”MTG kan bli världsledande”

Carl Armfelt, som förvaltar Swedbank Robur Ny Teknik, om fonden, innovativa sektorer, samt de aktier han tror på.

Hur länge har du ansvarat för den här fonden?

– Jag har förvaltat den sedan maj 2014. Innan dess har jag bland annat en bakgrund från Brummer & Partners som analytiker och förvaltare av europeiska aktier.

Fonden har ju funnits betydligt längre än så, den startade 1996. Så hur definierar ni begreppet ny teknik?

– Under de senaste 5–6 åren har vi haft samma strategi för fonden. Normalt brukar man ju förknippa ny teknik med bolag som Apple, Facebook och Google, men vi har en annan inriktning. Det som skiljer oss från de flesta liknande fonder är att vi primärt investerar i nordiska bolag – vi har 70 procent av innehaven i Norden – att vi fokuserar på småbolag samt att vi investerar i alla sektorer som är innovativa, inte bara teknikbolag. Det betyder att vi i dagsläget framför allt har investeringar i it, medicinteknik och hälsa. Den största exponeringen har vi mot hälsa.

Hur går du tillväga när ni väljer ut innehaven?

– En grundläggande faktor är att vi gillar bolag med lönsam tillväxt. Men det är också viktigt att verkligen förstå det enskilda bolaget, hur produkterna ser ut, hur de ­används av kunderna och hur de betalas. Om man som förvaltare anammar något slags sektortänk och målar med bredare penseldrag så tror jag att det är lätt att man går bort sig.

MTG är ett av fondens större innehav. Hur passar det in i begreppet ny teknik?

– Det unika med MTG är att det är ett ­traditionellt mediebolag med starka kassa­flöden där den gamla verksamheten faktiskt växer. Men det är också ett ­bolag som satsar seriöst på att ta sig in på streaming-marknaden med sin satsning på ­e-sport. MTG är ett av få bolag i världen som gör detta på ett meningsfullt sätt. Till exempel streamar MTG PUBG, Player Unknown’s Battlegrounds, som är världens snabbast växande dataspel.

MTG:s q3-rapport fick väl ett lite blandat mottagande. Vad tycker du är viktigast att ta fasta på?

– Att det finns en chans för MTG att bli ett världsledande bolag inom streamad e-sport, så jag hoppas att ledningen vågar vara fortsatt aggressiv och satsa framåt.

Inom hälsa så är Sobi ett av de större innehaven. Vad gillar ni med det bolaget?

– Det unika med Sobi är att det är ett innovativt läkemedelsbolag med starka och växande kassaflöden. Bolaget har varit lite ifrågasatt efter vd-bytet, eftersom Geoffrey McDonough var väldigt omtyckt av aktiemarknaden. Men vi har träffat den nye vd:n Guido Oelkers och han förefaller vara helt rätt person för att ta det här bolaget vidare. Det behövs en person som kan åka runt och övertyga aktiemarknaden och som även är en dealmaker så att Sobi kan göra de förvärv som behövs för att stärka upp forskningsportföljen.

Finns det något bolag som du nyligen tagit in?

– Det senaste större nytillskottet är finska Rovio, företaget bakom Angry Birds. De är en av de tre bästa mobilspelsutvecklarna i världen och de har ett starkt varumärke som det går att utveckla, framför allt i Asien.

Och något som har fått lämna portföljen?

– Vi försöker vara långsiktiga och säljer inte innehav så ofta. Men ett som vi sålt ­nyligen är ett amerikanskt bolag, Cognex, som levererar automatiserade tillverkningslösningar. Det är inte ofta vi säljer på ren värdering, men aktien hade gått starkt och med ett p/e-tal på 60 tyckte vi att det var bättra att sätta pengarna i arbete i nordiska aktier som ligger närmare vår kunskap.

Carl Armfelt

Förvaltar: Swedbank Robur Ny Teknik.

Förvaltat kapital: Cirka 13 miljarder kronor.

Utveckling hittills i år: Cirka +30 procent.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.