Kommentar Utdelningsportfölj Utdelningsportföljen
Utdelningsportföljen: Håller emot
Kort om portföljen
Varje år sedan 2016 sätter Affärsvärlden ihop en utdelningsportfölj. Till den väljer vi ut ett antal aktier som alla har det gemensamt att de har extra hög direktavkastning.
Gränsen drar vi vid ”cirka 5%” i förväntad direktavkastning. I praktiken innebär det att en aktie ska förväntas ge minst 4,5% i direktavkastning för att kunna vara aktuell för Utdelningsportföljen.
Med en stor del av en godkänd totalavkastning redan hemma i form av utdelning så hoppas vi att portföljen ska stå sig bra avkastning.
Utdelningsportföljen har stått emot börsnedgången riktigt bra. I skrivande stund ligger årsavkastningen på -3% vilket kan jämföras med att index (OMXSGI) noterar -21%. Den stora förklaringen till överavkastningen ligger i det ”spelbett” som vi tog i mars genom att köpa in både LeoVegas och Betsson när kurserna var pressade. Totalt var 25% av portföljen investerad i spelbolag.
Detta lönade sig tämligen omgående. De låga värderingarna lockade fram placerare och sedan kom budet på LeoVegas, med 44% premie, som ytterligare ökade temperaturen i sektorn. Kindred har till exempel pekats ut som väldigt trolig budkandidat och lite av det ligger nog i dagens kurs i den aktien.
Förutom spelinnehaven har även operatörerna Telia och Bredband2 utvecklats bra med uppgångar på 16% och 14%. Den senare siffran avser sedan inköp i mars medan vi ägt Telia sedan portföljens omstart i december 2021. Det som däremot inte fungerat är H&M som kom med en riktigt svag rapport kort efter att vi köpt in aktien.
Ett frågetecken finns även för senare tillskottet Kjell Group. Q1-rapporten var klart svagt med minskad vinst trots hyfsad tillväxt. Valutaeffekter och stora lager och priskonkurrens spökade.
Här gör vi ett par försäljningar:
- Säljer LeoVegas. Aktien handlas till drygt 1% rabatt mot budet vilket får kallas en liten spread. Viss risk finns alltid att något går fel och även om budet löper som planerat får man vänta på pengarna tills september. Vi tror inte att det kommer ett motbud i detta fall. Aktien avkastade 94% under sin tid i portföljen.
- Säljer H&M. Senaste rapporten var en knäck för idén att bolaget var på gång med en fin återhämtning. Aktien är ned 6% sedan inköp vilket är en ganska liten nedgång.
Det kapital som frigörs – plus mottagna utdelningar – ska investeras då portföljen inte ska ha kassa. Det är många aktier som klarar ribban för att vara aktuella för portföljen, alltså ge 4,5% i ordinarie direktavkastning räknat på nästa års prognosticerade utdelning. Vi räknar till 178 stycken. Urvalet är nordiska bolag som bevakas i Factset.
Om prognoserna verkligen håller till nästa vår får vi se. Utsikterna till ökade boendekostnader och annan inflation sätter ju ett frågetecken särskilt för hushållens köpkraft på sikt.
Portföljen köper in Ework, Nordea och Securitas.
- Ework är en gammal favoritaktie för Afv med affärsidén att förmedla IT-konsultuppdrag. Efter en tid av pressade marginaler verkar de fått ordning på skalbarheten vilket är lovande. Aktien handlas till 10,5 gånger rörelsevinsten (2023E) och ger 5,7% i utdelning.
- Nordea blir den andra storbanken i portföljen och står ihop med SHB för 20% av värdet. De ger 7,4% i direktavkastning och handlas till P/E 9 på nästa år. Bankaktier är inte lika skydda som förr men erbjuder en okej parkeringsplats för pengarna även om räntorna skulle stiga något, tror vi.
- Securitas är ett exempel på hur hög direktavkastning indikerar att bolaget är ifrågasatt och aktien hatad. Det är en tveksam operativ trend, dyrt förvärv av Stanley Security och en kommande nyemission som hänger över aktien. Den handlas till 4,7% direktavkastning och 8 gånger rörelsevinsten (2023E) och kursen är inte långt över pandeminivåer. Om vi tecknar emissionen eller säljer rätterna får vi återkomma till när det är dags.
Följ Utdelningsportföljen här!
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.
Här hittar du Afv Utdelningsportfölj
Här hittar du alla portföljer