Combigene: Det finns inga genvägar

Combigene har nyligen fyllt på kassan och kan ta flera värdeskapande steg med sin genterapibehandling av epilepsi kommande år. Vägen till att visa effekt i människa är dock lång och dyr.

Combigene är ett av två renodlade genterapibolag på svenska börsen idag. Det andra bolaget är Panion som är en avknoppning från Combigene. Båda är listade på Spotlight Stockmarket.

Förhoppningarna på genterapi framåt är stora. Förenklat handlar genterapi vanligtvis om att föra in nya gener i patienter för att ersätta en defekt gen. Ungefär som en organtransplantation. Området är ungt. Den första brett godkända genterapin inom EU kom så sent som 2012. I USA fick genterapi ett avgörande genombrott 2017 då Novartis fick sitt genterapeutiska läkemedel Kymriah mot akut lymfatisk leukemi godkänt av FDA. Förhoppningen är att genterapier innebär mer effektiv behandling med större träffsäkerhet och mindre biverkningar än traditionella läkemedel.

Combigenes läkemedelskandidat CG01 är en genterapibehandling av epilepsi. Epilepsi är ett samlingsbegrepp för olika diagnoser av störningar i hjärnan som ger återkommande epileptiska anfall. Anfallen orsakas av övergående elektriska urladdningar i hjärnans nervceller. Cirka 30 procent av patienterna svarar inte på läkemedel. För dessa kan i vissa fall kirurgiska ingrepp bli aktuellt.

Förhöjda nivåer av signalsubstansen glutamat kan leda till för mycket signalering mellan hjärnceller vilket kan resultera i epileptiska anfall. CG01 ska sänka glutamatnivåerna till normala nivåer. CG01 består av en virusvektor som innehåller två terapeutiska gener som injiceras i patientens hjärna och överförs till hjärncellerna. Behandlade nervceller kan sen själva tillverka substanser som behandlar epilepsin. En fördel med CG01 är att behandlingen sker en gång och effekten består i många år. Traditionella preventiva läkemedel mot epilepsi tas dagligen. Ingreppet kommer att utföras av neurokirurger. CG01 blev patentgodkänt 2017.

Combigene har nyligen genomfört en framgångsrik företrädesemission. Aktiekursen var 0,90 kronor. Det tillförde bolaget cirka 25 Mkr efter kostnader. För varje femtal aktier erhölls en teckningsoption som går till lösen i augusti 2019. Lösenkursen kommer att landa mellan 2,00 och 2,50 kronor. Det krävs två optioner för att teckna en aktie. Optionerna kan resultera i ett kapitaltillskott på cirka 13-17 Mkr. Combigene har också erhållit ett anslag från Horizon 2020 i storleksordningen 35 Mkr. Det föregås av en detaljerad bedömning av projektet och förutom att det innebär en välfylld kassa så är det en kvalitetsstämpel.

Combigene Oktober 2018
VD: Jan Nilsson
Styrelseordförande: Arne Ferstad
Antal anställda: 2
Nyckelpersoners ägande: Cirka 10 %
Lista: Spotlight Stockmarket
Aktiekurs: 2,70 kr
Antal aktier ink. utspädn: 58,6 miljoner
Börsvärde: 158 Mkr
Nettokassa: 29 Mkr
Resultatnivå, årstakt: Cirka -40 Mkr
Källa: SvD Börsplus /Bolaget Räknat på max antal aktier.

Börsplus syn på Combigene

Det här är en förhoppningsaktie, alltså ett entreprenörsdrivet utvecklingsbolag med minimala intäkter och högtflygande planer. Analys av förhoppningsbolag kräver andra metoder än vanliga börsaktier (se faktaruta längst ner). Plus insikten att det vanligaste utfallet är att investerarna förlorar nästan hela insatsen.

———

1. Incitament nyckelpersoner

De som ska leda Combigene till framgång äger tillsammans drygt 10 procent av bolaget. Huvudägare Lars Thunborg fick se sin andel av bolaget minska rejält i den nyligen genomförda nyemissionen. Han deltog dock med ett ansenligt belopp. Det gjorde även flera av nyckelpersonerna.

2. Track record nyckelpersoner

Styrelseordförande Arne Ferstad har lång gedigen erfarenhet från bioteknik- och läkemedelsbranschen. Microcap-investerare känner igen honom från bolag som Peptonic, CLS, Neurovive och Medfield. De andra med erfarenheter från läkemedelsbranschen är Morten Albrechtsen och Susana Ayesa Alvarez. Vd Jan Nilsson har också en relevant bakgrund. Han kommer närmast från First North-listade Neurovive.

3. Trovärdighet för produkt och strategi

Att branschen tror på genterapi är tydligt. I början av 2018 bedrevs fler än 300 kliniska studier inom området enligt Combigene varav en tiondel befinner sig i fas III. Combigenes målgrupp består av cirka 1 miljon epilepsi-patienter som inte svarar på preventiva läkemedel. Marknaden potentiellt stor. Bolagets bedömning är mellan 350 och 2800 miljoner euro årligen.

