Asarina Pharma: Mycket forskning för pengarna

Börsaktuella Asarina Pharma utvecklar ett unikt läkemedel mot PMDS och menstruell migrän med sikte på att själva ta det till marknaden på ett par års sikt. Den som tecknar i nyemissionen får mycket för pengarna.
Asarina Pharma: Mycket forskning för pengarna - 7f244302-c9f8-45bc-b166-c66e41f5474efitcroph450q80upscaletruew800s506f52505fa02028e8eac556db052248711182c9

Solna-baserade Asarina Pharma (teckningskurs 21 kr) startades 2005 och utvecklar läkemedel inom kvinnohälsa. Bolaget har en läkemedelskandidat, Sepranolon, som används vid behandling av Premenstruell dysforiskt syndrom, PMDS.

PMDS är en allvarlig variant av PMS som kan resultera i depression, humörsvängningar och oro. De fysiska symptomen är desamma som vid PMS. Tillståndet påverkar livskvaliteten väsentligt för drabbade kvinnor.

De hormonella processer som kan resultera i PMDS kan dessutom ligga bakom menstruell migrän som leder till liknande symptom som PMDS dagarna runt den första menstruationsdagen. Menstruell migrän är Asarinas andra indikation för Sepranolon.

Det saknas idag behandling på marknaden som är specifikt inriktad mot PMDS. De två alternativ som används är antidepressiva läkemedel eller hormonell behandling. Båda har betydande biverkningar eller riskerar att förvärra symptomen. För menstruell migrän är situationen liknande.

Just nu bedriver Asarina kliniska studier inom PMDS. En fas IIa-studie på menstruell migrän inleds nästa år. Asarinas vision är att bli ett specialistläkemedelsbolag med fokus på kvinnohälsorelaterade sjukdomar.

Asarina tar nu in 130 Mkr inför notering på First North (se faktaruta). Kapitalet ska användas till en fas IIa-studie inom bland annat menstruell migrän, uppskalning av produktionen och utveckling av tablett- eller plåsterversioner av Sepranolon.

Asarina Pharma September 2018
VD Peter Nordkild
Styrelseordförande Paul de Potocki
Nyckelpersoners ägande Cirka 14 procent
Antal anställda 2
Börsvärde efter IPO 329 Mkr
Nettokassa Cirka 170 Mkr
Resultatnivå, årstakt Cirka -100 Mkr
Erbjudandet Börsnotering
Lista First North
Teckningskurs 21,00 kr
Rådgivare Erik Penser Bank
Storlek på erbjudande 143 Mkr
Emissionkostnad Cirka 13 Mkr (9,0% av erbjudandet)
Säkrad andel av IPO* 90%
Investerare som ska teckna i IPO Sectoral Assett Management, Swedbank Robur, Östersjöstiftelsen, Catella, Kurma Biofond, m.fl. (90% i åtagande)
Garanter
Varningsflaggor** Inga upptäckta varningsflaggor
Sista teckningsdag 2018-09-13
Beräknad första handelsdag 2018-09-24 (11 dagars väntetid)
* Andelen av antalet aktier i erbjudandet som på förhand är säkrade via förbindelser (garantiåtagande/teckningsåtaganden).
** Särskild metodik. Se faktaruta nedan.
Källa: SvD Börsplus / bolaget

Inga upptäckta varningsflaggor enligt Börsplus IPO-guide

Börsplus IPO-guide granskar alla noteringar efter 24 typfall av så kallade varningsflaggor. Genomsnittet efter drygt 130 granskade börsnoteringar är 1,3 varningsflaggor för miljardbolag, 1,9 för småbolag och 4,2 varningsflaggor för mikrobolag.

En varningsflagga är alltså inte så allvarligt i sig utan mer en signal om att man som investerare bör fundera ett extra varv kring vissa aspekter.

Börsplus hittar inga varningsflaggor i Asarina Pharma.

