Lexén: Sverige måste öka takten – för klimatet, jobben och välfärden

Svenskarnas klimatpåverkan är väldigt stor, när vi räknar in hela konsumtionsutsläppet. Att skjuta ifrån sig ansvar är inget bra sätt att få andra länder med på omställningen. Det skriver Naturskyddsföreningens generalsekreterare Karin Lexén i en replik till en krönika av Staffan Salén.
Lexén: Sverige måste öka takten – för klimatet, jobben och välfärden - KARIN LEXƒN
STOCKHOLM 2019-02-27 Karin Lexén, generalsekreterare i Naturskyddsföreningen Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT / Kod: 30142 ** OUT DN, Dagens Industri (även arkiv) **

I en krönika klimatkrisen med rubriken “Bland tomtar och troll”” hänvisar Staffan Salén bland annat till Naturskyddsföreningens retorik om klimatet. Med ett lösryckt citat från en längre text på föreningens webbsida anklagas vi för att “torgföra mänsklighetens undergång”. Detta är både missvisande och felaktigt. Naturskyddsföreningens budskap är att det både finns lösningar på klimatkrisen och att det är möjligt att ställa om.  

Men klimatförändringarna är ett mycket allvarligt hot, och vi ser redan idag början av konsekvenserna i form av exempelvis stormar, översvämningar, bränder och torka. Klimatforskarnas varningar måste tas på stort allvar i stället för att misstänkliggöra och förringa de journalister som rapporterar om klimatförändringarna, eller för den delen budskap som Sveriges största miljöorganisation med över 200 000 medlemmar för fram.

Kontraproduktiv bild

Precis som stora delar av näringslivet är vi på Naturskyddsföreningen övertygade om att investeringar i klimatomställningen i Sverige kommer att främja långsiktig konkurrenskraft och välfärd. Att visa att det går att kombinera en kraftfull klimatomställning med god samhällsutveckling är dessutom ett mycket viktigt bidrag för att driva på den globala omställning som behövs.

Att som Salén sprida en bild av att skarpa klimatåtgärder i Sverige är onödiga och för dyra är kontraproduktivt. Vi behöver en dialoginriktad och ärlig diskussion om allvaret i klimatfrågan och vad som behöver ske, och hur vi kan genomföra den nödvändiga omställningen på ett bra sätt. Helt centralt är att vidta åtgärder redan idag, eftersom växthusgaserna ackumuleras i atmosfären.  

Omställningen har redan börjat, men tyvärr går den allt för långsamt och med den politik som förs nu kommer utsläppen i Sverige att öka, och inga av klimatmålen kommer att nås, enligt regeringens egen bedömning.   

Sverige måste ställa om

Naturligtvis måste Kina, Indien med flera ställa om. Men det måste också Sverige. Vår klimatpåverkan per person är tvärtemot vad Salén skriver väldigt stor, när vi räknar in hela konsumtionsutsläppet. Att skjuta ifrån sig ansvar är inget bra sätt att få andra länder med på omställningen.

Sveriges bästa möjlighet att påverka resten av världen är genom att ligga i framkant och utgöra ett gott exempel. Det gjorde vi till exempel med världens första koldioxidskatt, som har spridit sig över världen. Andelen av världens koldioxidutsläpp som är prissatta växer stadigt. Och det är tack vare politiska åtgärder såsom koldioxidskatt, miljökrav och investeringar i kompetens- och teknisk utveckling som svensk industri nu har klimatmässiga konkurrensfördelar.   

Världens största möjlighet

Grön teknik har beskrivits som världens största affärsmöjlighet. Genom att vara först med koldioxidfritt stål, fossilfri mobilitet och flexibla energisystem med stor andel förnybar energi skapas en grogrund för innovation och affärsmöjligheter. Gröna innovationer gynnar alltså det svenska näringslivet. Sveriges framgångsrecept har varit innovation och förändringsvilja – inte att vara eftersläntrare. 

Läget är allvarligt men ännu inte kört, och det är inget som bara Naturskyddsföreningen säger utan också världens samlade klimatforskare. Men tiden är knapp. Nu behöver hela samhället samverka och öka takten för att genomföra kraftfulla åtgärder som ger verklig effekt. Sverige har goda möjligheter att ligga i framkant och inspirera länder som Kina och Indien med goda exempel. Låt oss ta vara på den möjligheten, för klimatet, jobben och den framtida välfärdens skull. 

Karin Lexén, generalsekreterare Naturskyddsföreningen  

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Spotlight Group