Buy&Hold-portföljen: Värdeinvestering i sensommarvärme

Sex nya aktier köps in till Buy&Hold-portföljen denna månad. Merparten är slående billiga.
Buy&Hold-portföljen: Värdeinvestering i sensommarvärme - portfolj-900
Foto: Leif R Jansson/TT

Tack vare en stark spurt nu under slutet av augusti har B&H-portföljen utvecklats ungefär lika bra som index under sommaren. Räknat sedan årsskiftet är portföljen upp 31% vilket är något mer än index. Det var särskilt ett par kursmässigt bra dagar för de två största innehaven Evolution och Sinch som bidrog. Under månaden blev Sinch den andra av portföljens aktier att avkasta över 1000% sedan inköp. Först ut var Evolution.

Buy&Hold-portföljen strategi *

Buy&Hold-portföljen investerar ett mindre belopp (1 000 kr) i alla aktier som Afv ger ett nytt köpråd på. Affärerna sker i depå hos Nordnet. Posterna behålls tills vidare och säljs endast om en ny analys kommer fram till ett säljråd. Portföljen investerar dock inte i IPO:er eller förhoppningsbolag. Den köper också bara i en aktie vid ett tillfälle per år. Har vi flera köpråd på samma aktie under ett år sker endast ett inköp.

Under den gångna månaden har Afv varit ute med köpråd på 14 olika aktier. Av dessa var det sex som köpstämplades för första gången det senaste året. Därmed ska dessa papper köpas in till B&H-portföljen i enlighet med strategin*.

Här är dagens transaktioner (inköpskurs inom parentes):

Klicka på bolagsnamnen för att komma till respektive analys.

Det är lätt att konstatera att detta är inköp med en klar värdeinriktning. P/e-talet ligger i medel på 11,6 för aktierna trots att Munters (20x) drar upp det en del. Tre har p/e-tal under 9, nämligen de både spelbolagen Raketech och LeoVegas samt nischbanken Resurs. Detta avser p/e för 2022 enligt Factset.

Om det blir vinnande får vi se. Utan att undersökt saken närmare är känslan att överavkastningen i portföljen beror mer på behåll-delen i Buy&Hold-strategin än på att vi köpt in aktier till låga prislappar initialt.

I övrigt har det inte varit så mycket händelser i portföljen under sensommaren. Det kom ett motbud i Veoneer vilket vi spekulerade i och tackar för. Återstår att se om det blir mer. Vi tror inte det men aktien handlas under budet så det är inte aktuellt att sälja heller. Vi tror inte att affären faller. Adapteo-budet är accepterat och pengarna snart på kontot.

Det har varit ett par nyemissioner där portföljen inte varit med på grund av att våra innehav varit så små. Antalet tilldelade teckningsrätter har inte räckt till en ny aktie. Så var det senast i Fastpartner D. Dessa rätter säljs istället. Det rör sig om småpengar.  Strikt tolkat skulle vi dock teckna denna nyemission eftersom det finns ett levande köpråd på aktien.

VIA DENNA LÄNK KAN DU SE BUY&HOLD-PORTFÖLJEN

 

Om Affärsvärldens Buy&Hold-portfölj

Affärsvärldens Buy&Hold-portfölj startades 28 december 2018 med avsikt att innehålla, och långsiktigt äga, poster i alla de aktier som får köpråd av Affärsvärlden. Depån kan följas via tjänsten Shareville och när depån avvecklas kommer avkastningen skänkas till välgörenhet.

Flera av aktieinnehaven återfinns även i skribenternas privata aktieportföljer vilka alltid redovisas öppet.

Syftet med aktieportföljen är att vara en inspiration för privatsparare som dock alltid måste fatta egna beslut på egen risk. På längre sikt syftar portföljen också till att vara en måttstock för att kunna bedöma och utvärdera Affärsvärldens aktieanalyser.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du Afv Buy&Hold-portfölj

Här hittar du alla portföljer