Börsplus syn på Asarina Pharma

Det här är en förhoppningsaktie, alltså ett entreprenörsdrivet utvecklingsbolag med minimala intäkter och högtflygande planer. Analys av förhoppningsbolag kräver andra metoder än vanliga börsaktier (se faktaruta längst ner). Plus insikten att det vanligaste utfallet är att investerarna förlorar nästan hela insatsen.

———

1. Incitament nyckelpersoner

Det är inte så många nyckelpersoner i Asarina som äger aktier direkt. Ett par gör det och ett par gör det indirekt genom ägande i fonder. Bolaget har fattat beslut om ett teckningsoptionsprogram riktat till i princip alla nyckelpersoner som efter notering kan komma att teckna aktier till kursen 25,25 kronor med löptid till den 31 december 2021. Utspädningen blir cirka 5 procent vid full teckning. Det skulle vara ett gott tecken om uppslutningen blir stor.

De två största ägarna är Kurma Biofund och Rosetta Capital som är europeiska riskkapitalfonder med fokus på life science. Efter det följer Östersjöstiftelsen som vi bland annat känner igen som storägare i Xspray Pharma. Tillsammans äger dessa tre cirka 75 procent av Asarina före nyemission. Samtliga ägare före nyemission har ingått lock-up avtal för hela sitt aktieinnehav i ett år efter notering. Det är en bra signal.

Asarina har teckningsförbindelser motsvarande cirka 90 procent av emissionserbjudandet. De tre storägarna har åtaganden i varierande storlek. Andra aktörer som bidrar till kvalitetsstämpeln genom teckningsförbindelser är Swedbank Robur och Handelsbanken Fonder. Ägarstrukturen är stark både före och efter genomförd listningsemission.

2. Track record nyckelpersoner

Det är en gedigen laguppställning med långa meritlistor som leder Asarina. Ledningen består av sex personer. Styrelsen består av åtta personer med bara en överlappning. Vd är Peter Nordkild doktor i medicin med en bakgrund från bland annat Novo Nordisk, Ferring och Egalet. Styrelseordförande är Paul de Potocki med ledningserfarenheter från Pharmacia, Fresenius-Kabi och SOBI.

Vi har inget på önskelistan som inte är avprickat avseende kompetens och erfarenheter hos nyckelpersonerna i Asarina.

3. Trovärdighet för produkt och strategi

PMDS drabbar cirka 4-5 procent av kvinnor i fertil ålder. Menstruell migrän drabbar cirka 7 procent. Asarina har låtit en extern part göra en detaljerad analys av marknadspotentialen för Sepranolon. Några slutsatser:

  • Den globala försäljningspotentialen skattas till 600 miljoner USD. Det antar att 25 procent av patienterna som inte svarar på annan behandling föreskrivs Sepranolon.
  • Att erbjuda en formulering som inte injiceras, till exempel en tablett eller ett plåster skulle öka potentialen stort.
  • Marknadspotentialen för menstruell migrän bedöms av Asarina vara lika stor som för PMDS.

Asarinas beskrivning av den totala marknadspotentialen är detaljerad och konservativ jämfört med vad vi ofta ser hos mindre bioteknikbolag som äskar pengar. Det bidrar till det övergripande seriösa intrycket som bolaget ger.

Sepranolon är en syntetisk kopia av en kroppsegen substans som hämmar metaboliter som påverkar GABA-receptorer. Konceptet är unikt, så kallat first-in class. Asarina har patent på formuleringen av Sepranolon på samtliga större marknader fram till 2031.

I en fas IIa-studie omfattande 120 kvinnor har Sepranolon visat bra effekt på symptomen av PMDS utan några biverkningar. Sepranolon gavs som injektioner i studien.

Efter det initierades en fas IIb-studie med 250 patienter i Sverige, Tyskland, Polen och Storbritannien. Det primära syftet med studien är att bekräfta effekten från fas IIa-studien. Studien väntas pågå en bit in på hösten 2019. Förhoppningen är att den ska slutrapporteras före utgången av 2019. Det är viktigt att påpeka att denna studie är fullt finansierad och kommer inte att ta kapital från den pågående nyemissionen i anspråk.

