Börsgolvet Evolution
Börsgolvet: Rysk roulette i Evolution och Codemill

Stockholmsbörsen har den senaste veckan varit volatil som en meme-aktie. Minst lika slagigt är det i Rutger Arnhults portfölj.
Den 11-12 mars sålde Arnhult aktier för 270 Mkr i Logistea. Rykten gör gällande att det handlade om ett margin call. Fastighetsmiljardären har det senaste halvåret sålt aktier för totalt 930 Mkr.
“Hejdå till hela innehavet i Link Prop och Investor, nästan hela innehavet i Castellum, och så vidare”, säger en trader och hugger otåligt in på ostronen.
Börskursen i Corem har samtidigt pressats senaste tre månaderna. Inte ens när “tullättnaden” drog in över Stockholmsbörsen under torsdagen kunde aktien hämta in fallet den senaste veckan.
”Ägarbolaget M2 hade vid årsskiftet tillgångar på 13,4 miljarder finansierat med 8,1 miljarder eget kapital och 5,3 miljarder skuld. Men då är Corem bokfört till 5,7 miljarder – dagens verkliga värde är betydligt lägre”, säger en bordsgranne och skickar vinägretten.
”Kanske finns fler övervärderingar i portföljen? I sådana fall är Arnhult på hal is. Karln sägs i alla fall vara på fallrepet.”
Någon som köpt istället för att skala ner är Simon Blecher som via Carnegie Fonder klivit in med 400 Mkr i Hexppol och blivit storägare. En aktie som Didner & Gerge tidigare ägde. Så kan det bli när nya vänner pratar aktier.
Riskkapitalbolagen laddar också för en möjlig offensiv i kölvattnet av tullarna. Efter år av sparande av torrt krut kan det bli lägen för affärer i osäkerheten.
“Marknadsoron kanske inte gör att det händer nu, men om det stabiliserar sig kan vi få se fler Public to Private-affärer i år. Med låga värderingar för börsbolagen kan flera komma att köpas ut, särskilt bland de mindre börsbolagen”, säger en iskallt glas Chablis.
Några som uppenbarligen börjat sväva på köpknappen är amerikanska Ateliere som i mars la ett bud värt 313 Mkr på det lilla mjukvarubolaget Codemill. Budpremien var 53%.
I början av april meddelade Ateliere att de fått in 97% av aktierna och i veckan skulle de betalat vederlaget. Problemet? De har inte betalat. I stället begär Ateliere en förlängning av fullgörandet av erbjudandet med 120 dagar på grund turbulens på finansmarknaderna.
“Herregud, alltså. Detta är ju värre än Cirkus Scott. Oerhört oseriöst av amerikanerna som vid budtillfället påstod att finansieringen var säkrad och klar”, säger en uppgiven ägare.
I förra veckans Golv kunde läsas om en stundande försäljning av spelbolaget Geoguessr. I veckan såldes en minoritetspost på 9% till det amerikanska riskkapitalbolaget Orkila till en värdering på 4,2 miljarder kronor, enligt Breakit.
I samma spalt berördes Evolution som möjlig uppköpskandidat. I bolagets kallelse till årsstämman kan man ta del av ett helt annat – rätt oväntat – scenario för livecasinoaktören.
En aktieägare hemmahörande i Torslanda har nämligen lagt ett förslag om att Evolution ska byta legal hemvist till USA och noteras i staterna. Samt donera en miljard till Trumps administration.
“Det är fint när en ägare lever och andas sitt bolag. Detta är någon form av rysk roulette i stämmoform. Att Kenneth Dart och de större amerikanska ägarna nappar är dock osannolikt”, säger en road förvaltare.
När det gäller droger i finansbranschen ser lagom ut att vara bättre än nollvision. För att inte skapa problem med att rekrytera och behålla duktiga (hrm?) medarbetare.
“Det har blivit tamt på EQT efter börsnoteringen. Bara lagliga substanser på festerna i noterad kostym. Min polare funderar på att sluta”, anförtror sig en riskkapitalist om den förändrade kulturen.
Och även om den transatlantiska länken är kapad, börserna ömsom rasar och rusar, så är det småpotatis jämfört med att Börspoddens duo på riktigt verkar gått isär. Johan Isaksson ska ha flyttat ut från podd-källaren och lämnat John Skogman kvar.
Det är sådant som på allvar skickar vågor av smärta genom Finansverige.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.
Här hittar du allt från Börsgolvet