Volvochefen får svar på tal om Göteborgskritik

För dåliga skolor, för få bostäder, otrygghet och hög kriminalitet. Det är skälet till varför Volvo har svårt att rekrytera internationella toppkrafter till Volvos ledningsgrupp. Den salvan avlossade Volvo Cars vd Håkan Samuelsson på onsdagen i Almedalen.
Volvochefen får svar på tal om Göteborgskritik - hakan-samuelsson-700_binary_6964048.jpg

Nu får han svar på tal av Göteborgs politiker och polisledning.

I en intervju med TT gick Volvo Cars vd Håkan Samuelsson ut med frän kritik mot Göteborg som stad. Han vill samla internationell kompetens från länder som USA, Tyskland och Kina till Volvos ledning. Men han säger att det är svårt. Orsaken är brist på skolor, bostäder och känslan av otrygghet för all kriminalitet.

– Vi håller på att bygga bilar, vi kan inte lösa det problemet. Det måste någon annan hjälpa oss med, konstaterar han med en tydlig adress.

Synpunkterna är inte nya. Flera politiker berättar att de tidigare haft flera möten med Håkan Samuelsson.

– Jag känner väl till kritiken. Och jag instämmer i detta. Göteborg är en stad i stark tillväxt och vi har en utmaning att bygga bostäder och bygga ut den offentliga servicen i den takt människor flyttar in, säger Axel Josefson (M), kommunstyrelsens ordförande, till TT.

“Orättvis jämförelse”

När det gäller kritiken mot skolan handlar det knappast om skolan i allmänhet, utan den Internationella skolan i synnerhet.

– Vi har jobbat en hel del med den frågan. Kritiken mot skolan handlar inte om studieresultaten, de presterar bra resultat också i förhållande till andra internationella skolor. Kritiken riktas i stället mot de bristfälliga lokalerna, skolan är gammal och sliten. Men den kommer att rusta upp och dessutom bygger vi en ny skolbyggnad, säger Axel Josefson.

Vad gäller otryggheten och kriminaliteten i Göteborg säger Erik Nord, chef i polisområde Storgöteborg, att det handlar om perspektiv.

– Jämförelserna med andra städer är ofta orättvisa. Fortfarande är det så att de som tar sig för huvudet och nästan svimmar som på tysk opera, deras situation på hemmaplan är ofta helt annorlunda än den är för oss, säger han.

Oförtjänt uppmärksamhet

Han konstaterar att det som på andra platser uppfattas som normalt får i Sverige oerhört, nästan oförtjänt stor uppmärksamhet när det händer.

– Tryggheten är en produkt av vad medier rapporterar och det människor får till sig. Och det är klart att i ett samhälle som många upplevt som ett folkhem väcker den här utvecklingen otrygghet. Men när det gäller den faktiska kriminaliteten och skjutningar och dödsfall handlar det mer om en massmedial bild.

Erik Nord pekar på att det finns positiva signaler. Många inser att kriminaliteten inte bara är polisens ansvar och att till exempel fastighetsägare och andra nu gör stora insatser som ger resultat.

Passar tillbaka

Polischefen passar bollen tillbaka till Volvochefen och menar att han borde läsa på bättre.

– Även sådan som Håkan Samuelsson får sina informationer från det de läser på Facebook och Twitter. Det är inte säkert att det är sant, säger han och menar att i en internationell jämförelse är Göteborg ändå är en ganska trygg stad.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.