Svenskdoldisar drar in miljarder
Redan i måndags firades det i champagne i det privatägda svenska forskningsbolaget Alligator Biosciences lokaler i Lund.
Bolaget hade fått jackpot och har träffat ett avtal med amerikanska Johnson & Johnsons dotterbolag Janssen Biotech. Först på onsdagen presenterades affären i ett pressmeddelande från Johnson & Johnson.
– Vi firade i måndags men pressmeddelandet kom idag för att synkronisera med Johnson & Johnson, säger Per Norlén, medicinsk chef vid bolaget sedan 2010.
Avtalet innebär att Alligator utlicensierar bolagets första produkt i en affär som uppges vara värd 700 miljoner dollar, cirka 6 miljarder kronor. Utöver det får Alligator royalties på framtida försäljning. Produkten som utlicensieras är en immunterapeutisk läkemedelskandidat mot cancer, kallad ADC-1013. Läkemedelskandidaten är för närvarande i så kallade fas I-studier, de första försöken på människa, i tre länder: Sverige, Danmark och Storbritannien.
Immunterapi syftar till att aktivera kroppens eget immunförsvar mot olika cancertyper och har under de senaste åren vunnit stora framsteg i bekämpningen av cancer. Immunterapi brukar liknas vid en nyutvecklad fjärde behandlingsmetod mot cancer vid sidan av cellgiftbehandling, strålbehandling och kirutgi.
– Det kommer att totalförändra prognosen för metastaserande cancertyper, säger Per Norlén.
Flera av läkemedelsjättarna ser området som högprioriterat och exempelvis svenskbrittiska Astra Zeneca har under de senaste tio dagarna gjort tre affärer inom området.
De läkemedelsföretag som kommit längst inom immunterapiläkemedel mot cancer är annars Merck och Bristol-Myers Squibb som sedan förra året säljer tre olika mediciner som alltså redan används: Yervoy, Opdivo (BMS) och Keytruda (Merck).
Enligt Per Norlén är huvudspåret att Alligators kommande medicin ska kunna användas i kombination med existerande och kommande immunterapi-läkemedel. Men det återstår ett digert arbete innan den svenskutvecklade medicinen kan vara på marknaden.
– Från fas I-studien får man räkna med 7-8 år vilket betyder kring år 2022-2023, säger Per Norlén.
Alligator Science är privatägt men ska enligt planerna börsnoteras på börsen i Stockholm under nästa år. Bolaget fick nyligen en värdering när ledningen gjorde en emission till kursen 12 kronor. Med bolagets 56 miljoner aktier skulle den affären alltså värdera bolaget till 670 miljoner kronor.
– Men det var innan vi fick klartecken till fas I-studien och innan avtalet med Johnson & Johnson. Bolagets värde är betydligt högre idag, säger tf vd Claes Eriksson.
Bland ägarna märks bland annat Stena och Investor, som sitter på 6 respektive 12 procent av aktierna. Största ägare är Banque Internationale à Luxembourg samt Danska Sunstone Capital med 19 respektive 14 procent av aktierna.
I ägarleden finns också personalen med knappt 2 procent av bolaget och styrelsemedlemmar. Så äger exempelvis grundren Carl Borrebaeck 2,5 procent av bolaget och professorn vid KTH i Stockholm, Mathias Uhlén, drygt 1,1 miljoner aktier eller 2 procent av bolaget.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.