Faller studien ut väl är nästa steg fas III-studier med 800-1000 patienter. Parallellt med fas IIb-studien jobbar Asarina med produktionsuppskalning och GMP-produktion av substansen.

Sepranolon administreras idag genom injektioner som patienterna tar själva. Målsättningen är att ta fram en autoinjektor som underlättar för patienterna. Autoinjektorer används idag vid behandling av till exempel diabetes och reumatism och är accepterat.

Dock finns det patienter som är rädda för nålar och för att öka marknadspotentialen undersöker Asarina möjligheten att ta fram en Sepranolon-analog som kan administreras som till exempel tablett eller plåster. För det avsätts cirka 20 Mkr och arbetet ska genomföras 2019-2020.

I förlängningen kommer en analog att kräva ytterligare kliniska studier eftersom det utgör en ny kemisk substans.

Asarina ska genomföra en fas IIa-studie för att se vilken effekt Sepranolon har på menstruell migrän. Studien är tänkt att starta första halvåret 2019. Designen kommer att likna PMDS studien och patienterna kommer att självbehandla med injektioner. Studien kommer att omfatta 150 patienter.

Det primära målet kommer att vara att minska antalet dagar med migrän. Studien ska vara klar 2020. Om fas IIa-studien inom menstruell migrän är framgångsrik är nästa steg en fas IIb-studie. Kostnaden för den uppskattar Asarina till 100-130 Mkr.

Till skillnad från många andra mindre läkemedelsutvecklande bolag är Asarinas ambition att själv ta Sepranolon till marknaden och etablera ett läkemedelsföretag specialiserat på kvinnohälsa. Målsättningen är en egen säljorganisation i Skandinavien. I resten av världen ska en partnerstrategi tillämpas. Tanken är alltså att efter fas II-studier själva genomföra fas III-studier som finansieras med nytt kapital från aktieägarna.

Det innebär att aktieägarna måste vara långsiktiga och beredda på att finansiera bolaget hela vägen fram till ett registrerat läkemedel. Asarina bedömer att fas III inom PMDS kan inledas före utgången av 2020. Kostnaden kommer att ligga i intervallet 500 – 600 Mkr. Strategin innebär dock inte att Asarina utesluter ett partnersamarbete för fas III-studien för att få hjälp med finansieringen.

4. Nödvändiga antaganden i optimistiskt scenario

  • Framgångsrik fas IIb-studie inom PMDS
  • Framgångsrik fas IIa-studie för menstruell migrän
  • Ny administrationsform
  • Framgångsrika fas III-studier

Asarinas ambition är att gå hela vägen och bli ett specialistläkemedelsbolag. För det krävs så klart framgångsrika studier på alla nivåer och att säkerställa kapital för det.

Viktigt för marknadspotentialen är att en alternativ administreringsform tas fram. Med två parallella studier finns det många värdedrivande händelser kommande år.

Här följer Börsplus syn på potentialen i ett optimistiskt scenario. Värdedrivaren är främst studieutfallen.

Asarina Pharma Idag Tänkbart 2022
Avklarad milstolpe Fas IIa, bevisat koncept Framgångsrika fas III-studier
Kommande värdedrivare (i) Nya kliniska studier Läkemedelslansering + partners
Värderingsmodell (ii) e.m e.m
Resultatnivå, årstakt Cirka -100 Mkr Negativt
Börsvärde, Mkr (iii) 353 Mkr 3 000 Mkr
Optimistisk vinstchans (iv) 700%

Tabellförklaring

Tabellen visar bolaget i dag samt ett tänkbart framtida optimistiskt scenario. Detta är alltså inte Börsplus huvudscenario. Huvudscenariot för förhoppningsbolag är att det som regel slutar med en stor förlust för investerarna.

