De som struntar i varningsflaggor blir ofta hajmat

VECKANS ANALYSER: Tesla, THQ, Paradox, Ica, Zalaris, Idogen, Alcadon och Hexagon.-KRÖNIKA: Börsplus har gått igenom 40 färska börsnoteringar på smålistorna First North, Aktietorget och NGM Nordic MTF. Varningsflaggorna är många i form av otäckt höga emissionskostnader och många månaders väntetid för investerarna. Börsplus har rankat allt. Sämsta rådgivare är G&W Fondkommission och sämsta listan är NGM Nordic MTF.
De som struntar i varningsflaggor blir ofta hajmat - 74004453-512e-41bd-95df-4e30eaf598a5fitcroph450q80upscaletruew800s5ed96d936fb1c2a1716a0280da6a6d7b3d26c0ba

När Börsplus analyserar nya aktier på väg mot notering så prioriterar vi så klart att bedöma bolaget och värderingen. Men det finns också en annan aspekt som är väl så viktig. Vad kan man säga om själva IPO-villkoren och processen? Inte minst i många småbolag kan det vara riktigt illa här.

Det blir väldigt tydligt när Börsplus gått igenom 40 färska småbolags-IPO:er och granskat dem utifrån kostnader och väntetid. Utifrån våra valda kriterier delar vi ut ”varningsflaggor” till syndarna.

1. Se upp med hög kapitalkostnad. Om ett börsbolag tycker det är värt att betala mer än 10 procent i kostnader för att notera sig så ser vi det som en varningsflagga. Tolkningen är att bolaget antingen är desperat efter pengar och saknar andra alternativ. Eller så väljer insiders att betala snuskigt höga ”säljarprovisioner” till rådgivare som ska locka in godtrogna investerare till en för hög värdering.

Ibland blir kostnaden i procent extra hög eftersom emissionen inte blir fulltecknad. Det är extra illavarslande eftersom bolaget då med berått mod ändå valt att gå vidare med en notering som både är svindyr och som nästan säkert kommer få en väldigt dålig start.

Vi delar ut ytterligare en varningsflagga till alla som har en kapitalkostnad som är i den sämsta kvartilen av bolagen vi undersökt. I grenen kapitalkostnad kan man alltså få max två varningsflaggor.

2. Den som väntar länge väntar ofta på något dåligt. Att teckna i börsintroduktioner innebär extra risker och risken ökar med tiden om man behöver vänta länge från att aktier tecknas till att man kan handla dem. I vanliga börsnoteringar på Stockholmsbörsen brukar nya bolag börja handlas några få dagar efter sista teckningsdag. Så ska det vara. I småbolag dröjer det ofta 1–2 veckor av administrativa skäl men när det blir längre än så är det en varningssignal.

Ofta handlar det då om oklarheter kring bolaget eller bråk med investerare som åtagit sig eller tecknat aktier. I båda fallen är det en riktigt dålig start för ett börsbolag.

Börsplus delar ut en varningsflagga till alla börsnoteringar med väntetider i sämsta kvartilen av undersökta bolag och en ytterligare varningsflagga om väntetiden är över 30 dagar. (Krönikan fortsätter efter tabellen nedan.)

Det finns varningsflaggor på alla listor i undersökningen. Av de 40 noteringarna så hittar vi 12 varningsflaggor på Aktietorget, som Börsplus har ett kommersiellt samarbete med. First North och NGM-handelsplatsen Nordic MTF har 24 varningsflaggor vardera men First North har tagit in många fler bolag så i relativa termer framstår Nordic MTF som slutstationen för störst andel riktigt dåliga börsnoteringar.

Den rådgivare som jobbat med flest riktigt dåliga börsnoteringar är G&W Fondkommission som samlat på sig 15 varningsflaggor. Andraplatsen går till Göteborg Corporate Finance (6 stycken). Eller till Eminova om man ser deras begränsade administrativa roll som emissionsinstitut som relevant. För många av de sämsta noteringarna har helt enkelt ingen angiven rådgivare förutom just emissionsinstitutet Eminova. Att ingen rådgivare vill skylta med sitt namn är ju riktigt dåligt i sig självt.

