Assa Abloy: Nya kvastar sopar mattan i Kina

Kina är världens klart största säkerhetsmarknad. Världens största låsföretag Assa Abloy (171 kr) verkar dock floppa i Kina att döma av dagens nedskrivning på 6 miljarder kronor. Med ny vd kanske det är startackordet på den gamla visan att ”nya kvastar vill gärna städa”. En annan tolkning är att utländska säkerhetsföretag blir sopade av mattan när regimen i Beijing vill kontrollera allt som har med säkerhet att göra.
Assa Abloy: Nya kvastar sopar mattan i Kina - 5dc47099-0971-4ddc-bac6-6f6d8899e25bfitcroph450q80upscaletruew800sec9d0cf7731189bbf038278765860c800679e922

Assa Abloy meddelar nu att man tar ”engångskostnader” på 6 miljarder kronor för Q2 relaterade till den kinesiska verksamheten. 400 Mkr avser nedskrivning av rörelsetillgångar, sannolikt varulager och dåliga kundfordringar. Resten avser goodwill och övriga immateriella tillgångar.

– Engångskostnaden reflekterar det fortsatt utmanande marknadsläget för nya projekt i Kina. I vår uppdaterade strategiska översyn för Kina förväntar vi oss en fortsatt svag lönsamhet på kort och medellång sikt på den kinesiska marknaden. Nedskrivningen av immateriella tillgångar i tidigare kinesiska förvärv och nedskrivningen av rörelsetillgångar i några kinesiska affärsenheter återspeglar det fortsatt utmanande marknadsläget. Likväl fortsätter vi att ha en stark tilltro till vår kinesiska verksamhet och den långsiktiga lönsamhetspotentialen, säger Nico Delvaux, ny vd i Assa Abloy sedan i mars.

Dagens pressmeddelande blixtbelyser två saker som kan ställa till det för Assa Abloys börskurs framöver. Vi återkommer till svårigheten att lyckas i Kina och börjar med vad ny vd kan innebära.

Vår bästa gissning är att Assa Abloys närmaste år kommer präglas av efterbörden av de många och framgångsrika åren med den dynamiska VD/CFO-duon Johan Molin och Carolina Dybeck. När personer som genomfört stora förändringar byter jobb (Molin är borta och Carolina Dybeck har sagt upp sig för att bli CFO på danska Maersk) så brukar efterträdarna nästan alltid vilja ägna de första åren åt att vända på stenar, strukturera upp och knyta ihop lösa trådar. Det hänger väldigt ofta ihop med nedskrivningar, strukturkostnader och att vinst- och tillväxtförväntningar kalibreras nedåt istället för uppåt. Kända exempel som Meda, Getinge, Securitas och även Assa Abloy efter Carl-Henric Svanberg visar att långa tillväxtperioder ofta brukar följas av sura tider när efterträdare måste integrera och konsolidera det som tidigare tillväxtfokuserade ledningar inte hunnit med.

Tufft för Assa Abloy i Kina

Ny teknik gör låsen ”smartare” och på många sätt bättre. Men ju smartare lösningarna blir desto svårare lär det bli för västerländska bolag som Assa Abloy att få en central ställning i ett land som Kina.

Kinesiska företag investerar tungt i lösningar för ”access control” samtidigt som politiken kräver allt större insyn i allt som händer. Ett exempel är Kinas orwellianska ”social credit system”. Ett annat exempel är den fysiska övervakningen där ”fasansfullt” kan vara rätt ord för att beskriva ambitionsnivån med ett alltmer finmaskigt nät av utomhuskameror och ansiktsigenkänning. (EU:s GDPR-satsning ligger bokstavligen på andra sidan jorden.)

När regimen lägger ribban så högt (eller lågt vad gäller privat integritet) så är det troligt att kommunistpartiet också kommer vilja veta vilka kineser som passerar vilka dörrar och vid vilka tidpunkter.

Att det skulle bli västerländska bolag som får leverera de avancerade lösningarna låter extremt långsökt. Assa Abloys roll i Kina blir sannolikt att leverera produkter med lägre teknikinnehåll och marginaler.