Combigene har genomfört prekliniska långtidsstudier på djur som visat positiva effekter i form av signifikant färre och kortare epilepsianfall. Ett par djur blev helt anfallsfria. Under 2017 avslutade Combigene tre prekliniska studier av olika karaktär. Alla med positiva resultat. Bland annat har studier genomförts på donerad levande hjärnvävnad från epilepsipatienter som genomgått kirurgi.

Combigene har flera uppgifter framför sig. Processutvecklingen av CG01 tillsammans med CGT Catapult ska tas i mål. Det innebär att producera material efter den kvalitetsnorm som krävs. Efter det följer biodistributions- och toxikologistudier. Därefter följer GMP-tillverkning. Detta kostar cirka 40 Mkr och så långt räcker den befintliga kassan.

Nästa steg efter det är en klinisk fas I/IIa-studie för att visa effekt i människa. Kapitalet som teckningsoptionen kan tillföra är tänkt att användas för att förbereda CG01 för kliniska studier. Den kliniska studien är designad och avstämd med både Läkemedelsverket och FDA. Studien genomförs på patienter som är kandidater för kirurgi. Studien kommer att kräva nytt kapital. Hur mycket är svårt att sia om men det rör sig om betydande belopp. Låt säga minst lika mycket som redan gått in i bolaget. Kliniska studier i människa kan tänkas starta 2020 om vi ska gissa.

Förutom utveckling av CG01 blir det viktigt för Combigene att etablera kontakter i branschen och få uppmärksamhet. I förlängningen är det en betydande licensaffär med ett större läkemedelsbolag som hägrar. Vd Jan Nilsson har uppgett att diskussioner pågår med flera större aktörer. Han betonar dock att en partner förmodligen först vill se påvisad effekt i människa.

4. Nödvändiga antaganden i ett optimistiskt scenario

  • Framgångsrik processutveckling, biodistributions- och toxikologistudier
  • Klart för fas I/IIa-studier 2020 inklusive finansiering
  • Framgångsrika kliniska studier som leder till licensaffär eller uppköp

Stegen som ska betas av är utstakade. När den befintliga kassan är slut ska det vara dags för kliniska studier som visar effekt i människa. Combigene måste hitta finansiering. Visar studierna effekt så vill vi se en licensaffär eller ett uppköp av bolaget.

Här följer Börsplus syn på potentialen i ett optimistiskt scenario. Värdedrivaren är att klara av alla milstolpar på vägen till och genom Fas I/IIa-studie.

Combigene Idag Tänkbart 2021
Avklarad milstolpe Positiva prekliniska studier Framgångsrik fas I/IIa-studie
Kommande värdedrivare (i) Processutveckling + toxikologiska studier Licensaffär
Värderingsmodell (ii) e.m e.m
Resultatnivå, årstakt Cirka -40 Mkr neg
Börsvärde, Mkr (iii) 158 Mkr 1 000 Mkr (efter bedömd nyemission)
Optimistisk vinstchans (iv) 520% (efter bedömd nyemission)

Tabellförklaring

Tabellen visar bolaget i dag samt ett tänkbart framtida optimistiskt scenario. Detta är alltså inte Börsplus huvudscenario. Huvudscenariot för förhoppningsbolag är att det som regel slutar med en stor förlust för investerarna.

(i) Värdedrivare är de enligt Börsplus enskilt viktigaste aktiviteterna och målen för bolagets utveckling. Exempel på värdedrivare i förhoppningsbolag är: licensavtal, regulatoriska godkännanden, genombrottsorder, kundintag, nya marknader, nya råvarufyndigheter, nya forskningsdata, produktlanseringar etc.

(ii) Värderingsmodell: Vad är viktigast för hur aktien prissätts på börsen? Enklast är det om man har vinster eller omsättning att utgå ifrån som kan ge en värderingsmultipel som P/e-tal, EV/EBIT eller EV/Sales. Annars är man hänvisad till en grov skattning av vad som vore ett rimligt börsvärde i en tänkt framtid efter att bolaget klarat av flera värdedrivande milstolpar längs vägen.

(iii) Börsvärde idag avser aktuell börskurs och full utspädning efter eventuell pågående nyemission. Börsvärdet i en tänkbar framtid avser Börsplus (ofta svåra) bedömning av vad som kan vara ett rimligt framtida börsvärde i ett läge där Börsplus optimistiska antaganden om utvecklingen slagit in.

(iv) Optimistisk vinstchans är är en förenklad skattning av potentialen i aktien på några års sikt. Detta är starkt förenklat och tar inte hänsyn till mindre finansieringsbehov eller exakt nettoskuld/kassa. Större bedömda finanseringsbehov är dock inkluderade vilket i så fall anges i tabellen och/eller i analysen.

