”Slagigt börsår väntar”

Nordnets nya sparekonom Frida Bratt delar med sig av sina prognoser för börsåret 2019.

Hur lyder din prognos för börsåret 2019?

– Just nu verkar inte börsen ha bestämt sig för vilket tolkningsföreträde som ska råda, det vill säga om negativa nyheter ska tolkas väldigt negativt eller positiva nyheter väldigt positivt. Jag är ganska pessimistisk eftersom det finns signaler om att konjunkturen har saktat in. Jag tror inte att man ska räkna med ett genomgående bra börsår, snarare blir det slagigt och obestämt. Osäkerheten är stor.

Vilka aktier skulle du vilja äga under året?

– Med tanke på vikande konjunktur är det bra att rikta blicken mot bolag som inte är konjunkturkänsliga, utan som i stället rider på större samhällstrender. Läkemedelsbolag som Astra Zeneca och Novo Nordisk är intressanta. Båda har starka positioner på sina marknader och gynnas av den demografiska utvecklingen med åldrande befolkning. Det gör också börsens omsorgsbolag, exempelvis Attendo och Humana. Den digitala omställningen fortgår trots vikande konjunktur, och här är it-bolag som Acando och Softronics spännande.

Finns det några bolag eller sektorer som du är mer skeptisk gentemot?

– Fordonsindustrin känns osäker. Inte bara på grund av vikande konjunktursignaler utan också för att den befinner sig i en stor omställning där koldioxidutsläppen måste ner. Om man har en mer pessimistisk syn för 2019, vilket jag har, bör man också vara försiktig med verkstadsbolag som SKF och Atlas Copco. Å andra sidan, om räntehöjningarna bromsas in och handelsspänningarna mellan USA och Kina lättar så kan sådana bolag gynnas.

Vilka sektorer eller bolag ska du i övrigt hålla ett öga på?

– Bankerna är intressanta att studera i ett stigande ränteläge, som allt annat lika gör att intjäningen ökar. Svenska storbanker är även bra positionerade och har låga p/e-tal. Även folkaktierna är intressanta. Börje Ekholm gick i fjol från utskälld till hyllad, det är spännande att se om Ericsson lyckas med omstruktureringen. Frågan är också om 2019 för med sig H&M:s riktiga fall, eller om bolaget reser sig.

I samband med Apples vinstvarning tidigare i januari skrev du på Twitter att det var ett tecken i tiden. Strax därefter la du upp ett tidningsomslag från 2007 som handlade om mobiltelefonkungen Nokia. Vad menade du med det?

– Apple står inför en ny konkurrenssituation, framför allt i Kina. Att de vinstvarnade beror på en svagare försäljning än väntat i landet, som är deras tredje största marknad. Problemen beror både på att deras prissättningsstrategi inte funkar lika bra i Kina som på mer mogna marknader, men också pres­sen från konkurrenskraftiga lokala aktörer. Det är enkelt att tro att något är hugget i sten, att Apple är ohotat, men nu har det gått ganska lång tid sedan bolaget släppte en revolutionerande produkt och konkurrenter har kommit ifatt. Då är det intressant att ha Nokias situation under 00-talet i bakhuvudet, även om Apple ännu är ett stabilt bolag.                    

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.