Ygeman: Vi bör överväga att stoppa Huawei

Starka misstankar om bedrägeri och spioneri riktas mot den kinesiska telekomjätten Huawei. Sverige har i dag inte laglig möjlighet att stoppa bolaget från att delta i utbyggnaden av 5g-nätet, men nya digitaliseringsministern lutar åt att en sådan möjlighet bör ordnas.

Flera västländer ser ett säkerhetshot från Kina. I USA är Huawei i praktiken bannlysta. Nya Zeeland och Australien har förbjudit bolaget från att leverera nätverksprodukter för 5g-teknik. Storbritannien, Kanada, Tyskland och Norge överväger liknande åtgärder.

Enligt TT överväger även EU-kommissionen ett sådant förbud.

Åtgärderna kommer efter gripanden av Huawei-anställda i Kanada och Polen, samt två åtal mot bolaget i USA.

Huaweis finanschef greps nyligen i Kanada på begäran av USA, misstänkt för att ha vilselett amerikanska banker om bolagets affärer i Iran. I Polen har en Huawei-anställd gripits och misstänks för spioneri.

I USA väntas domstolsprocesser efter de två åtal som har väckts mot bolaget. Dels misstänks telekomjätten för bankbedrägeri och brott mot USA:s sanktioner mot Iran. Dels handlar ett annat åtal om att bolaget ska ha försökt stjäla företagshemligheterfrån konkurrenten T-Mobile.

Sverige har ännu inte officiellt tagit ställning till misstankarna mot Huawei, som är en betydande leverantör även för svenska mobiloperatörer. Men i en intervju med Ny Teknik öppnar Anders Ygeman, nytillträdd digitaliseringsminister, för möjligheten att vidta åtgärder.

Flera länder har valt att stoppa Huawei i utbyggnaden av 5g-nät, men inte Sverige. Varför?

– Det främsta skälet är att vi i dag i Sverige inte har den lagliga möjligheten. Det gäller ju oavsett vilket företag det gäller. Utan att speciellt peka ut Huawei eller något annat företag tror väl jag att det vore bra att överväga för Sverige att skaffa sig den möjligheten, säger Anders Ygeman.

Det går inte i dag alltså, inte ens med hänsyn till rikets säkerhet?

– Nej, det kan gå i andra verksamheter, men inte för mobiltelefoner eller mobiltelefonväxlar enligt de bedömningar som har gjorts. Däremot om det hade varit i försvaret eller regeringskansliet så finns en säkerhetsskyddslag som hade möjliggjort sådana beslut.

Den nya 5g-tekniken väntas bland annat ge stora förbättringar för snabb dataöverföring. Framför allt industrin kommer att få bättre möjligheter till distansstyrning av robotar och processer.

Oron för kinesiskt spioneri via ny telekommunikationsteknik kommer bland annat från Kinas lagstiftning, som säger att alla kinesiska bolag är skyldiga att samarbeta med den kinesiska underrättelsetjänsten.

Om Sverige bygger in en risk för utländsk spionverksamhet i 5g-infrastrukturen kan det alltså slå väldigt hårt mot industrin och hela näringslivet.

– Därför menar jag att vi bör överväga att införa en sådan möjlighet (att stoppa ett företag från att delta i 5g-utbyggnaden, red:s anm). Sedan ska vi komma ihåg att det än så länge inte finns några konkreta exempel där man kan visa på att något företag har använt sig av den här möjligheten för att spionera. Det har väckts allvarliga farhågor för att man skulle kunna (spionera, red:s anm), det är ett nog så starkt skäl för att vi ska skaffa oss den möjligheten att stoppa, säger Anders Ygeman.

Ska jag tolka dig så att du kommer att tillsätta en utredning för att se över en sådan lagstiftningsmöjlighet?

– Vi måste sätta oss in i problematiken tydligare och vi ska överväga om vi ska skaffa oss den här möjligheten. Jag lutar åt att det finns ett behov av att ha den här möjligheten. Blir det också vår slutsats kommer jag naturligtvis att börja lagstiftningsarbetet med en utredning, säger Anders Ygeman.

Vet du hur dina kolleger i regeringen ser på saken?

– Nej jag har inte hunnit diskutera det med dem än. Jag ska naturligtvis ta upp frågan med mina kolleger i regeringen och se hur vi kan föra fråga vidare.

Om ni kommer fram till att det finns ett behov och ni får med er era kolleger i riksdagen, när kan du få en sådan lagstiftning på plats?

– Typiskt tar en lagstiftningsprocess två år. Om det kan gå fortare eller långsammare i det här fallet vill jag inte spekulera i, säger Anders Ygeman.

Huawei tillbakavisar alla anklagelser om brott och spioneri.

– Att myndigheter säger att man ska kika på problemställningen och att man överväger säkerhetsarbetet, det är ju bara en god politikers jobb. De ska göra det. Vi önskar jobba tillsammans med myndigheter och kunder för att kunna skapa säkra och trygga nät, säger Kenneth Fredriksen, Sverigechef för Huawei.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från ABG Sundal Collier
Annons från Mangold