Game over i Starbreeze?

Starbreezes vd och grundare Bo Andersson Klint frångick sina principer – och förlorade både sitt jobb och bolaget.

Han sätter sig ner och författar ett brev med alla anställda som mottagare. Det blir ett långt mejl, ett avsked i försvarsställning.

Idéerna var rätt, bara för tidiga. Den nu så bespottade virtual reality-investeringen var en ”månlandning”. För, ”vem annars skulle bygga en vr-park i Dubai?”.

Han var en kreativ själ som bröts ner av den tvångströja det innebär att leverera kvartalsrapporter och behaga aktieägare. Den personliga uppoffringen är övermänsklig, med 100-timmarsveckor de senaste tre åren.

Han har blivit av med alla sina pengar, hans äktenskap är i spillror och han har inte träffat sina barn på fyra månader.

Ett budskap i mejlet är:

Hade alla anställda varit så dedikerade hade det kanske sett annorlunda ut?

Det är morgonen efter att han har fått sparken som vd för spelstudion Starbreeze, och Bo Andersson Klint har fortfarande tillgång till företagsmejlen.

***

I den ofta berättade sagan om ”det svenska spelundret” har Starbreeze haft rollen som börsraket och småspararfavorit, med sex appeal, rock & roll, stora löften och djärva investeringar.

Aktien handlas på First North-listan sedan år 2014. Starbreeze har nästan 30 000 aktieägare, där 28 000 delar på mindre än 10 procent av aktierna.

Så sent som i somras var bolaget börsvärde över 4,5 miljarder kronor, trots en nettoförlust året före på 155 miljoner kronor. Omsättningen uppgick till 361 miljoner.

I bräschen gick Bo Andersson Klint. En vd som beskrivs av andra som en visionär, med förmåga att få drömmar att låta som verklighet och med blicken fäst vid revolution snarare än utveckling.

Dataspelsbranschen är ännu ung, men redan enorm mätt i värde, omsättning och kulturell penetration. I förflyttningen in i det finansiella finrummet krockar dock några av de genetiska egenheterna i bolagen med klassik affärsekonomi. Som en analytiker i Stockholm uttrycker det:

– Det är en industri där aktörerna ser sig som artister, rebeller och konstnärer. Det finns en tendens till kultbildning av individer baserat på hens kreationer, idéer och åsikter.

Resultatet är ”verket” snarare än summan längst ner på resultaträkningen.

Inte minst blir detta tydligt när det kraschar.

Detta var inledningen på reportaget Game over. Prenumeranter kan läsa vidare här.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från SciBase