Professor: Guldläge för Kina när västvärlden stänger

Kina kan få ett geopolitiskt guldläge att flytta fram sina positioner nu när de växlar upp igen efter tidigare nedstängningar samtidigt som västvärlden stänger ned. Det säger Daniel Waldenström, professor i nationalekonomi verksam vid Institutet för Näringslivsforskning (IFN).
Professor: Guldläge för Kina när västvärlden stänger - tjur-kina-700_binary_6991312.jpg

“Kina drar nu igång sin produktion samtidigt som vi stänger ned och kanske till och med svälter ihjäl flera av våra stora företag. Nu har Kina chansen att ta in 20 år på bara ett halvår genom att ta marknadsandelar från väst. Vi kan få se en global maktförskjutning ekonomiskt och politiskt som kan få väldigt långtgående konsekvenser” säger han till Nyhetsbyrån Direkt.

Han säger att alla de åtgärder som nu vidtas för att begränsa coronavirusets spridning kommer med negativa sidoeffekter, vilket diskuteras alltför sällan. En möjlig sådan bieffekt är att Kina kan ta chansen att flytta fram sina positioner.

“Helt plötsligt kan Kina bli navet när de nu drar igång medan vi stänger ned och knäcker vårt eget näringsliv. Vi har redan gjort oss beroende av Kina på många sätt, bland annat av insatsvaror, medan deras industri är mycket mer självgående. Vi har redan kapitulerat i Afrika, där Kina knutit upp många länder i sin egen teknologi. Allt sådant förstärks nu”, säger Daniel Waldenström

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.