Börsgolvet Börsgolvet
Börsgolvet: Gessles gyllene bet på Biotage

För ett par år sedan hade varje riskkapitalist ett husdjur i famnen. PE-bolagen dammsög marknaden på veterinärkedjor, med tanken att de var konjunktursäkra. Bland svenskarna köpte EQT in sig i IVC Evidensia och Nordic Capital i Fidelio-grundade AniCura. Både i USA och Europa höjdes priserna rejält för att ta små älsklingar till farbror doktorn.
När tiderna sen tuffade till sig, ställdes djurägarna inför frågan – ett restaurangbesök för mig, eller fästingpiller till Ludde?
Besöken på djurklinikerna har imploderat, enligt färska siffror från veterinärsbranschen.
“Men dör gör de ändå, snabbare än människor dessutom. Så begravningsverksamhet är visst en växande business. 900 kr för kremering av din trogna guldfisk hos Dignity Pet Crematorium. Och 1650 för en kyckling”, säger en spenatpirog på Djurgårdens Tabbouli.
“900! Då tänker jag att det finns andra sätt att ‘begrava’ en guldfisk på. Eller platser på verandan att ‘kremera’ en kyckling”, säger en kattägare.
“Fast ‘liten urna ingår’ i fiskbegravningen. Och hos AniCura kan du få ett smycke med askan av av djuret”, säger pirogen defensivt.
“Låter som om Nordic Capital hann sälja till Mars i tid”, suckar misse-ägaren.
Mitt under kvidande rop från samma bransch om att Trumps tullkaos bommat igen alla exits, kan den volatile presidenten ha gjort svenska PE-bolag en tjänst: När kinesiska pengar trängs i dörren för att komma ur amerikanska engagemang, finns chans för Altor, Triton, Nordic Capital och EQT stå redo med ett öppet fönster.
“Är det därför Conni Jonsson ska få 9% mer i ordförandearvode? Inte är det ju för aktiekursens utveckling precis, som gått bakåt lika mycket på ett år som hans höjning. Ägarna lär peka menande på Evolution, som sänkte sina arvoden istället”, säger en shoppare i Gallerian.
Tilltänkta partiledaren för Centern, Anna-Karin Hatt, satt i Alectas styrelse när den urusla investeringen gjordes i Heimstaden Bostad. Ett ärende som nu granskas av Finansinspektionen. Där styrde tills nyligen Daniel Barr, även han centerpartist.
“När han var chef för Riksgäldens bankakut 2016 hade han tillgång till unik marknadsinformation, men skötte samtidigt en centerpartistisk portfölj på 1,5 miljarder. De utredde jäv, men sen fortsatte han till Pensionsmyndigheten. Står C för Casst omdöme?” säger en GT på Sturehof.
En dimmig emission stundar i Ranplan.
“De skriver mycket sparsmakat om villkoren. Inget om hur mycket pengar de kan få in eller hur stor utspädningen blir. Samtidigt ska alla anmälningssedlar skickas direkt till CFO”, himlar ett glas vitt på Strandvägen.
“Exotiskt. Brukar inte emissionsinstitut sköta sånt? Låter som om VD vill reglera en fordran han själv har på bolaget. Han ‘garanterar’ visst kalaset genom att gå med på att kvitta skulden. Vilket småbolagsclowneri”, säger en spansk oliv i solen.
Kanske väntar sommartider även Per Gessles portfölj när KKR budar på Biotage. Sångaren äger 1,8 miljoner i medicinteknikbolaget.
“Snarare Gyllene Tider”, blinkar en första klass-resenär på SJ-tåg från Halmstad, medan hon letar efter frukt och ett ex av Di.
“Glöm Di, dom är inte ESG. Vi har bara Omni nu. Där är QR-koden”, pekar konduktören.
“Var bananerna inte heller ESG på grund av risk för fobi?” suckar resenären och pumpar förgäves på kaffetermosen.
En medresenär tittar upp.
“Kanske får vi påtår snart. Ser här i Starbucks Q1-rapport att de slutat hedga kaffepriserna. När de steg ifjol tjänade bolaget 49 miljoner dollar på hedgen, men nu tycks de tro på bättre kaffe-tider.”
Handelsbankens nya struktur för rekommendationer har förenklats. Bort med två tidshorisonter och in med en enda på 12 månader.
“Ett år har blivit lång sikt. Ekonomin hinner vända fler gånger på den tiden än Trump säger tariffs på en dag”, konstaterar en vid mikron i kontorsköket.
“Ja, in the long run, we’re all dead blir ett allt mer alarmerande uttryck”, instämmer en färdigvärmd kalops.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.
Här hittar du allt från Börsgolvet