Binero: Lockar med fluffiga moln

Webbhotell är Bineros stagnerade men lönsamma grundaffär. Kanske kan man få upp lönsamheten rejält här? Minst lika bra vore det om storsatsningen på molntjänster som sjösätts i höst blir framgångsrik. Om något av detta slår in blir en vinnare.
Binero: Lockar med fluffiga moln - 2a750179-bfbf-4d66-b466-0837d4c4cfbefitcroph450q80upscaletruew800sd666bac0900c7a06fe45326f525c0c04fc7daa1f

First North-noterade Binero Group (7,85 kr) sysslar med molntjänster och webbhotellslösningar. Med omkring 100 000 kunder och 71 anställda har man en omsättning på 132 Mkr.

I grunden ger webbhotell (eller ”webbhosting”) kunden möjlighet att hyra in sig i ett serverutrymme där den kan driva sin webbplats. Binero hjälper till med att lansera hemsidan, ordna tillgång till e-post och fixa med domänregistrering. Kunderna kan välja mellan olika paketerbjudanden och betalar en avgift på månadsbasis.

Om Binero Group

Under sommaren har Binero bytt namn från Oniva Online Group till Binero Group. Det är den sista av ett antal stora förändringar sedan Oniva för ett par år sedan var skandalomsusat i media där både redovisningsstrul och kursmanipulation varit på tapeten.

Binero är helt inriktat mot hosting/webbhotell och molntjänster efter att man 2017 avyttrat ett affärsområde inom digital marknadsföring. I bagaget finns ett antal dotterbolag som avvecklats eller sålts. Huvuddelen av omsättningen kommer nu från Sverige. De dotterbolag som finns kvar sysslar alla med likartade tjänster inom webbhosting men under olika varumärken.

Marknaden för webbhotell är mogen för att inte säga mättad. För kunder med begränsade behov finns också gratisalternativ. Binero, som inte erbjuder gratistjänster, tävlar mot aktörer som Loopia.com eller One.com.

Tittar man på omdömen (se här eller här) om Bineros tjänster är det ibland sura miner. Det ska dock sägas att internetomdömen ibland ger en överdramatisk bild eftersom det ofta är de riktigt missnöjda eller riktigt nöjda kunderna som skriver omdömen medan den stora massan av kunder sällan orkar byta leverantör oavsett.

Bineros Q2-rapport Q2 2018 Q2 2017
Omsättning 31,3 31,3
tillväxt 0,0%
Rörelsemarginal 3,8% 4,8%
Vinst per aktie* 0,05 kr 0,06 kr
* Exklusive avvecklade verksamheter

Efter att halvårsrapporten släpptes förra veckan har aktien backat med 11 procent. Omsättningen stod still på årsbasis men minskade sett till föregående kvartal. Rörelsemarginalen försämrades.

Binero är i full färd att flytta in i ett nytt datacenter i Vallentuna. Anläggningen, som byggs av energibolaget EON, har en tydlig miljöprofil och ska kunna återanvända spillvärme till fjärrvärme. (Tankarna går till Bahnhofs Elementica-projekt.) Binero blir datahallens första hyresgäst där Binero investerar i egna servrar och annan kringutrustning. Man äger inte själva byggnaden men allt ”innanför väggarna”.

Balansräkningen rymmer idag runt 13 Mkr i materiella tillgångar. Det kan låta som en liten siffra för ett bolag med en affär som bygger på att man hyr ut serverutrymme. Förklaringen ligger i att mycket av utrustningen leasas och inte syns i balansräkningen. (Kommer ändras med nya redovisningsregler.) Många tillgångar har också till stor del skrivits av. Just nu har Binero sina servrar i en datahall i Kramfors och på fyra andra ställen i landet.

Nu är tanken är att flytta en stor del av de befintliga kunderna från de tidigare datahallarna till det nya datacentret i Vallentuna. Det hela ska leda till kostnadsbesparingar samtidigt som Binero ökar serverkapaciteten med runt 60 procent.

Förhoppningen är bland annat att det nyvunna serverutrymmet ska fyllas med kunder från den nya ”publika” molntjänsten Binero.Cloud som ska lanseras i höst.

Molnmarknaden växer snabbt och domineras av megaaktörer som Amazon och Microsoft. Tuff konkurrens för en liten spelare som Binero. En annan liten aktör, bredbandsbolaget Bredband2, har nedprioriterat sin datahallsverksamhet med hänvisning till dessa jättar. Konkurrenten Bahnhof gör å andra sidan det motsatta och investerar stort i datahallar.

Kanske kan det faktum att Binero lyder under svensk datalagstiftning ge medvind? De internationella molnjättarna lyder under amerikansk lagstiftning vilket innebär att de är skyldiga att lämna ut datauppgifter på amerikanska myndigheters begäran. Det här slipper bara bolag som har 0 procent amerikansk koppling. En bra sak för kunder som inte vill riskera att lämna ut affärskritisk information.

(I Bahnhofs senaste rapport resonerade vd Jon Karlung om detta. I faktarutan nedan finns ett direkt utdrag från hans vd-ord som också publicerades i vår senaste Bahnhof-analys.)

Bahnhofs vd Jon Karlung om CLOUD Act och molntjänster

“Dokumentet kallas CLOUD Act och är en del av en ny amerikansk lag. I korthet innebär den att amerikanska myndigheter, helt utan insyn för kunden, kan begära ut privata och affärskritiska data från alla som valt att ha sina IT-tjänster hos en amerikansk molntjänstleverantör (till exempel Google, AWS/Amazon eller Microsoft).

