Börsgolvet: Gin, dynga och otyglad svenskhet

Efter midsommar skvalpar affärsskvallret ut mot bryggor och skär runtom i vårt soliga land. Över en behövlig Hernö straight on the rocks efter IPO:n, fastställer finansfolket att himlen ser mörkare ut i Cinis Fertilizer och Tethys Oil. Samt att okontrollerad svenskhet skapar problem både i Nordic Capital och Traton.
Börsgolvet: Gin, dynga och otyglad svenskhet - Börsgolvet 29 juni
Blott Sverige svenska affärsmän har.

”Det luktar kossa om kvaliteten hos Cinis Fertilizer tydligen. Holländska Van Iperen skulle köpa hela produktionen men verkar missnöjda, så likviditeten sinar. Hörde att de tagit upp brygglån som inte kommunicerats till aktiemarknaden. Vinstvarnar inte fast de nog gör en förlust på runt 15-20 mille i Q2, galna 50 sämre än konsensus!” säger en Porsche som just nått landstället.

“Stinker om den där strategiska översynen hos Tethys Oil också. Mer ett kodnamn för Akut Finansiell Knipa”, säger en La Mer SPF50 solkräm som redan har tårna i Mälaren.

“Ja och ledningens hantering av den mörkar lika mycket som mina brillor”, säger ett par Rayban på bryggan. “För kosingen behövs visst snabbare än man kan sälja bolagets huvudtillgång, det där oljefältet i Oman.”

“Han behandlar Tethys som sitt privata lifestyle company, grundaren Magnus Nordin. Men med 68 år på nacken hade det varit smartare att sälja för något år sen när det såg mindre… klibbigt ut”, säger solkrämen och stryker irriterat av händerna på handduken.

“Apropå oljefolk. När man flyger privat från Bromma ser man alltid samma Cessna stå och vänta med motorn igång. Jag trodde det var af Jochnicks, Rune Andersson eller nån HM:are, de hänger ju i loungen ofta nog. Men det är Ian Lundin som pendlar från Schweiz till Sudan-rättegången i Stockholm. Inget golfjettande där inte”, säger Rayban.

Flyger Bromma gör även Nordic Capitals MP Kristoffer Melinder, högt över en båt i Vänern där tidigare anställda gömmer sig undan alla som vill veta om företagskulturen spelade in personalflykten. Ingen vill riskera Melinders carry-carrots, men på båten berättar de:

“Nordic-ledningen tror det är svenska flaggans dag varje dag. När andra jobbar för mångfald så försvenskar och förmanligar de. Kvinnor och och utlänningar drivs bort från nyckelroller”, säger en med accent.

“Ja, fast på investerardagen var det få gul-blå flaggor bredvid namnen i presentationen, tyckte jag”, säger en annan desertör.

Diversity-washing. De hade satt dit flaggan från det land personen var baserad i, inte var de kommer ifrån. En alltför svensk laguppställning tickar inte PC-boxarna hos mina LP-kollegor”, säger en institutionell halmhatt.

“Märkligt ändå att Nordic startade före EQT. Om man tänker på skillnad i storlek nu, menar…”, hinner en värmländsk grogg sluddra innan en av avhopparna sparkar honom på smalbenet. Hur långt som helst får man inte gå i smutskastandet.

“Inte bara Nordic som är sjukt nordiskt. Traton– och Scania-VD Christian Levins otyglade svenskhet gör visst tyskarna verrückt“, flikar en seglarsko in.

“Ja, har hört de! De har en ‘självhjälpgrupp’ som träffas före styrelsemötena och medlar. Långt in på kvällarna är de visst tvungna att snacka ner Levin från planer som bara ligger i Scanias intressen. Enligt tyskarna”, säger halmhatten.

“Svårt med två Kings of the Road i samma stall. MAN-ingenjörerna vägrar visst jobba i ett AB för att slippa ‘övergrepp av Scanias mäktiga’. Låter som om Levins trailer hänger löst”, säger prillan.

I Falsterbo fuktas läpparna av GT:s med betoning på G.

Hernö Gin ligger nära Åre va? Där nånstans vid Luleå. Tur att man kan blanda drinken starkare än den svaga IPO:n”, säger ett par linneshorts.

“Ja, och att återställaren ingår för dem som köpte aktier av grundarna på gråmarknaden redan för ett par år sen. De sålde till P/E 70 då, och nu står kursen i hälften av vad de sålde för. Runt 13 mille räknade jag ut att Jon och Johanna Hillgren tjänade”, säger en som for hela vägen till Skåne nedkabbat.

“Luktar finkel om den”, säger shortsen och kommer osökt in på sin passion, fixed income. “På uppsidan behöver man inte irritera sig längre över ytisar som blandar ihop Sverige och Schweiz. Räntepapper från båda länderna är hetast i världen just nu, bara flyger från hyllorna. Skål på det Härnösand!”

På sagda plats i norr är det behagligt varmt, inga mygg och människor pratar med varandra. Dock mest om hus-relaterat.

“I mars emitterade Rutger Arnhults M2 en obligation som kan konverteras till Wästbygg-aktier 2029 till dagens kurs, 47 spänn. Fram tills dess får ägarna 7% ränta. Rätt kass deal för M2. Varför säljer de inte aktierna nu?” frågar en kall Alnöl i viken.

“Kan inte! Skulle bryta mot covenanterna. De måste ha typ 75% av investeringarna i bygg eller fastighet”, säger en nattgolfare.

“Det snickras söderöver också. Hörde att Stena-arvingen Gustaf Eriksson, byggt en otrolig kåk på Ibiza och startat nåt slags hippiekollektiv. Middagar med 20 pers varje kväll. Låter som nåt i Sundsvall. Annat än de B-hus Stena sitter på i Sverige”, säger Alnölet.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du allt från Börsgolvet

Annons från Spotlight Stock Market
Annons från AMF