Aktieråd: SBB är ett fynd
Köp. För ett år sedan var SBB, Samhällsbyggnadsbolaget i Norden, ett tomt bolag utan några fastigheter. Ett år senare kommer fastighetsportföljen snart överstiga 20 miljarder. Ägartoppen är en vem-är-vem-lista över svenska fastighetsrävar. Lennart Schuss, som sannolikt innehar rådgivarrekord i flest stora svenska fastighetsaffärer, svingar ordförandeklubban.
I skrivande stund har ingen velat gå ut med en aktieanalys sedan SBB:s färska baklängesnotering på First North.
SBB:s nedsida begränsas av konverteringsfastigheternas kassaflöde. Uppsidan är inte bara byggrätterna, utan SBB avtalar även in en vinstdelningsprocent om ett projekt säljs som bostadsrätter. Bostadskonverteringsaffären är svårvärderad, men den ska inte vara gratis för det. Affärsvärlden sätter en försiktig vinstmultipel på 7, lägre än för mer riskfyllda traditionella bostadsutvecklare, på de 250 miljoner kronor per år som är lägstanivån i SBB:s långtidsestimat för affären. 1,75 miljarder, eller cirka 2,4 kronor per aktie, kan då adderas till Affärsvärldens SBB-kalkyl.
Summan av värdet på SBB:s delar blir då knappt 12 kronor per aktie. Exklusive preferensaktieutdelningar motsvarar det price/ffo nära 18 för 2017.
Snart ett decennium av penningpolitiska stimulanser, uppskrivna fastighetsvärden och i många fall omotiverade börspremier placerar många svenska fastighetsaktier farligt i cykeln. I SBB ser Affärsvärlden en affär som kombinerar stabilitet med smart bostadsexploatering på ett sätt som faktiskt förtjänar en börspremie, nästan dubbla analyskursen går att räkna hem. Den resultatfokuserade underdogen Ilija Batljans pragmatiska lösningar som förenar politik och näringsliv är tilltalande. Opportunisten går in redan innan färgen torkat på första delårsrapporten nu på fredag.
Det här är en nedkortad version av analysen Samhällsbyggaren är ett fyndIlija Batljan har köpt fastigheter för 20 miljarder på bara ett år. Resultatet ser oväntat bra ut. Släpp Rikshem-skandalen: SBB är ett av sektorns få fynd..
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.