Det finurliga med CLOUD Act – som egentligen är en akronym för Clarifying Lawful Overseas Use of Data – är att lagen gäller alldeles oavsett var datacentret befinner sig i världen! Det spelar ingen roll om det amerikanska datacentret råkar ligga på svensk mark.

Det kan finnas kunder som inte vill bo i Donalds Trumps privata byxficka där han fritt kan fiska upp affärskritisk information efter dagsform och humör. De kunderna är välkomna till oss!

Att Donald även drar igång ett växande antal handelskrig gör inte läget stabilare för de som cementerat fast sig som molnkunder med känslig infrastruktur hos amerikanska storbolag.

Här har Bahnhof AB en viktig roll att fylla. Vi driver svenska molntjänster i svenska datahallar helt utanför amerikansk kontroll.

Vi kallar det Based in Sweden. Annorlunda uttryckt kan man säga att Bahnhof med alla medel värnar kundernas integritet och skyddar kunddata från klåfingriga externa intressen.”

Binero
Börskurs: 7,85
Antal aktier (miljoner): 19,9
Börsvärde: 156 Mkr
Nettoskuld: 14 Mkr
VD Goran Gylesjö
Styrelseordförande Lars Magnus Wahlström
SvD Börsplus huvudscenario
2018E 2019E 2020E
Omsättning 131 138 144
– Tillväxt 0% 5% 5%
Rörelseresultat 13 15 17
– Rörelsemarginal 10,0% 11,0% 12,0%
Resultat efter skatt 9 11 13
Vinst per aktie 0,48 0,57 0,66
Utdelning per aktie 0,00 0,00 0,00
Direktavkastning 0,0% 0,0% 0,0%
Operativt kapital/omsättning -3% -3% -3%
Nettoskuld/EBIT 0,3 -0,5 -1,2
P/E 16,5 13,8 11,9
EV/EBIT 12,2 9,8 7,8
EV/Sales 1,2 1,1 0,9

Marknaden för webbhotell och enklare hosting är mogen och Binero har inte visat någon tillväxt att tala om på länge. Vi ser inte heller att Binero har någon särskild konkurrensfördel på området. De flesta konkurrenterna har likartade erbjudanden. Kan tillväxten komma tillbaka? I den senaste kvartalsrapporten var kundtillväxten 5,5 procent vilket får ses som bra men det har så här långt har det inte avspeglats i någon försäljningstillväxt.

Målet är att växa med 15 procent till en rörelsemarginal om 25 procent. För att nå dit krävs ett rejält kundintag och/eller att satsningen på Binero.Cloud går vägen.

Vi tar inte höjd för någon molnsuccé i våra estimat. Med 5 procents tillväxt kommande år och en rörelsemarginal som letar sig upp till 12 procent handlas aktien kring 8 gånger rörelseresultatet 2020. Det är inte särskilt dyrt. Men det finns skäl till att aktien ska handlas lågt.

  • Historiken är inte vacker med flertalet vd-byten, nyemissioner och redovisningsstrul. Det värsta oroligheterna skedde kring 2014–2015. I samband med det byttes styrelsen till stora delar ut. Sedan 2016 är Göran Gylesjö vd. Han var tidigare ansvarig för Bineros affär inom webbhotell och hosting. Vi lutar åt att det är fel att handla Binero med en ”förtroenderabatt” efter att den gamla Oniva-historiken rensats ut.
  • Vi får ett ganska spretigt intryck av verksamheten. Idag har man fem dotterbolag med olika varumärken. De sysslar alla med liknande verksamheter och har gemensam kundsupport. Det hela är ett arv från Bineros många tidigare förvärv. Det här är väldigt små verksamheter och vi frågar oss om det är vettigt att försöka underhålla många olika varumärken och erbjudanden.
  • Den befintliga affären är hårt konkurrensutsatt och det är änu så länge oklart om bolagets framtidssatsningar har små eller stora chanser att lyckas.

Med en rimlig framtida värdering på 10 gånger rörelseresultatet blir avkastningspotentialen 24 procent. Inte särskilt mycket för en småbolagsaktie. Men i detta har vi inte tagit höjd för någon vidare framgång för Binero.Cloud eller möjligheten att det finns stora möjligheter att höja lönsamheten i den gamla hosting/webbhotell-delen.

Chansen för ett optimistiskt scenario är alltså inte så liten. Det verkar också insiders tycka som köpt aktier under året. Vill man ha en chans/risk-aktie med fokus på molntjänster i Sverige så är Binero ett bra val.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel finns på www.svd.se. I juli 2019 migrerades denna och ett tusental andra artiklar över från SvD till analystjänsten Börsplus och därefter (april 2020) till Affärsvärlden. I vissa fall har delar av dessa artiklar dessvärre inte följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla tabeller, bilder, formatering eller rutor med tilläggsinfo. Om du vill vara säker på att läsa en artikel med helt fullständig information bör du alltså söka rätt på ursprungsversionen på www.svd.se. Ett enkelt sätt att hitta dit är att via en sökmotor som Google söka på ”SvD Börsplus + [Bolag] och/eller [Rubrik]”.
Annons från Mangold
Annons från ABG Sundal Collier