Börsgolvet Börsgolvet
Börsgolvet: Vilka fickor är djupa nog för Evolution?

Vad kan ligga mer i tiden än namnet Geoguessr? Spelet där man På spåret-likt ska gissa var man befinner sig i vår allt rörigare värld. Bolaget har en illuster ägarlista med bland andra Karl-Johan Persson, Niklas Storåkers och Sebastian Knutson. Men nu ska det säljas, hör Börsgolvet. För runt 2,5 miljarder kronor, till någon amerikansk fond.
“Låter saftigt och motsvarar 40x vinsten eller nåt. Men Knutson köpte in sig på den nivån redan 2022”, säger en som misstog Texas för Nordkorea.
På en bistrare del av spelmarknaden kryper Evolutions aktieägare gråbleka ur sina vinteriden efter en kursnedgång på drygt 30% på några månader. Återköpsprogrammet från februari var välkommet, men aktien fortsatte borra sig nedåt. Så plötsligt pausades köpen förra veckan och spekulationer drog igång om ett bud runt hörnet.
“Återköpen ska fortsätta efter kvartalsrapporten. Och strax ska de ut med en ganska stor utdelning. Så det handlar nog mer om att vilja ha en stor kassaposition”, nyser ett pollentrött roséglas på Humlegårdsgatan.
”Men man ska aldrig säga aldrig! Aktien värderas till 10x Ebit på innevarande år, det är rekordlågt. Och vi har ju sett en hel del konsolidering bland iGaming-bolagen”, invänder en mockasko.
“Ja, men trots nedgången är Evos börsvärde 157 miljarder och ingen liten pjäs. Det begränsar antalet potentiella köpare. En resa från tillväxtbolag till värdefälla”, snyter roséglaset ur sig.
“Play’n GO Holding är förresten en noteringskandidat i samma bransch. Fast inte så kul kanske att göra IPO när Evo värderas så lågt”, säger mockaskon.
En redan fastlagd börslistning är Nodicas, nästa vecka.
“Med Bure som huvudägare och 14-15x Ebit borde den bli ok. Men oklart om det är ett gott omen att TIN är med och tecknar. De var ju med överallt under IPO-hausse 2021″, muttrar ett halvfullt glas på East.
Nasdaq-chefen Adam Kostyál är på bättre humör och solar sig i vårens öppna noteringsfönster. Till Börsgolvets utsände avslöjar han att han tror “ett tvåsiffrigt antal bolag” ringelidingar före sommaren. Och det ska inte bara handla om smågrus utan även större bolag med välkända varumärken. Något av dem uppskattas landa i en värdering nära Rökos 30 miljarder.
“Innan sommaren har vi definitivt potentialen att se något i den storleksordningen”, säger Kostyál. “Vi har redan haft två av de största noteringarna i Europa i år, med Asker och Röko. Det ser bra ut.”
Från väst blåser milda exit-vindar kring EQT. Riskkapitalbolaget är i full färd med att sälja sitt norska skadeservicebolag Recover.
“ABG håller i trådarna och non-binding bids har just kommit in. Man vet såklart vilka, men det är på need-to-know basis… and you don’t need to know“, drygar sig en M&A:are bakom ett par av hans alltför många Ray-bans.
På Hötorget leker en magiker cups and balls med församlade turister. Spelet där publiken snabbt tappar kollen på vilken bägare bollen hamnar under. Två förbiflanerande bankkollegor kommer osökt in på Sperrungs förvirrande emission (tidigare LC-Tec), där alla befintliga ägare får teckningsrätter till ett onoterat bolag – men inte det börsnoterade. Sedan överför de all verksamhet till det onoterade bolaget.
“Sperrung förvandlas till ett tomt skal på börsen. Kanske för ett omvänt förvärv av en helt annan part, som vill ta en genväg in till börsen? Ser fingerfärdigt ut, men bolaget har faktiskt varit transparent”, säger en tussilagogul vårjacka.
“Kanske det. Men ett bolag som gömmer bollen på samma ställe varje gång är Scandinavian Astor Group. De gör bara riktade emissioner. Tycker Astor kringgår företrädesrätten litet väl systematiskt på det viset”, muttrar kollegan och fortsätter:
“Och företrädesemissionen i börsens sämst skötta bolag, Dustin, är inte heller någon höjdare. De ska ta in 1,25 Mdkr men skuldsättningen kommer fortsatt vara hög.”
”Håller med! Ett haveri. Men Axel Johnson-gruppen äger över 50% och kanske budar på sikt? För hur svårt kan det vara att kränga datorer?” undrar tussilago.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.
Här hittar du allt från Börsgolvet