Kommentar Utdelningsportfölj Inköp
Utdelningsportföljen: Tack till Telia
Kort om portföljen
Varje år sedan 2016 sätter Affärsvärlden ihop en utdelningsportfölj. Till den väljer vi ut ett antal aktier som alla har det gemensamt att de har extra hög direktavkastning.
Gränsen drar vi vid ”cirka 5%” i förväntad direktavkastning. I praktiken innebär det att en aktie ska förväntas ge minst 4,5% i direktavkastning för att kunna vara aktuell för Utdelningsportföljen.
Med en stor del av en godkänd totalavkastning redan hemma i form av utdelning så hoppas vi att portföljen ska stå sig bra avkastningsmässigt.
Utdelningsportföljen har klarat börsraset under 2022 relativt bra med en nedgång begränsad till 10%. Index ned är ungefär dubbelt så mycket. Försprånget minskade något under sensommaren. Den defensiva uppställning som skyddade oss i raset tidigare under 2022 agerade sänke under rallyt i juli.
Nu står portföljen och börsen inför en osäker höst. Inflation, räntehöjningar och en befarad lågkonjunktur väntas slå särskilt mot de svenska hushållen. Det vimlar av sällanköps-aktier där placerarna tagit höjd för detta och handlat ned kurserna ordentligt. Man kan få Electrolux till 6,4% i förväntad direktavkastning, Nobia på 8,0%, Byggmax till 8,6% och tillväxtstjärnan Thule på 5,1% för att ta fyra exempel.
Trots att detta lockar behåller vi ändå i stort den något defensiva inriktningen i portföljen med mycket banker och spelbolag. Storbankerna värderas lågt och borde klara en miljö med högre räntor skapligt rent operativt. Spelbolagen är vanligtvis inte så konjunkturkänsliga och andra halvan av 2022 har bra sportkalender vilket är gynnsamt. Kindred har en del företagsspecifika problem men förhoppningsvis kan en lite mer gynnsam marknad bidra till en vändning.
Trassel för Bredband
Det innehav som inte alls fungerat hittills är Bredband2. Den organiska tillväxten har inte repat sig som vi hoppades på trots att ledningen varit rätt aggressiva i sina kampanjer. Budskapet är att siffrorna blir bättre när rabatter till nya kunder klingar av, tilläggsförsäljning ökar ARPU och besparingar biter under hösten. Vi får se. Det finns de som menar att operatörerna har svag prissättningsmakt på grund av hög konkurrens – vilket är extra illa i tider med hög inflation.
Här och nu behåller vi ändå aktien någon tid till. Den lilla ändring som sker blir istället att sälja den andra operatören i portföljen, Telia. Aktien har gjort jobbet på en trist börs med 10% i uppgång. Istället köper vi in fönstertillverkaren Inwido. Det är ett byte som ökar risktagandet i och med att byggkonjunkturen ser skakig ut. Men bolaget jobbar mycket mot renoveringsmarknaden och har produkter som ger energibesparingar. Det är plus i kanten. På konsensus är värderingen P/E 9 och direktavkastning är 6,2%
Totalt sett ger portföljen en direktavkastning på i medel 6,5% givet nuvarande börskurser och prognoserna för årets utdelningar.
Följ Utdelningsportföljen här!
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.
Här hittar du Afv Utdelningsportfölj
Här hittar du alla portföljer