(i) Värdedrivare är de enligt Börsplus enskilt viktigaste aktiviteterna och målen för bolagets utveckling. Exempel på värdedrivare i förhoppningsbolag är: licensavtal, regulatoriska godkännanden, genombrottsorder, kundintag, nya marknader, nya råvarufyndigheter, nya forskningsdata, produktlanseringar etc.

(ii) Värderingsmodell: Vad är viktigast för hur aktien prissätts på börsen? Enklast är det om man har vinster eller omsättning att utgå ifrån som kan ge en värderingsmultipel som P/e-tal, EV/EBIT eller EV/Sales. Annars är man hänvisad till en grov skattning av vad som vore ett rimligt börsvärde i en tänkt framtid efter att bolaget klarat av flera värdedrivande milstolpar längs vägen.

(iii) Börsvärde idag avser aktuell börskurs och full utspädning efter eventuell pågående nyemission. Börsvärdet i en tänkbar framtid avser Börsplus (ofta svåra) bedömning av vad som kan vara ett rimligt framtida börsvärde i ett läge där Börsplus optimistiska antaganden om utvecklingen slagit in.

(iv) Optimistisk vinstchans är är en förenklad skattning av potentialen i aktien på några års sikt. Detta är starkt förenklat och tar inte hänsyn till mindre finansieringsbehov eller exakt nettoskuld/kassa. Större bedömda finanseringsbehov är dock inkluderade vilket i så fall anges i tabellen och/eller i analysen.

Optimistiskt scenario

Asarinas börsvärde blir cirka 350 Mkr. För det får man en pågående fas IIb-studie och en finansierad fas IIa-studie. Förutom det finns resurser för att skala upp produktion och ta fram nya administrationsformer som ökar marknadspotentialen rejält.

Om vi jämför med andra läkemedelsutvecklande bolag i ungefär samma fas med liknande marknadspotential är värderingen låg. Förmodligen har huvudägare och styrelse noga övervägt en attraktiv värdering med tanke på att en positiv utveckling för aktien ökar aktieägarnas benägenhet att vara med och finansiera bolaget även framöver.

Om Asarina lyckas ta sig hela vägen genom fas III-studier och lanserar ett läkemedel i Skandinavien om ett par år och med partners i resten av världen åren efter det, så kommer värderingen av bolaget att vara flera miljarder kronor. Det kräver att aktieägarna skjuter till pengar i flera nyemissioner, men å andra sidan så blir belöningen betydligt större än vid en tidig utlicensiering.

Pessimistiskt scenario

Läkemedelsutveckling är en högriskverksamhet och Asarina är i praktiken att se som ett enproduktbolag vilket ökar risknivån ytterligare.

Skulle till exempel Asarinas pågående fas IIb-studie inom PMDS inte falla ut väl kommer även fas IIa-studien inom menstruell migrän att ifrågasättas. Diversifieringen till mer än ett läkemedelspår blir lite av en chimär.

Nedsidan är mycket stor i ett sådant negativt scenario.

En teknisk detalj är att free floaten i aktien blir ganska liten med tanke på mer än hälften av aktierna är upplåsta minst ett år efter notering. Dessutom gissar vi att flera av teckningsåtagarna, som Robur och Handelsbanken Fonder, inte säljer i första taget. Dålig likviditet i en aktie kan bidra till att den faller bort från investerarnas radar snabbt.

Börsplus slutsats

Huvudscenariot för förhoppningsbolag är att det över tid slutar med en stor förlust för investerarna.

Överhuvudtaget ger Asarina ett gediget intryck. Värderingen uppfattar vi som låg relativt andra bolag i samma fas med samma marknadspotential. Bolaget är uppbackat av finansiellt starka huvudägare vilket är viktigt givet kapitalbehoven. Det känns heller inte fel att ta rygg på aktörer som Handelsbanken Fonder och Robur som säkerligen gjort sin due dilligence.

I det korta perspektivet bedömer vi att sannolikheten är god att Asarina kommer att ha en stark utveckling. Det längre perspektivet erbjuder en betydande uppsida om Asarina går i mål med ett godkänt läkemedel. Det ska ställas mot risken att något går fel på vägen. Därmed passar Asarina bäst som ett mindre innehav i en högriskportfölj. Med den brasklappen blir rådet att teckna aktien.

