Sven Hagströmer om kvotering: ”Skampåle mer effektivt”

På torsdagen kom beskedet: lagförslaget om kvotering till bolagsstyrelser skrotas. "Jag har alltid varit emot det", säger Sven Hagströmer till Affärsvärlden.
Sven Hagströmer om kvotering: ”Skampåle mer effektivt” - sven-hagströmer-700-170113_binary_6818046.jpg

I höstas lade regeringen, Socialdemokraterna och Miljöpartiet, fram ett lagförslag om kvotering till bolagsstyrelser. Enligt förslaget skulle 40 procent av ledamöterna vara kvinnor senast 2019. Cirka 280 börsbolag och 50 statliga bolag skulle ha omfattats.

Torsdagen den 12 januari kom beskedet att Alliansen och Sverigedemokraterna enats om att stoppa förslaget. Regeringen valde därför att inte gå vidare med den nya lagen.

Finansmannen Sven Hagströmer är en av dem som varit starkt kritisk till förslaget.

– För mig ser det här lagförslaget ut som ett missfoster, sade han bland annat till SVT i september i fjol.

Att kvoteringslagen har stoppats tycker Sven Hagströmer är positivt.

– Det var för väl att de drog tillbaka förslaget. Vi i Allbright har alltid varit emot det, säger han till Affärsvärlden.

Allbright är en stiftelse som Sven Hagströmer grundade 2011 och som verkar för att öka jämställdheten i näringslivet. Han sitter även med i juryn för Women’s board awards som syftar till att främja styrelsekompetens och lyfta fram framgångsrika kvinnliga styrelseledamöter.

Enligt Sven Hagströmer vill Allbright att bolagen ska rekrytera kvinnor frivilligt och inte genom tvång.

– Vi har ju svarta listor på de bolag som inte bryr sig om det här. Vi tycker att kvinnorna ska bojkotta dem. Då går bolagen miste om de här talangerna och får sitta där med sina gubbstyrelser, säger han.

Sven Hagströmer anser att det här med kvotering till bolagsstyrelser är en symbolfråga och att det inte är där lösningen sitter. Som exempel tar han Norge där man införde en lag om kvotering för över tio år sedan.

– Kvinnorna försvann ju från ledningsgrupperna i stället och de har inte ersatts med andra kvinnor, säger han och fortsätter:

– Meritokrati med skampåle tror jag är mycket mer effektivt än tvingande lagstiftning och sociala medier är vår tids skampåle.

Är det ett problem att det sitter för få kvinnor i styrelserummen?
– Ja, jag tycker det. Bolagen går miste om en massa kompetens.

I Creades styrelse är tre av sex ledamöter kvinnor. Är det medvetet?
–  Jag har strävat efter det, på så sätt är det medvetet. Men skulle vi inte hitta rätt kompetens skulle vi inte rekrytera en kvinna bara för att. Vi utökade nyligen styrelsen med en person och där valde vi mellan två kvinnor.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.