Chefsekonom: Grön industripolitik är ett sluttande plan

Den gröna industripolitiken medför att stora bolag och specifika satsningar favoriseras på bekostnad av små- och medelstora bolag. Industripolitiken behöver istället handla om regelförenklingar, låga skatter och kompetensförsörjning, skriver Johan Grip, chefsekonom på Företagarna.
Chefsekonom: Grön industripolitik är ett sluttande plan - vindkratensgeografi (87)
Grön industripolitik gynnar särintressen och storbolag på bekostnad av mindre föreat, skriver Företagarnas chefsekonom Johan Grip.

Detta är en debattartikel. Analys och ställningstagande är skribentens.

På kort tid har luften gått ur många av de stora gröna satsningarna. Northvolt balanserar på ruinens brant, LKAB pausar delar av sitt Hybrit-projekt, och samma gröna spöke sprider sig runt om i Europa, särskilt inom vätgassatsningar. Så sent som i somras varnade vi på Företagarna för vad det överdrivna politiska fokuset på de dyra megaprojekten kunde innebära för mindre orter och företag.

Tyvärr fick vi rätt: resultatet är stora uppsägningar och underleverantörer som riskerar att gå i konkurs när de inte får betalt.

I sin iver att visa handlingskraft genom satsningar på batterier och grönt stål har regeringen inte bara slösat skattepengar på fallerade projekt. Regeringen riskerar dessutom att ha försenat den omställning som redan pågår i svenska företag, eftersom resurser har styrts till företag som är bättre på att söka stödpengar, i stället för att privat kapital fördelats efter bedömd affärsnytta.

Lämna 70-talets idéer

Regeringen behöver nu dra rätt slutsats och överge 1970-talets tanke om att staten på förhand kan säga vilka företag som kommer att lyckas med det för tillfället aktuella politiska målet – i det här fallet att lösa klimatkrisen.

Att USA och Kina har slagit in på den vägen är inte ett argument för att vi ska göra samma misstag. Det är inte politikens roll att peka ut vissa företag som samhällskritiska och skydda dem från konkurrens.

Däremot är det politikens roll att se till att företag har goda förutsättningar att stå sig i den globala konkurrensen. Det uppnås genom att erbjuda personskydd för marknadsekonomin: stoppa överreglering, sänk skadliga skatter och undvik snedvridande bidrag.

Grön industripolitik är ett sluttande plan. Om utvecklingen tillåts fortsätta och expandera till fler politiskt utpekade ”strategiskt viktiga” områden – och vad som är ett sådant sätter bara fantasin gränser för – kommer det undergräva den marknadsekonomi som skapat dagens välstånd.

Industripolitiken missgynnar små företag

Det finns också en särskild orättvisa i att skattemedel från små och medelstora företag delas ut som offentliga bidrag till storföretag, som är skickliga på att formulera ansökningar. Företag som ser en affärsnytta i gröna investeringar ska givetvis genomföra dessa med egna pengar; när det sker med andras pengar blir spelplanen riggad och det snedvrider konkurrensen till bidragstagarnas fördel.

Marknadsekonomi bygger på en process där gamla företag slås ut och nya tillkommer. Det innebär att resurser kontinuerligt styrs till där de gör störst nytta. Vinst är kvittot på att en satsning lyckats. Offentliga bidrag kortsluter den logiken och gör att man kan plocka ut pengar ur olönsamma projekt eller fortsätta driva vidare en verksamhet med förlust. Vinsten blir då inte beviset på att man skapat kundnytta, utan snarare ett kvitto på att man lyckats uppvakta rätt politiker eller myndighet.

De flesta företag startar som små. För att främja innovation och tillväxt, som är en del av den gröna omställningen, måste regeringen skapa en gynnsam miljö där svenska småföretag kan växa. Detta skulle göra att fler företag startas och att fler stannar i Sverige när de vuxit sig stora. Därför borde regeringen skrota sin gröna industripolitik.

Sund politik för näringslivet

På samma sätt bör regeringen verka för att avskaffa spretiga bidragssystem som Industriklivet, Klimatklivet och flera av Vinnovas och Tillväxtverkets program, och ersätta dem med en grå effektiv företagspolitik, som ger alla företag goda förutsättningar att verka i Sverige. Det görs genom att se till att:

  • Alla företag har enkla regler att förhålla sig till
  • Alla företag – inte bara de “strategiskt viktiga” – har korta tillståndsprocesser
  • Alla företag möts av konkurrenskraftiga skatter och avgifter
  • Alla företag har tillgång till kompetent arbetskraft, genom generös arbetskraftsinvandring och låga skatter på att anställa

Ett innovativt och motståndskraftigt näringsliv byggs av att företag inte görs beroende av bidrag från det offentliga. Arbetslinjen ska även gälla företag och detta är inte mindre sant för företag som satsar på grön teknik. Svenska företag ligger redan i framkant när det gäller grön omställning – inte för att de subventionerats, utan för att de velat vara bättre än sina konkurrenter. Detta bör vara ledstjärnan även framåt.

Johan Grip är chefsekonom på Företagarna.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.