Mer om listningsemissionen

Teckningsperioden pågår mellan den 28 augusti och 13 september. Teckningskursen är 21 kronor per aktie. Det ger Asarina en premoney-värdering på cirka 172 Mkr. Minsta teckningspost är 250 aktier. Första handelsdagen på First North är beräknad till den 24 september. Erik Penser Bank agerar finansiell rådgivare i nyemissionen.

Så ser Börsplus på förhoppningsbolag

Vid investeringar i entreprenörsbolag utan intäkter men med högtflygande planer bör man enligt Börsplus åsikt börja med nyckelpersonerna i projektet.

1. Har nyckelpersonerna rätt incitament och engagemang för att göra det långa och hårda arbete som krävs för att lyckas? Saknas detta incitament kan man ofta stryka aktien som köpkandidat redan här.

2. Har nyckelpersonerna erfarenhet och historik med sig som gör det troligt att de har rätt förutsättningar för att ta projektet till framgång? Det gör enorm skillnad om entreprenören har relevanta framgångar i bagaget eller ej. Detta är en väldigt subjektiv och därmed svår bedömning men den bakomliggande tanken är robust. Nämligen att en förstklassig ledning med en halvdan affärsidé är långt mycket bättre än en förstklassig affärsidé i händerna på en halvdan ledning.

3. Hur trovärdig är strategin och produkten? Denna fråga kan besvaras på flera nivåer. Från höftskott till datainsamling i McKinsey-klass. Vi lägger oss på en nivå någonstans där emellan där nedlagd analystid får styras av hur intressant investeringen ser ut att vara i övrigt. En mycket intressant aktie förtjänar en mer grundlig research än ett börsbolag som vi på andra grunder bedömer som helt ointressant. Dessa bedömningsgrunder kan vara saker som frågorna 1–2 ovan eller potentialen, värderingen eller något annat.

4. Nödvändiga antaganden i optimistiskt scenario

Investeringar i förhoppningsbolag handlar helt och hållet om att skissa på hur uppsidan ser ut och därefter utsätta detta optimistiska scenario för ”konstruktiv kritik”. Om aktien står pall för trycket så kan det vara en intressant investering.

En metod är att lista vilka antaganden man nödvändigtvis måste göra för att det optimistiska scenariot ska besannas. Exempel på sådana antaganden kan vara:

  • Kundtillväxten ökar
  • Positiva forskningsresultat (Life Science)
  • Framgångsrik lansering utomlands
  • Lyckad prospektering (råvarubolag)
  • Inget priskrig från stark konkurrent
  • Nyckelpersonerna klarar att verkställa strategin

Vi ser det alltså som mindre meningsfullt att skissa på det mest sannolika utfallet för en förhoppningsaktie eftersom det utan undantag är att investerarna över tid gör en stor förlust.

Börsplus slutsats

Förhoppningsbolag är svårbedömda och inslaget av oförutsägbarhet är större än för aktier i rörelsedrivande bolag. Som en påminnelse om det stora inslaget av slump så graderar Börsplus sin syn på förhoppningsbolag som sidorna på en tärning. Där tärningsutfallen:

1 eller 2 = Sälj

3 eller 4 = Neutral

5 eller 6 = Köp

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel finns på www.svd.se. I juli 2019 migrerades denna och ett tusental andra artiklar över från SvD till analystjänsten Börsplus och därefter (april 2020) till Affärsvärlden. I vissa fall har delar av dessa artiklar dessvärre inte följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla tabeller, bilder, formatering eller rutor med tilläggsinfo. Om du vill vara säker på att läsa en artikel med helt fullständig information bör du alltså söka rätt på ursprungsversionen på www.svd.se. Ett enkelt sätt att hitta dit är att via en sökmotor som Google söka på ”SvD Börsplus + [Bolag] och/eller [Rubrik]”.
Annons från AMF