Slutsats? Flertalet av dessa aktier har redan rasat. Jag vågar ta gift på att det inte är en slump. I snitt lär kursutvecklingen vara helt katastrofal för dem som investerar pengar i noteringar där det finns tydliga varningsflaggor i form av höga emissionskostnader och lång väntetid till första handelsdag.

En lista med länkar till Börsplus alla analyser hittar du lättillgängligt i Analysarkivet.

Sammanfattning av veckans analysskörd:

Tesla

Apples Iphone ändrade hur världen kommunicerar. Facebook ändrade hur vi umgås och Amazon ändrar nu hur vi handlar. Ska Tesla lyckas ändra hur vi åker bil? De flesta som kört en Tesla hoppas nog det och börskursen indikerar att chansen är stor. Men nu är det upp till bevis. Att klara storskalig produktion beskriver vd Elon Musk som ett helvete. Samtidigt flockas konkurrenterna. Vi hejar på Tesla men alla bolag råkar ut för tillfälliga bakslag. Då lär aktien bli mer prisvärd. Nu är aktien så hajpad att rådet blir sälj.

Update: THQ & Paradox

  • THQ Nordic lyfter 10 procent efter en stark kvartalsrapport. Bolaget är nu bland de dyrare i sektorn även om fjärde kvartalet visserligen väntas bli rekordstarkt. THQ Nordics börvärde är nu högre än vad Paradox var när Paradox noterades. Det avskräcker åtminstone oss.
  • Paradox går mot ytterligare ett starkt år och gör dessutom ett mindre förvärv. Även här har dock värderingen sprungit iväg och vi förblir neutrala till aktien.

Update: Ica & Zalaris

  • Zalaris halvårsrapport tyder på sämre marginaler, men vi hittar orsaken. Däremot känns tidigare informationsgivning kring förvärvet av Sumarum något förvirrad. Vi sänker våra estimat och landar i att det är dags att ta hem vinsten.
  • Mathandel online växer kraftigt, om än från små volymer. Frågan är om Ica kan hänga med i utvecklingen med sin trögrörliga handlarstruktur. När Ica och Axfood har nästan identiska värderingar lutar åtminstone vi åt att Axfood är ett bättre val.

Idogen

Forskningsbolaget Idogen har ett ambitiöst cellterapiprojekt och siktar väldigt högt. Börsvärdet är dock bara cirka 100 Mkr. Kassan är på cirka 80 Mkr men förbrukas kommande år för att komma vidare med Idogens två kliniska studier. Bolagets plattformsteknologi syftar till att utveckla tolerogena vaccin. Idogen är en utpräglad lottsedel med extra hög finansieringsrisk men aktien kan vara ett bra köp i små portioner för den spekulativt lagde.

Updates: Alcadon & Hexagon

  • Mitt i bredbandsboomen befinner sig nätverksdistributören Alcadon. Bolaget har tänt på alla cylindrar och vi imponeras av hur Alcadon tar tillvara på möjligheterna. På längre sikt är vi dock tveksamma. Marknadstillväxten kommer inte alltid vara det den är idag.
  • Budrykten fick mätteknikkoncernen Hexagon att rusa på börsen i juni. Börsplus såg det som kortsiktigt överilat. Nu har aktien lugnat ner sig och fallit tillbaka. Vi slopar säljrådet.
Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel finns på www.svd.se. I juli 2019 migrerades denna och ett tusental andra artiklar över från SvD till analystjänsten Börsplus och därefter (april 2020) till Affärsvärlden. I vissa fall har delar av dessa artiklar dessvärre inte följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla tabeller, bilder, formatering eller rutor med tilläggsinfo. Om du vill vara säker på att läsa en artikel med helt fullständig information bör du alltså söka rätt på ursprungsversionen på www.svd.se. Ett enkelt sätt att hitta dit är att via en sökmotor som Google söka på ”SvD Börsplus + [Bolag] och/eller [Rubrik]”.
Annons från SciBase
Annons från Spotlight Group