Finns det egentligen någonting som talar för att Assa Abloy har goda möjligheter att konkurrera i Kina utanför den krympande andelen västerländska bolag?

I närtid ser det inte ut så här för Assa Abloy men övergripande och långsiktigt tror vi att det är så här man ska vänta sig att konkurrenssituationen utvecklas.

Huvudscenario för Assa Abloy

Assa Abloy passade också på att under fredagen ge lite förhandsinfo om hur Q2 gått. Den organiska tillväxten på 5 procent var i linje med analytikernas förväntningar medan den totala tillväxten på 9 procent överträffade väntade 7 procent. Rörelseresultatet, exklusive annonserad engångskostnad, var dock lite sämre än väntat med en marginal som blev 15,7 procent mot väntade 16,2 procent.

Långsiktigt tror Börsplus på svagt vikande lönsamhet för Assa Abloy i takt med att ny teknik innebär hårdare konkurrens och en lägre andel omsättning i Assa Abloys traditionella ”sweet spot”. Ersättningslås som säljs via ett finmaskigt nät av låssmeder som jobbat i decennier med samma kända varumärken.

Vi räknar med att rörelsemarginalen 2020 blir en femtedel lägre än analytikerkåren väntar sig enligt Factset.

Assa Abloy
Börskurs: 171,00
Antal aktier (miljoner): 1 110,8
Börsvärde: 189 947 Mkr
Nettoskuld: 24 433 Mkr
VD Nico Delvaux
Styrelseordförande Lars Renström
SvD Börsplus huvudscenario
2018E 2019E 2020E
Omsättning 81 987 86 906 92 121
– Tillväxt 8% 6% 6%
Rörelseresultat 12 298 12 391 12 450
– Rörelsemarginal 15,0% 14,3% 13,5%
Resultat efter skatt 8 441 8 752 9 056
Vinst per aktie 7,60 7,88 8,15
Operativt kapital/omsättning 36% 36% 36%
Nettoskuld/EBIT 1,5 0,9 0,3
P/E 22,5 21,7 21,0
EV/EBIT 16,9 16,2 15,6
EV/Sales 2,5 2,3 2,1

Slutsats om aktien

Börsplus analyserade aktien för ett år sedan under rubriken ”Mycket som ska gå i lås för Assa Abloy”. Slutsatsen var neutral och efter dagens kursras på 7 procent är aktien på ungefär samma nivå som vid Börsplus analys.

Den analysen fokuserade mycket på hur övergången till elektromekaniska lås kommer påverka Assa Abloy. Å ena sidan är det väldigt spännande möjligheter och hög tillväxt i dessa delar. Å andra sidan kommer Assa Abloy här möta helt andra ”konkurrenter”.

En annan global trend är ”Access-control-as-a-service”, kanske ihop med larmtjänster, energisystem och massa annat. Exakt var låstillverkaren hamnar i denna värld är svårt att veta, vilket Börsplus resonerat kring i vår förra analys av Assa Abloy. Kanske blir det Amazon, Apple eller liknande teknikföretag med högt förtroende som tar hem spelet? Då förpassas till Assa Abloy till en roll som underleverantör till någon annans system. Inte jättekul kanske.

Vår slutsats blir med viss tvekan ett säljråd. Aktien är inte superdyr givet Assa Abloys fina kvaliteter och starka globala position på en, trots allt, intressant marknad.

Men Assa är ändå ganska högt värderat på p/e 22 i år och de nya kvastarna i ledningen lär snarare skruva ner än upp vinstförväntningarna.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel finns på www.svd.se. I juli 2019 migrerades denna och ett tusental andra artiklar över från SvD till analystjänsten Börsplus och därefter (april 2020) till Affärsvärlden. I vissa fall har delar av dessa artiklar dessvärre inte följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla tabeller, bilder, formatering eller rutor med tilläggsinfo. Om du vill vara säker på att läsa en artikel med helt fullständig information bör du alltså söka rätt på ursprungsversionen på www.svd.se. Ett enkelt sätt att hitta dit är att via en sökmotor som Google söka på ”SvD Börsplus + [Bolag] och/eller [Rubrik]”.
Annons från AMF