H&M riskerar repressalier för fabriksskandalen i Bangladesh

I en ny rapport pekas ett 30-tal av H&M-leverantörernas fabrikslokaler i Bangladesh ut som dödsfällor - trots att klädjätten gett dem toppbetyg. Det riskerar nu att slå tillbaka mot det svenska klädbolaget, rapporterar Financial Times.

När en fabrikslokal i Bangladesh rasade samman våren 2013 dog över 1 000 människor och runt 2 500 skadades. Olyckan fick ett stort genomslag i medierna och ledde till att H&M och runt 200 andra klädbolag skrev på ett bindande avtal om att göra fabrikslokalerna säkra.

Nu har en rad fackliga organisationer granskat fabrikerna i Bangladesh. Enligt rapporten, som bland annat Financial Times tagit del av, underkänns samtliga av de 32 fabrikslokaler där H&M:s kläder tillverkas. H&M har emellertid gett dem betyget guld eller platinum.

I fabrikslokalerna hittades 836 brandsäkerhetsöverträdelser, 518 allmäna säkerhetsöverträdelser och 650 fall där något måste göra åt elektriciteten, skriver SvD.

H&M, som är det bolag som köper mest kläder från Bangladesh, svarar i ett mejl till Financial Times:

”Vi har hittat lösningar i samtliga fall där finansiell hjälp har behövts”.

H&M svarade däremot inte på frågor om hur många fabriker som bolaget har hjälpt, i vilken form det har skett eller hur mycket pengar det handlar om, skriver Financial Times.

Fackliga organisationer förbereder nu ett formellt klagomål mot H&M och andra stora klädmärken. Detta är ett första steg i en längre process, skriver tidningen.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från AMF