Börsgolvet: ”Bus eller godis?”

Veckans Börsgolvet går i skräckens tecken. Denna vecka: Årets kurskollaps, ett falskt budrykte och en ilsken VD.
Börsgolvet
Börsgolvet. Foto: Martin Barraud/TT

Halloween är här och det märks i kvarteren kring Stureplan. Blodröda kursgrafer, inflationsspöken och lite mer bus än godis i rapporterna gör att vännerna på Börsgolvet knappast behöver maskera sig för att se ut som vandrande vålnader i helgen.

Allra blodigast är det för investerarna i kurskollapsen Desenio. Poster-återförsäljaren kom med en usel rapport och slopar nu de tidigare helårsprognoserna. Aktien noterades till en teckningskurs på 72 kronor och nu handlas den runt 18 kronor.  Finansstockholms egna designated survivor säger sitt om saken:

”Maken till börshaveri har man inte sett på länge. Sedan är det något alldeles extra med att Carnegies ”supermäklare” Henrik Falkenberg för bara en månad sedan tipsade om aktien, som han själv varit med och satt på börsen. Sedan dess har den halverats i värde. Men å andra sidan, säg den supermäklare som inte kan sälja skräp med ett leende.”

Så ett lite oväntat skvaller i den annars så trista livsmedelsbranschen. Den svenska livsmedelsjätten Ica blev tidigare i veckan föremål för uppköpsrykten på finanssajten Betaville. En skräckinjagande screwdriver blåser av ryktena en gång för alla.

“Kursuppgången som följde ryktena måste vara ett bevis på hur svältfödda aktieägarna i Ica är på spännande nyheter. Alla som har ett hum om bolagsstrukturen vet ju att Ica-handlarnas förbund aldrig kommer släppa majoritetsägandet. Den enda möjligheten till uppköp skulle väl vara om Ica-handlarna själva köpte ut bolaget. Varför de nu skulle göra det…”

Slutligen ett svep i den rysligt heta fintech-världen. En pampig PR-pumpa i Djursholm vågar sig på ett utlåtande om Klarnas grundare och VD Sebastian Siemiatkowskis senaste bataljer i media.

”Om man ska vara ärlig känns Siemiatkowski mer som Donald Trump än Steve Jobs och det tror jag inte är meningen. En bra VD ska alltid ska stötta sitt bolag och vara beredd att förklara om det finns oegentligheter ute i media, men i så fall genom professionell kommunikation. Om man verkligen vill bli tagen på allvar funkar det inte att knåpa ihop 160 tecken i affekt och tro att det ska hjälpa – det ser snarare ganska dåligt ut. Det är hög tid för Siemiatkowski att inse att bolaget inte längre är en kaxig startup, utan faktiskt Europas största fintech-bolag.”

Ja, det är hårt för de hårda! Men Börsgolvet minns Trumps insiktsfulla Twitter-mantra: Despite the negative press covfefe.

VAD VAR DET DE SA?

En rivig ramen på Misshumasshu (nr 36/2021): En nudelsoppa med humör berättade att Sven Hagströmer var riktigt missnöjd med att Creaspac-aktien handlades under kassan och var på jakt på ett fint förvärv för att tysta tvivlarna. Något förvärv har ännu inte offentliggjorts, men i en intervju i veckan bekräftade finansmannen att han var förvånad över värderingen och trodde att det handlade om en felprissättning på på börsgen.

En Flos Arco på Nordiska Galleriet (nr 38/2021): För en månad sedan satte designerlampan ljus på den krisande hälsovårdssektorn. Läkemedelsbolaget Oncopeptides pekades ut som särskilt riskfyllt, och visst var det så. I förra veckan kom bolaget med beskedet att man krymper organisationen och fokuserar på forskning igen. Aktien förintades omedelbart och är ned 85% på en vecka.

Ett offensivt ostron på Sturehof (nr 39/2021): Varubrist, arbetskraftbrist och transportstörningar gjorde att det påstridiga ostronet redan för en månad sedan kunde berätta att köksbolaget Nobias Q3-rapport inte skulle bli någon höjdare. Den slemmiga delikatessen fick helt rätt. Rapporten var under förväntan och aktien föll på rapportdagen.

En långlunch på Grodan (nr 41/2021): En biffig biff Rydberg tipsade Börsgolvet om att ligga lång Avensia över kvartalsrapporten. Sett i backspegeln var det helt rätt. Rapporten i förra veckan var stark och aktien steg runt 8% på rapportdagen.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du allt från Börsgolvet

Annons från VECKANS FÖRETAG