Börsgolvet PatientSky Group
Börsgolvet: ”Börsens no-go-zon”
Golvets vänner är tillbaka efter en välbehövlig paus från skärmarna. Åre och Alperna i all ära – det är ju på börsen man kan ta ut svängarna mest.
Men riktigt så yvig som Meews avgående VD Armin Kavousi behöver man kanske inte vara. Den danska affärstidningen Finans avslöjade i veckan att VD:n ljugit om sin utbildning, vilket fick Kavousi att lämna sin position på dagen. Avslöjandet ledde även till att flera investerare hoppade av och att bolaget skjuter upp noteringen som initialt skulle äga rum nästa vecka. En cappuccino på Villa Dagmar lägger ut texten:
“Man borde anat oråd med en dansk huvudägare vars stora karriär varit att bygga en IT-konsultfirma, med det i sammanhanget olyckliga namnet Convision. Det leder ju osökt tankarna till alla de olika bluffupplägg som danskar genom åren lurat på blåögda svenskar. PostNord exempelvis… Efter den här smällen återstår det att se om Meew överhuvudtaget kommer kunna tillåtas en börsplats”, muttrar koppen.
På tal om noteringshärvor i grannlandet. En provocerad Patek Philippe har svårt att hålla tillbaka känslorna när det kommer till ett visst mjukvarubolag i Norge:
“Patetiska Patientsky! Efter ett år fick deras svenska VD Johan Zetterström sparken och aktien har varit en total flopp sedan dess. Nyss lade det danska mjukvarubolaget EG Denmark ett bud på SaaS-verksamheten på runt 900 Mkr, vilket fick aktien att gå till 2,40 kr. Men det är fortfarande ett rejält tapp mot teckningskursen på drygt 10 spänn! Det sjukaste av allt är att bolaget själva framhäver att de har byggt ‘shareholder value’! Tre fjärdedelar av börsvärdet är utraderat och norrmännen pratar om aktieägarvärde! TIN Fonders förra älskling Merkur Market är och förblir en no-go-zon!”
Så slutligen till veckans lika som bär. Ericssons Börje Ekholm och Vonage-VD:n Rory Read må vara lika till utseendet – men inte förhandlingstekniken. En finansräv med de rätta källorna berättar hur det ligger till:
“Det är inte svårt att förstå vem som är mästerförhandlaren i denna duo. Ericsson var ensamt kvar efter att 13 andra intressenter tackat nej, men enligt källor lyckades ändå Rory Read pressa upp Börje Ekholms bud två gånger. Nu i veckan framkom det att Read dessutom lyckats förhandla fram avtal i samband med förvärvet som gjorde att han personligen kunde få en maximal ersättning på 943 miljoner kronor. 2022 erhöll Read en ersättning på 413 Mkr från Ericsson, medan Ekholms dito var på 53,2 Mkr. Dags att vässa förhandlingstekniken, Börje?”
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.
Här hittar du allt från Börsgolvet