Börsgolvet Börsgolvet
”Loomis nya Klarna?”
Golvets vänner är utled på varannandagsbörsen. Det är precis som ett dåligt förhållande, säger en Lululemon-tröja som just har tagit sig ur snedgungan och in på ett välbehövligt Yogayama-pass.
”Hellre skulle jag vilja ha ett ordentligt ras än detta eviga på och av-förhållande. Dessutom är det så häftiga rörelser intradag att man aldrig riktigt kan ta en paus. Precis som en manipulativ partner!”, väser tröjan surt innan hon snabbt börjar andas ujjayi igen.
En hemmajobbare med stenkoll på börsens persongalleri har funderat lite för mycket över vad som är upp och ned på karriärstegen.
“Charlie Munger brukar ju prata om att man alltid ska invertera saker. Men frågan är om inte Per Hellberg tog de orden lite för seriöst och gjorde det med sin karriär. Att byta från VD-jobbet på Readly, Sveriges mest hajpade bolag, till Catena Media kan väl i backspegeln kännas lite visset. Men i och för sig har han garanterat gjort sig en rejäl hacka på aktierna har kvar”, avundas den gamle räven och surfar planlöst vidare på Linkedin.
Maltagänget har så smått börjat retirera korståget mot Ardalan Shekarabi. Leovegas kollaps på börsen visar väl ändå att åtgärderna från civilministern har haft sina poänger, erkänner en brunbränd branschvetare.
”Leovegas har inom branschen varit kända för att locka många storspelare, och följaktligen även problemspelare. Nu när insättningsgränsen är 5000 kronor i veckan per operatör kostar det Leovegas massor i uteblivna intäkter” säger den självutnämnda experten och sippar på en klassisk screw driver.
En isad gin&tonic bredvid håller med.
“Sportsbettingen är ju exkluderad från insättningsreglerna, vilket man ser på bland annat Kindreds aktiekurs som istället rört sig uppåt. Så Gustaf Hagman har ett och annat att förklara nästa gång han ska kritisera ministern”, skrockar drinken så att isbitarna yr.
Och så ett budspeck. En laddad kräftskiva på Värmdö lägger ihop pusselbitarna i livsmedelsbranschen.
”Nestlé är på förvärvsstigen och har uttalade planer på att köpa i hälso- och välbefinnandekategorin. En inte alltför djärv gissning är att de har span på svenska Biogaia som de redan idag samarbetar med…”
En O.P intill har koll på transaktionsmarknaden. Det är primetime för riktade emissioner, skrålar han.
”Det kan vara värt att hålla ett öga på norska Carasent. I förra veckan tog de in 287 MNOK, och ledningen tecknade en hel del till rabatt. Förvärv på g?”, säger transaktionsmannen med en blinkning.
Den 14 september börjar Riksbanken tanka företagsobligationer. Det kommer pressa ner yielderna, förklarar ett par siffergalna Jimmy Choo-stiletter i Lilla baren på Riche.
”Inflödena till obligationsfonder är rekordstora. I juli forsade över 6 miljarder in och det mesta gick till high yield. Med inflöden och kuponger som tickar in är fonderna mer eller mindre tvungna att shoppa. Och på sekundärmarknaden är det ganska klent utbud så det håller snabbt på att bli säljarnas marknad på allvar. Total kontrast jämfört med mars”, skvallrar stiletterna. Bra för alla som ska emittera junk bonds alltså!
Slutligen en investerarduell. En sen lördagsmiddag på Karlaplan försöker bena ut caset i Loomis. Den negativa negronin skräder inte orden:
“Det nya påhittet Loomis Pay ska omsätta 3 miljarder kronor om fem år…Varför inte dra till med 10 eller 20 miljarder när man ändå fantiserar? Vad hände med Loomis paroll om att man var verksam i ett område där ingen annan ville vara? Nu ska man plötsligt ge sig in i det hetaste av det heta med brutal konkurrens. Jag ser det här mer som ett svaghetstecken att kontanthanteringen faller snabbare än de själva kunnat tro”.
Bordsgrannen hånskrattar åt felanalysen.
“Det är ju precis tvärtom. Loomis är på väg att bli nya Klarna. Dessutom pratar ledningen om höga marginaler. Värderas vinsterna i den nya verksamheten upp i linje med peers så tror jag att en kursdubbling kan ligga i korten.”
Där ser man. Tala är silver, men cash is king?
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.
Här hittar du allt från Börsgolvet