Börsgolvet Kapitalmarknadsdagarna i Båstad
Börsgolvet: Smashar, dubbelfel och comeback
Runt centre court kretsar fastighetseliten i stärkt piké och klubbkavaj. Balders Erik Selin håller hov på Hotell Skansen medan Ilija Batljan är tillbaka på banan efter förra årets utevaro.
“Är comebacken ett faktum nu? You only live once but you get to serve twice, som de säger i tennisvärlden”, spekulerar en av golvets vänner som ser Batljan i samtal med både förvärvschefer på internationella storbanker och andra fastighetskungligheter.
Uppe på läktaren sitter några fastighetsrävar som fått alldeles för mycket citron i sin gin & tonic.
”När ska Riksbanken och Thedeén få stå till svars för all skrämselpropaganda? Att vi skulle ha haft refinansieringsbehov på 700 miljarder kronor för två år sen gjorde ju att fastighetssektorn och svensk ekonomi möttes av en vägg från utländska investerare! Och titta nu, som att vi aldrig haft nån lågkonja!”, säger ena räven och tuggar på sugröret.
Ett pressmeddelande från rekonstruerande Oscar Properties skickas runt på läktaren med ett erbjudande från VD Richard Bagge om ‘en intressant plattform för riskkapitalbolag som önskar backa in ett lönsamt bolag på börsen‘.
“Backa ut ur möjligen, även om det vore i elfte timmen. Det där förlustavdraget han lockar med på 1,5 miljarder kanske nån kan ha användning av i och för sig”, fnyser en fastighetsinvesterare med röda siffror i portföljen.
Damernas dubbel avbryts av en efterlysning i högtalarna:
“Bolagsverket vill att en revisor kommer till receptionen. Fastator väntar på dig.”
Efter att PwC hoppat av uppdraget i Joachim Kuylenstiernas skandalomsusade fastighetsbolag hotas Fastator av tvångslikvidation om inte en ersättare hittas, snabbt.
“Efterlysningen har skickats ut till 10 byråer i Stockholm också så det ska bli intressant att se om någon nappar på den här kroken”, säger en revisor som snabbt tar av sig namnskylten.
“Om det inte löser sig får kanske SAP-stiftelsen och H&M arvtagaren Lottie Tham möjlighet att köpa resten av Företagsparken billigt. Ryktas att det var de som var ‘köparna med större muskler än svenska banker‘ som Kuylenstierna uttryckte sig vid affären förra året”, viskar ett par stora solglasögon på raden bakom.
Apropå affär så dömdes en tidigare fastighetsbolags-VD i veckan för marknadsmanipulation i nämnda Fastator.
“Han köpte och sålde aktier för 7 miljoner kronor mellan egna konton under en dag, men sa till sitt försvar att han ‘har begränsad kunskap om de regler som gäller på börsen‘, men den gubben gick inte”, konstaterar revisorn krasst.
Samtidigt som tennisturneringen pågår bettas det för fullt inför EM-finalen i fotboll.
”Att LeoVegas köpte sportbok är ju inte direkt bra för Kambi som tappar ytterligare en kund. Däremot är den finansiella effekten inte särskilt stor. Leo står för typ 3% av Kambis intäkter”, säger ett Englandsfan som precis lagt ett bet.
”Ja aktien är riktigt pressad, men med ny VD och ett Q3 som sannolikt startat bra med tanke på EM-resultaten, så har jag köpt in mig rejält. Kambi handlas till EV/Sales 1,5x i år och flera andra sportboksleverantörer har blivit uppköpta för 5x sales, så jag tror på vinst”, kontrar sällskapet och återgår till matchen på tennisplanen.
Lite längre bort slipar riskkapitalbolaget Altor knivarna för fullt. Säkerhetsbolaget Gunnebo, som Harald Mix & co tog från börsen för fyra år sedan och samäger med Stena Adactum, ligger på slaktbänken.
”Det blir nog en fin styckning av bolaget runt nyår. Kan bli en smidig exit med antingen IPO eller nån annan riskkapitalist som behöver stängsel till portföljen”, säger en rådgivare och lägger mer kol på grillen.
“Riskaptiten är ju rejäl nuförtiden och kapitalet flödar i takt med champagnen, inte ett glas var torrt på Pepes igår!”
En analytiker sträcker på sig på läktaren för att se om det finns några tider lediga i massagetältet.
“Jag säger som Oscar Properties VD i pressreleasen, ‘Nu är det inte mycket kvar. Snart kan jag gå på semester!”
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.
Här hittar du allt från Börsgolvet