Optimistiskt scenario

Inom området genterapi har affärsaktiviteten varit hög de senaste åren. Flera större uppköp och licensaffärer har ingåtts. Pfizer har till exempel spenderat miljardbelopp på två genterapibolag Bamboo Therapeutics (2016) och Sangamo Therapeutics (2017). Båda bolagen befann sig i preklinisk fas på väg in i klinik men hade väsentligt större portföljer än Combigene. Bamboo hade vid tillfället för förvärvet knappt 40 anställda. Det visar dock att om Combigene framgångsrikt tar sig igenom kliniska studier och kan visa effekt i människa har stora värden skapats. Vår gissning om 1 miljard kronor efter Fas I/IIa är bara en lek med siffror men den storleksordningen är inte otänkbar om man kommit så långt.

Pessimistiskt scenario

Combigenes CG01 har långt kvar till marknaden och mycket kan gå fel på vägen. Det krävs mer kapital för att ta CG01 in i klinisk fas. Om aktiemarknaden inte uppskattar de framsteg Combigene gör och aktiekursen har en svag utveckling riskerar den framtida utspädningen att bli stor för de ägare som inte försvarar sin andel.

Börsplus slutsats

Combigene är ett potentiellt banbrytande projekt inom ett ungt hett område som spås en ljus framtid. Det betydande bidraget från Horizon 2020 imponerar. Vägen fram till visad effekt i människa och en eventuell licensaffär är dock lång och riskfylld. Mer pengar kommer också krävas. Prislappen på Combigene är inte att betrakta som hög men ofta är det få som orkar vara så långsiktiga som krävs. Vi bedömer att aktiemarknaden kommer att ha en ganska avvaktande inställning till aktien ett tag till. För den långsiktige behöver det inte vara ett problem.

Så ser Börsplus på förhoppningsbolag

Vid investeringar i entreprenörsbolag utan intäkter men med högtflygande planer bör man enligt Börsplus åsikt börja med nyckelpersonerna i projektet.

1. Har nyckelpersonerna rätt incitament och engagemang för att göra det långa och hårda arbete som krävs för att lyckas? Saknas detta incitament kan man ofta stryka aktien som köpkandidat redan här.

2. Har nyckelpersonerna erfarenhet och historik med sig som gör det troligt att de har rätt förutsättningar för att ta projektet till framgång? Det gör enorm skillnad om entreprenören har relevanta framgångar i bagaget eller ej. Detta är en väldigt subjektiv och därmed svår bedömning men den bakomliggande tanken är robust. Nämligen att en förstklassig ledning med en halvdan affärsidé är långt mycket bättre än en förstklassig affärsidé i händerna på en halvdan ledning.

3. Hur trovärdig är strategin och produkten? Denna fråga kan besvaras på flera nivåer. Från höftskott till datainsamling i McKinsey-klass. Vi lägger oss på en nivå någonstans där emellan där nedlagd analystid får styras av hur intressant investeringen ser ut att vara i övrigt. En mycket intressant aktie förtjänar en mer grundlig research än ett börsbolag som vi på andra grunder bedömer som helt ointressant. Dessa bedömningsgrunder kan vara saker som frågorna 1–2 ovan eller potentialen, värderingen eller något annat.

4. Nödvändiga antaganden i optimistiskt scenario

Investeringar i förhoppningsbolag handlar helt och hållet om att skissa på hur uppsidan ser ut och därefter utsätta detta optimistiska scenario för ”konstruktiv kritik”. Om aktien står pall för trycket så kan det vara en intressant investering.

En metod är att lista vilka antaganden man nödvändigtvis måste göra för att det optimistiska scenariot ska besannas. Exempel på sådana antaganden kan vara:

  • Kundtillväxten ökar
  • Positiva forskningsresultat (Life Science)
  • Framgångsrik lansering utomlands
  • Lyckad prospektering (råvarubolag)
  • Inget priskrig från stark konkurrent
  • Nyckelpersonerna klarar att verkställa strategin

Vi ser det alltså som mindre meningsfullt att skissa på det mest sannolika utfallet för en förhoppningsaktie eftersom det utan undantag är att investerarna över tid gör en stor förlust.

Börsplus slutsats

Förhoppningsbolag är svårbedömda och inslaget av oförutsägbarhet är större än för aktier i rörelsedrivande bolag. Som en påminnelse om det stora inslaget av slump så graderar Börsplus sin syn på förhoppningsbolag som sidorna på en tärning. Där tärningsutfallen:

1 eller 2 = Sälj

3 eller 4 = Neutral

5 eller 6 = Köp

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel finns på www.svd.se. I juli 2019 migrerades denna och ett tusental andra artiklar över från SvD till analystjänsten Börsplus och därefter (april 2020) till Affärsvärlden. I vissa fall har delar av dessa artiklar dessvärre inte följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla tabeller, bilder, formatering eller rutor med tilläggsinfo. Om du vill vara säker på att läsa en artikel med helt fullständig information bör du alltså söka rätt på ursprungsversionen på www.svd.se. Ett enkelt sätt att hitta dit är att via en sökmotor som Google söka på ”SvD Börsplus + [Bolag] och/eller [Rubrik]”.
Annons från SciBase