Gymnasieskolor stängs
Redan från i morgon, onsdag, kommer alla Sveriges gymnasier, universitet, högskolor, yrkeshögskolor och komvux rekommenderas att stänga.
Studenterna rekommenderas att studera hemifrån via fjärr- och distansundervisning.
Framöver kan det bli aktuellt att även stänga förskolor och grundskolor, men då ska tillsyn av barn till personer som jobbar i samhällsviktiga yrken säkerställas.
Det sade statsminister Stefan Löfven vid en presskonferens på tisdagen tillsammans med utbildningsminister Anna Ekström och Johan Carlson, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten.
Johan Carlson sade att Folkhälsomyndigheten fortsatt bedömer att det inte är aktuellt att nu stänga även förskolor och grundskolor.
“Sammantaget syftar alla dessa åtgärder till att minska smittspridningen och avlasta sjukvården”, enligt Carlson.
“Vi ska slå en ring kring de mest sårbara”, fortsatte han.
Anna Ekström sade att hon utgår från att studenterna tar sitt ansvar och gör sin del.
“Ungdomar som går i gymnasiet ska ta sitt ansvar och plugga”, sade hon.
Statsminister Stefan Löfven sade att det nu är mycket viktigt att vi skyddar de äldre och alla som tillhör riskgrupperna.
“Alla måste förbereda sig för att vi står inför en period av prövning och att det förmodligen kommer att pågå under en längre tid”, sade han.
Löfven sade att alla behöver göra det vi kan för att minska smittspridningen, “vad gäller hygien och resor och var särskilt viktig när det gäller äldre och riskgrupper”.
Han hyllade vårdpersonalen för deras jobb, men varnade för en ännu tuffare tid framöver.
Statsministern sade vidare att “civilsamhället sluter upp, “ni visar vad solidaritet betyder i praktiken”.
Matilda Ernkrans, minister för högre utbildning och forskning, sade att så länge undervisning bedrivs betalas studiemedel ut.
Regeringen kommer inom kort att lägga ett förslag på riksdagens bord om att studenter på bland yrkeshögskolor ska få behålla redan beviljade studiemedel även om studierna ställs in.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.