Robotkamp om svensk fondmarknad
Det totala avgiftsuttaget för många traditionella fondrådgivningsupplägg är flera procent per år.
Ställ det mot de strax under 0,70 procent per år som är medianvärdet för mittpunkten i de hittills lanserade svenska fondsparrobotarnas avgiftsintervall*.
Här finns dock en möjlig finansieringsrisk att nya robotaktörer lägger sig på alltför låga avgifter. I teorin går tillväxten snabbare via ett konkurrenskraftigt pris, men i praktiken ökar även initiala förluster och risken för att upplägg inte håller tills förvaltningsvolymerna eventuellt växer bort problemet.
Tieless, den första lanserade svenska robotuppstickaren, fick nyligen lägga verksamheten på hyllan på grund av kapitalbrist.
– Cirka fem aktörer var ute samtidigt, och både Avanza samt Nordnet var på väg in. Att Tieless då inte fick in sitt riskkapital behöver inte ha haft någon annan anledning än att de hade oflyt. Och det är fortfarande trångt kring riskkapitalet, säger en av Affärsvärldens intervjupersoner.
Bland dagens aktörer ligger Lysa och Waizer lägst, med runt 0,20 procent i förvaltningsavgifter till tjänsten. Det är lägre än vad Betterment och Wealthfront behövt ta ut på den mångdubbelt större USA-marknaden. Som oberoende innebär det väldigt låga intäkter på förvaltat kapital.
Lysas Patrik Adamson säger att kritikerna missar kostnadseffektiviteten från att bolaget byggt egna enkla system för alla processer, från kundmöte till distribution, kontohantering och handel. Rörliga kostnader för nya kunder blir då väldigt, väldigt låga. I nuvarande affärsplan ska Lysa bli hållbart lönsamt vid ungefär 5 miljarder kronor i förvaltat kapital på tre till fem års sikt, säger Adamson.
För Waizers del säger vd:n Michael Lindskog kortfattat att ingångsnivån på avgifterna borgar för en väg till långsiktig lönsamhet.
Avanza har gått in på 0,35 procents förvaltningsavgift och Opti, Fundler samt Nordnet arbetar på runt 0,50 procent.
Fundlers finansieringsplan är att kunna vända till positivt resultat redan inom två år.
Flera intervjuade ser möjligheter till avgiftspress framöver, framför allt till följd av ökade förvaltningsvolymer, men även till följd av att konkurrensen om robotkakan skärps.
– Med modern teknik ökar skalbarheten vilket gör att priserna kan pressas, och givetvis är ett ökat antal aktörer bra för spararna, både när det gäller valfrihet och pris, säger Nordnets Sverigechef Eva Trouin.
* Avanza Auto, Fundler, Lysa, Nordeas Nora, Nordnets Robosave, Opti samt Waizer ingår i den fullständiga artikelns tabell där tjänsternas avgiftsuttag fördelas på förvaltningsavgifter för att driva tjänsten, på ingående fondprodukter samt på avgifter för valutaväxling, transaktioner och övrigt.
Det här är ett utdrag ur analysreportaget Bland ettor och nollor som publicerades i Affärsvärlden Nr 1-2 2018.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.