerade och något innehav får finansiella problem har finansmarknaden tillåtit riskkapitalisterna att hävda att fonden tyvärr är stängd och att man därför är tvungen att låta fordringsägare ta smällen. Exemplen är många, inte minst hos Altor.

Återigen dumpar man förlusterna på ”the small people”. Förfärligt.

Applicerar man denna affärsmodell (vilket styrelsen i Northvolt och huvudmännen bakom Northvolt tydligen vill göra) på ett gigantiskt industriprojekt organiserat i en koncern så frågar jag mig huruvida någon överhuvudtaget är beredd att ingå finansiell exponering mot Northvolt. Eller för den delen med Mix-kontrollerade Stegra, utan förskott eller strikta moderbolagsgarantier för minsta exponering.

Grön dubbelmoral

Vilka konsekvenser skulle det få om stora industrikoncerner som Scania sätter ett dotterbolag i konkurs?

Tänk till exempel att Scania försatte det dotterbolag som väntar på leveranser från Northvolt av battericeller i konkurs. Hittills har det av förklarliga skäl varit förlustbringande och finansierat via lån från moderbolaget.

Tänk vidare att Scania skulle hävda:

”Tyvärr, ägandet innebär inget ansvar gentemot detta dotterbolags fordringsägare. Dotterbolaget får därför inte låna mer pengar av moderbolaget så det blir konkurs.”

”Too bad” för er! Men vi går vidare.

Hjulen skulle stanna. Inte bara Scanias, utan även motorn i Sveriges ekonomi – näringslivet.

Tyvärr tror jag att Northvolts öde beseglades i och med konkursbeslutet. Nyligen frågade sig Harald Mix om Sverige är för litet för satsningar som Northvolt och Stegra.

Ja Harald Mix, om allt inte är tillåtet och lagligt så tror även jag att Sverige är för litet för dina megaprojekt.

Mats Arnhög är entreprenör och ekonomie hedersdoktor vid Handelshögskolan i Stockholm.

Reds. anm.

Mats Arnhög har deltagit i finansieringen av Affärsvärldens specialredaktion för bevakning av den gröna omställningen. Han har inget inflytande över Affärsvärldens redaktionella arbete. Artikeln har bedömts av redaktionen på sina egna meriter.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från AMF