Utdelningsportföljen: Mer på spel

Efter den tuffa inledningen på 2022 vrider vi om inriktning i portföljen ännu mer mot spelsektorn.
pilotskolan fastighetsbolag

Kort om portföljen

Varje år sedan 2016 sätter Affärsvärlden ihop en utdelningsportfölj. Till den väljer vi ut ett antal aktier som alla har det gemensamt att de har extra hög direktavkastning.

Gränsen drar vi vid ”cirka 5%” i förväntad direktavkastning. I praktiken innebär det att en aktie ska förväntas ge minst 4,5% i direktavkastning för att kunna vara aktuell för Utdelningsportföljen.

Med en stor del av en godkänd totalavkastning redan hemma i form av utdelning så hoppas vi att portföljen ska stå sig bra avkastning.

Utdelningsportföljen har klarat sig något bättre än breda index i årets börsras men är förstås hårt straffad ändå. I skrivande stund står siffran på -18% mot -20% för OMXSGI. Samtliga aktier har tappat i värde utom Fastpartner Pref som är marginellt på plus. Även Telia (-1%) har klarat sig bra.

Men annars är det illrött med Resurs (-32%), Pricer (-27%) och Nobia (-27%) som sämsta innehav. Det är värt att nämna att bottentrion samtliga är bolag som kämpar med en operativ svag utveckling.

Resurs lyckas inte vända trenden med press på räntenettot och är ihop med andra nischbanker ifrågasatta av FI som tycker de är för frikostiga med högrisklån. Nobia hade ett svagt Q4-resultat liksom Pricer som dessutom oväntat byter VD.

Nya innehav

När börsen är ned så pass kraftigt som under inledningen av 2022 är naturliga reaktionen att leta köplägen. Antalet aktier som klarar 4,5%-spärren i direktavkastning och därmed blir aktuella för portföljen har ökat. Samtidigt är det svårt att känna någon stark tilltro till att vi sett det värsta än. Kriget i Ukraina skapar svallvågor som är svåra att se eller parera.

Vi väljer att göra relativt omfattande förändringar i portföljen.

  • Köper Betsson och LeoVegas. Tillsammans med det befintliga innehavet i Kindred innebär detta att spelsektorn står för mer än 25% av portföljvärdet. Det är alltså ett stort bett som exponerar oss för väsentlig sektorrisk. Idén är att spelande är en relativt konjunkturstabil företeelse, att aktierna redan är ratade av många placerare (därmed billiga) och kanske kan den skärpta regleringen av branschen avta något när politiskt sett viktigare frågor hamnar i förgrunden?
  • Köper H&M. Aktien är tillbaka på nära nog pandemilåga nivåer. Att stänga alla butiker i Ryssland kan inte jämföras med den lockdown som det var frågor om då. Rent operativt tycker vi bolaget ser mer lovande ut än på länge (läs mer i analys här) och aktien handlas till beskedliga EV/Ebit 12,7 på årets väntade rörelsevinst. Direktavkastning är 4,7%. H&M är också ett stort och stabilt bolag med förutsättningar att repa sig relativt raskt den dag man börjar se bortom krisen. När det nu är.
  • Köper Bredband2. En gammal favorit som kommit ned så pass nära 4,5% i direktavkastning att vi pressar in ett köp. En svensk abonnemangsaffär som bör tuffa på okej i även i svåra tider och bolaget kan bli en vinnare på att köpa upp mindre aktörer inom fiber-bredband, tro vi. Läs mer i en färsk analys här.

Försäljningar

Detta finansieras genom att vi säljer Nobia, Pricer, Coor, och Tokmanni.  Coor är inget dåligt bolag men vi är lite osäkra på en affär som löper under långa kontakt när förutsättningarna plötsligt förändras (insatspriser, löneinflation?). Aktien känns inte värd risken.

Tokmanni är en finsk lågpriskedja. Kan vara bra innehav men vi har inte riktig övertygelse.

5,9% direktavkastning

Förutom nyförvärven består portföljen nu av Fastpartner Pref och Telia, som ska vara stabila och hittills gjort det jobbet bra, samt Resurs, Volvo och Handelsbanken. Portföljens direktavkastning har ökat till 5,9%. Detta beräknat på årets utdelningsförslag.

Följ Utdelningsportföljen här!

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du Afv Utdelningsportfölj

Här hittar du alla portföljer

Annons från Spotlight Group